Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novi zavetnik gorskih reševalcev

Družina: Blaženi Janez Pavel II. (1978-2005) je novi uradni zavetnik slovaških gorskih reševalcev. Med slovesnim bogoslužjem v mestu Terchova je apostolski nuncij na Slovaškem, nadškof Mario Giordana, vodji slovaške Gorske reševalne službe Jozefu Janigi izročil dekret Svetega sedeža.

V svojem nagovoru je nuncij izpostavil nesebično prizadevanje in požrtvovalnost gorskih reševalcev. Kot je dejal, je ‘vsako posamezno reševanje v luči evangelija in Kristusovega nauka dobro delo za tistega, ki je v danem trenutku potreben pomoči’.

Zavetništvo papeža gorskim reševalcem je povezano z visokogorskim izletom slovaškega vojaškega škofa Františka Rabeka, pod čigar pristojnost sodijo tudi gorske reševalne službe. V pogovoru z nekim reševalcem je beseda nanesla na dejstvo, da gorska reševalna služba nima svojega zavetnika. Na Rabekovo vprašanje, koga bi reševalec predlagal, je ta imenoval Janeza Pavla II., saj je nekdanji papež pogosto obiskal slovaške gore.

Škof Rabek je spomnil tudi na pogovor o tej temi, ki ga je imel s papežem med obiskom ad limina slovaških škofov v Vatikanu leta 1992. Janez Pavel II. naj bi takrat dejal, da je ‘prehodil že celotno slovaško gorovje’. Rabek je dodal, da je bil papež ‘do neke mere sam velik reševalec’, saj je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, ‘da bi rešil ljudi vsega sveta’.


HZS.sk: Vyhlásenie blahoslaveného Jána Pavla II. za patróna záchranárov Horskej záchrannej služby

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti