Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predsednik sveta TNP postal Tomaž Banovec

Delo (1993) - Vlasta Felc: Odredba o prepovedi lova in poseganja v živalski svet v upravnem lovišču Triglav - Onesnažena jezera

BLED, 21. decembra - Na današnji seji sveta javnega zavoda Triglavski narodni park na Bledu so za novega predsednika imenovali Tomaža Banovca, direktorja Zavoda RS za statistiko. Banovec je nasledil dr. Dušana Pluta, ki je kot predsednik sveta odstopil zaradi neprimernega odnosa države oziroma zmanjševanja državnega denarja za edini narodni park v Sloveniji.

Člani sveta so govorili še o predlogih zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij v TNP, pri čemer bodo predlagali, naj država svoja zemljišča prenese v upravljanje zavoda TNP. Precej seje so namenili prepovedi lova na določenem delu parka in jezerom v njem. Odredba, ki jo je napisal direktor zavoda Janez Bizjak, prepoveduje lov divjadi in kakršno koli poseganje v živalski svet znotraj upravnega lovišča Triglav, ki obsega 16.700 hektarov, zajema pa Malo Pišnico in Jerebico, Črni vrh med Vrsnikom in Lepeno ter Martuljkovo skupino, Kriške pode, Triglav in Dolino Triglavskih jezer. Odredba, ki naj bi sprožila, da bi naravovarstveni režim v TNP postopno uskladili z mednarodnimi zahtevami za narodne parke, tamkajšnjih prebivalcev ne bo prizadela, saj gre za območje, na katerem ni gospodarskih dejavnosti, pač pa bo finančno prizadela zavod TNP. Zaradi prepovedi lova se bo njegov prihodek zmanjšal za okoli 10 milijonov tolarjev, večino pa bo nadomestilo ministrstvo za kulturo. Člani sveta so odredbo podprli, zahtevali pa še dopolnilo, da je ob bolezni med živalmi možno človekovo poseganje tudi na tem območju.
Osnovne biološke, fizikalne in kemijske analize Triglavskih jezer, ki jih tretje leto po naročilu ministrstva za okolje opravlja Inštitut za biologijo iz Ljubljane, so pokazale, da je voda v njih prekomerno onesnažena.

VLASTA FELC

 

22.12.1993

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti