Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča Slavka Svetičiča na Anapurni

Delo (1993): LJUBLJANA, 11. oktobra - Slovenske alpinistične odprave Anapurna '93 je konec.

Tako je razbrati iz kratkega sporočila, ki ga je Planinski zvezi Slovenije poslal vodja odprave Matjaž Pečovnik. Kaj se je zgodilo na gori? Po velikih problemih Frančka Kneza s srcem se je Slavko Svetičič odločil za solo vzpon. Na 6.800 m si je uredil bivak, a se je nato odločil za spuščanje v bazni višinski tabor zaradi padajočega kamenja in plazov. Po dveh dneh je poskusil znova. 7. oktobra ob 6.45 se je zgodila nesreča: alpinista je potegnil za sabo 500 m daleč snežno-kamniti plaz in se ustavil meter pred krajno počjo v strmini 45°. Do ponesrečenca so se prebili drugi člani odprave in šerpi ter poskrbeli za transport v Kathmandu. Več na 10. strani.

(H. U.)

Anapurna: Svetičiča odnesel snežni plaz
Delo (12.10.1993): Slovenska alpinistična odprava Anapurna '93 v hudih težavah: po bolezni Francka Kneza solo vzpon Slavka Svetičiča - Z nesrečo in rešitvijo
LJUBLJANA — Vodja slovenske alpinistične odprave na Anapurno Matjaž Pečovnik je PZS 11. oktobra t. I. ob 17.20 poslal poročilo odprave Anapurna '93.
30. 9.: Franček Knez ima velike težave s srcem (povečan utrip) in dihanjem; dobi zdravila in kisik. Hkrati dobi zvezni oficir za telekomunikacijo višinsko bolezen (dobi kisik). Šerpa Ank odhiti v bazni tabor po helikopter.
1. 10.: helikopter odpelje Kneza in oficirja v Katmandu, kjer sta zdravniško oskrbljena. Oficir ostane na zdravljenju, Knez se vrača v Slovenijo. Po temeljitem premisleku se Slavko Svetičič odloči za solo vzpon.
2. 10.: v višinski bazni tabor gredo Svetičič in šerpi Dani in Ank.
3. 10.: Svetičič stopi v steno s kompletno opremo (50 kg).
4.10.: Svetičič doseže 6.800 m in si uredi bivak, nakar se odloči za spuščanje nazaj v višinski bazni tabor — zaradi padajočega kamenja in plazov. Po dveh dneh se Svetičič odloči za vzpon. (6. 10) in odide v steno.
7. 10.: ob 6.45 se zgodi nesreča. Svetičiča zajame snežno-kamniti plaz, ki ga potegne za seboj (500 m) in se ustavi meter pred krajno počjo v strmini 45 stopinj. Ob 8.20 se Svetičič javi po walki-talkieju; pove, da se ne more premakniti, izgublja zavest. V tem času so v višinskem baznem taboru Klavdij Mlekuž, Janez Hrovat in vodja odprave Matjaž Pečovnk. Ob 9. uri steče reševalna akcija, ob 13. uri so Svetičiča dosegli Mlekuž, Hrovat in Pečovnik, ga oskrbeli. Ob 14. uri prispeta na pomoč šerpi Ank in Dani, skupaj ga transportirajo z nevarnega območja. Ob 19.30 prispejo v bazni višinski tabor (4.800 m).
8. 10.: transport ponesrečenega Svetičiča v bazo. Transport traja 8 ur.
9. 10.: prileti vojaški helikopter, odpelje ponesrečenca v Katmandu (spremstvo: Matjaž Pečovnik), na kliniko. Ponesrečence pregleda dr. David Eshil. Zaradi nejasnih slik rentgena dr. Eshil dvomi o poškodbi vretenca; ne ve, ali je vretence počeno ali zlomljeno.
Predviden transport Slavka Svetičiča je 13. 10. iz Katmanduja.

H. O.

Slavko Svetičič

Slavko Svetičič že doma
Delo (15.10.1993): LJUBLJANA 14. oktobra - Danes opoldne se je z letalom iz Katmanduja vrnil na brniško letališče ponesrečeni alpinist Slavko Svetičič (levo), ki ga je pred tednom dni pri vzponu na Anapurno zasul snežno-kamniti plaz in mu poškodoval vratno vretence. Svetičiča je na poti domov spremljal Dušan Meško. Slovenska odprava Anapurna 93 ni imela sreče. Zaradi težav s srcem se je moral predčasno vrniti tudi Franček Knez.
Foto: Matej Družnik
 

12.10.1993

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti