Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 23.01.1989

  23.01.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

ponedeljek, 23. januar 1989, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1322

Delo, Šport: ... Na seznamu zimskih vzponov tudi Črna zajeda v Travniku

V tej sezoni stena pod Tamarjem preplezana že četrtič - Marija Štremfelj in Jelka Tajnik opravili naš daleč najboljši ženski zimski vzpon
KRANJ - Zimska plezalska mrzlica, kot bi lahko poimenovali izredno kvalitetno plezalsko aktivnost te sezone, sploh ne ponehuje. Mislim, da že lahko ugotovimo, da je to najboljša zimska sezona vseh časov pri nas. Ne glede na zelo dobre razmere, si kaj takšnega po zadnji poletni sezoni v visokih stenah (ki je kot vemo postregla z malo zares odličnimi vzponi) ne bi upali napovedati.
Ženskih navez, ki bi se pozimi lotile vzponov v težjih smereh, pri nas praktično ni bilo. Pravzaprav niti zimskih ponovitev srednjih težavnosti skorajda ni bilo. Že šest let je minilo, odkar sta Lidija Honzak in Vlasta Kunaver ponovili Jesihovo smer z varianto Čop-Potočnik v Šitah. Skoraj vsi tudi vemo, da je ta kombinacija ocenjena III-IV (res je, da velikokrat gola ocena ne pove veliko pri zimskih ponovitvah). Kasneje zimskih vzponov ženskih navez ni bilo in tudi zato je toliko bolj razveseljiva vest, da sta Marija Štremfelj (AO Kranj) in Jelka Tajnik (AO Ravne) v sredo, 18. t. m. preplezali Dularjevo zajedo (VI, A1, 250 m) v severni steni Jalovca. To je vsekakor daleč najboljši rezultat zimskega plezanja ženskih navez pri nas in tudi podatek, da sta za smer porabili 5 ur, najbrž nekaj pove.
Severna stena Travnika je bila po preteklih zimah, ko včasih sploh ni dobila obiska, v tej sezoni preplezana še četrtič. Tomo Česen (AO Kranj) je po Črnem biseru, Sveči in Zarji zdaj splezal še Črno zajedo (VIII/VII, 850 m), eno najmarkantnejših smeri v omenjeni steni. Bila je to prva zimska ponovitev, v celoti pa tudi šele druga ponovitev. Vzpon je bil opravljen 17. t. m. v dobrih sedmih urah.
Toda novic iz Tamarja s tem še ni konec. Dominik Krese in Stane Mokotar (oba AO Novo mesto) sta bila 2. in 3. t. m. v severni steni Zadnje Mojstrovke. Kot prva sta pozimi (pa tudi sicer je bila to šele prva ponovitev) ponovila Mavrico (VI-, A0/V+, 600 m). Smer iz leta 1983 poteka po izrazitem stebru desno od smeri Golob - Juvan, za 1. ZP pa je bilo potrebnih 12 ur plezanja. Raz Jalovca in Dularjeva bosta kot kaže šlager te sezone. V Razu so plezali na silvestrovo Berislav Mokos in Božiča Papeš-Mokos (oba AO Željezničar Zg.) ter Beno Ravnik in Jože Uršej (oba AO Jesenice). Klemen Premrl in Janez Primožič (oba AO Tržič) sta ga plezala 14. t. m., naslednjega dne pa še Marija in Marko Štremfelj ter Matej Kranjc in Bine Šter (vsi AO Kranj). Dularjevo zajedo pa so poleg Tajnikove in Štremfljeve plezali še Beno Ravnik in Goran Misir, (11. t. m.), štiri dni za njima pa še Arnold Koštomaj in Stane Mokotar (oba AO Novo mesto).
V Debeli peči nad Krmo sta bila dva dni Filip Bence (AO Tržič) in Andrej Štremfelj (AO Kranj). V smeri Belak-Manfreda (VI, A3, 400 m) sta prvi dan splezala in napela prve tri najtežje raztežaje, naslednji dan (15. t. m.) pa sta bila že po štirih urah na vrhu. To je bila šele druga ponovitev, seveda pa prva zimska. Efektivnega plezanja je bilo za 12 ur.
Tudi Leva zajeda v Rakovi špici je letos doživela prvi zimski obisk, čeprav tudi poleti nima pretirano veliko ponovitev. Andrej Babič in Beno Ravnik sta jo plezala 15. t. m., za vzpon (VI, A1/V+, 500 m) pa porabila 8 ur.
V Frdamanih policah sta Mirko Kranjc in Jelka Tajnik opravila še eno prvo zimsko ponovitev. Po Čebelici sta se tokrat odločila za Smer zgubljenih duš (Painkiher - Škamperle), ki poteka levo od prejšnje. To je bila šele prva ponovitev. Najprej sta 14. t. m. nekaj raztežajev opremila z vrvjo, naslednji dan pa izplezala do roba. Ocena smeri je VI-, Al, visoka je 350 metrov, plezala pa sta jo 12 ur.
Tudi v stenah okoli Vršiča je bilo živahno. Robi Kobal in Severin Leban (oba AS Ajdovščina) sta 14. in 15. t. m. v 15 urah plezanja ponovila Hudičev steber (V-/IV, 550 m) v Prisojniku in kot vse kaže je to šele 1. zimska ponovitev te sicer stare smeri. V SZ steni Goličice pa je bil splezan prvenstveni vzpon. Dominik Krese (AO Novo mesto) in Bruno Urh (AO Rašica) sta v šestih urah in pol splezala 200 metrov visoko smer. Imenovala sta jo Solza svobode, težave pa ocenila s VI/III-V.
Nad Jezerskim sta dve navezi plezali v Dolgem hrbtu. Aleš Bjelčevič in Miha Peternel (AAO) sta 14. t. m. v 9 urah verjetno prva pozimi preplezala Jernejev steber (V+, A0), istega dne pa sta Damir Gregorinič in Jože Jagodic (oba AO Kranj) ponovila smer Šimenc-Škarja (V-VI, A0/IV, V).
Za konec pa še spust v nekoliko nižji Rzenik, kjer so zadnji teden vsem prejšnjim dodali še dva vzpona. Dare Juhant in Robi Držan sta 14. t. m. opravila 2. zimsko ponovitev Želje (VI-, Al/V, IV, 410m), za katero sta potrebovala 7 ur. Stane Belak in Bojan Pollak pa sta 17. t. m. začela po Centralnem stebru, splezala do pod strehe, od tam pa nadaljevala po Prečenju. Celoten vzpon (VI/V, IV, 370 m) sta opravila v 6 urah.

TOMO ČESEN

AK Dilber-Stjepanovič iz Zenice
Ena redkih alpinističnih organizacij, ki ima v svojem imenu oznako klub, je AK »Dilber - Stjepanovič« iz Zenice. Že dalj časa je v vrhu bosanskohercegovskega alpinizma, čeprav aktivnost dokaj niha. Leta 1987 je 20 članov opravilo 400 tur (Edim Durmo 92, Darko Raškovič 40, ostali pa precej manj), lani pa le še 200 (spet je bil najbolj aktiven Durmo s 80 turami). Tudi s kvaliteto se niso mogli več pohvaliti v taki meri, izjema pa je bila 1. ZP Diagonalne smeri v Izgorjeli grudi. Toda tudi pri njej, prav tako kot pri vseh 26 prvenstvenih vzponih v obdobju 1987-88, je sodeloval le Durmo. Ob alpinističnih vzponih so opravili tudi precej plezalnih in nekaj zadhtevnih smučarskih tur. Od vseh načrtovanih obiskov tujih gora pa so lahko organizirali le obisk Meteore. In še ugotovitev, ki pa žal velja za vso republiko komisija za alpinizem praktično ne deluje. Planinska zveza BiH pa slabo. Ni skupnih akcij in ni čudno, da se to pozna tudi na aktivnosti alpinistov.

Odprave v organizaciji DAV
Nemška planinska organizacija (DAV) ima za letošnje leto bogate načrte. Pripravljajo odprave na Čo Oju (8201 m), Pumori (7145 m)m Nun Kun (7085) m), Ama Dablam (6856 m) v Himalaji, Spantik (7027 m) v Karakorumu, Alpamayo v Andih, Mt. Winson na Antarktiki itd.

Piussijeva v Vevnici
23-letni Marco Sterni (zmagovalec »Bela '88, predstavljen je v zadnji številki PV) in leto dni mlajši Maurizio Bole, naveza torej, ki je znana tudi po PP Ribe v Marmoladi, sta 3. in 4. t.m. kot prva pozimi preplezala Piussijevo smer v Vevnici.

Športno plezanje kmalu v JOK? Izpolnili so že vse pogoje
Zastopniki JUSPEK so se sestali s predsednikom dr. Ivanom Mecanovičem -Izbrani selekciji

ZAGREB — Sredi decembra se je planinska organizacija prvič sestala z Jugoslovanskim olimpijskim komitejem, in to na najvišji ravni. Predsednik JOK dr. Ivan Mecanovič je sprejel nekatere člane jugoslovanske komisije za športno plezanje (JUSPEK) z predsednikom Ivico Piljičem na čelu.
Sestanek je potekal v ugodnem in konstruktivnem razgovoru. Ivica Piljič je na kratko orisal razvoj športnega plezanja v Jugoslaviji in v svetu. Treba je povedati, da je dr. Mecanovič že poznal nekatere podrobnosti o tem športu. Na sestanku MOK na Dunaju je njegov predsednik Antonio Samaranch osebno potrdil športno plezanje kot demonstracijski šport na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni. Predsednik Mecanovič se je zanimal za organizacijsko strukturo in bil z odgovorom zelo zadovoljen. Tako so izpolnjeni vsi osnovni pogoji, da je športno plezanje s svojo organizacijsko strukturo lahko enakopraven član JOK, JUSPEK je že poslal uradni dopis JOK za sprejem med olimpijske športe, prav tako so dodali tudi načrt in ciklus priprav naše reprezentance, ki je bila sestavljena na sestanku JUSPEK konec decembra v Ljubljani. Lani sta bili žal le dve tekmovanji, JUSPEK je obe tekmi točkovala in s tem dobila začasno sestavo reprezentance. Selekcijo A pri moških tako sestavljajo Tadej Slabe, Vili Guček, Marko Lukič in Sašo Prosenjak, selekcijo B pa Uroš Grilc, Metod Škarja in Rok Kovač. Pri ženskah sta v selekciji A Jelka Tajnik in Simona Škarja, drugo pa sestavljata Mojca Oblak in Ines Božič. Letos bo seveda več tekmovanj in na njihovi osnovi bodo izbrali najboljše. Priprave in izvedba tekmovanj ter odhodi na mednarodne preizkušnje pa so seveda odvisni od finančnih sredstev, ki jih bo (upajmo) imela na razpolago jugoslovanska komisija za športno plezanje.

TOMO ČESEN

Začetek tekem UIAA v Gradcu
Svetovni pokal v športnem plezanju bo imel letos devet tekem - Iz vsake države po 4 moški in 2 ženski - Naslednji sestanek pri nas
KRANJ — Stvari v tekmovalnem plezanju se v zadnjem času odvijajo z bliskovito naglico. Zadnji sestanek komisije za športno plezanje pri UIAA, ki je bil v Parizu 6. in 7. t. m., je razrešil še zadnje nejasnosti. Izvršni komite te komisije je že sprejel seznam devetih tekem, ki bodo letos veljale za svetovni pokal.
Na tem pomembnem sestanku so bili delegati Francije, ZDA, Italije, Španije, Velike Britanije, Avstrije, ZR Nemčije, Sovjetske zveze, Belgije, Nizozemske, Švice, Grčije in Jugoslavije, ki jo je zastopal naš predstavnik v CEC UIAA Ivica Piljič. Pravico glasovanja sta poleg njih imela še predstavnik UIAA in predsednik CEC UIAA. Zanimivo je bilo, da je Francijo zastopal Jacky Godoffe. Pred začetkom so vse prisotne obvestili, da so ustanovili sindikat plezalcev s ciljem, da ščiti interese vrhunskih športnih plezalcev. Žal pa se predstavniki tega sindikata niso udeležili tega sestanka.
Sestanek se je začel z razpravo o trajanju plezalne sezone svetovnega pokala UIAA in po burni razpravi so se odločili, da bo svetovni pokal potekal od maja do novembra, vmes pa bo čas za odmor v juniju. Po končanem pokalu bo odmor nekoliko daljši, in sicer tri mesece (od 15. decembra do 15. marca).
Glede sistema točkovanja v tem tekmovanju so si bili v glavnem vsi enotni, da se točkujejo samo tekme UIAA, da so vse tekme enako pomembne in da se točkujejo prav vse tekme. Torej bo potrebno za čim več točk sodelovati prav na vseh preizkušnjah. Točkuje se samo prvih 15. mest, sistem točkovanja pa je takšen, kot pri nas.
Vsaka država bo imela pravico prijaviti po štiri moške in dve ženski za preizkušnjo v težavnosti in prav toliko za hitrostno preizkušnjo. Maksimalno število za vsako državo je torej 12 tekmovalcev, gostitelji tekmovanja pa lahko imajo dvojno število nastopajočih. Prav tako je vsakemu organizatorju UIAA tekmovanja dovoljeno, da v letošnjem letu povabi dva plezalca po svoji volji. Naslednje leto bo na osnovi UIAA tekmovanja še narejen seznam plezalcev, formula nastopajočih pa bo šla takole: prvih 15 plezalcev svetovnega pokala 1989 gre na tekmo avtomatsko, potem že dogovorjena kvota tekmovalcev posamezne države, organizator pa bo lahko povabil po svoji volji še enega plezalca.
Pomembna je še ena sprememba v pravilih tekmovanja. Do sedaj je kot rezultat plezalca predstavljala zadnja, najvišja točka, ki jo plezalec lahko dosegel v skoku. Po novem tega ne bo več. Plezalca bodo merili kot najvišjo doseženo točko mesto, na katerem se bo držal najmanj dve sekundi. To je sicer precej problematično za sodnike in potrebno bo še več pozornosti, pri sporni odločitvi pa bo imel zadnjo besedo seveda video posnetek. Z njegovo pomočjo je čas držanja oprimka moč ugotoviti čisto natančno.
Na koledarju CICE UIAA je za leto 1989 devet tekmovanj, pet od teh jih bo na umetni steni. Svetovni pokal naj bi se začel 6. in 7. maja, ko bo tekmovanje v avstrijskem Gradcu. Sledil bo Leeds (20.-21. maja) v Veliki Britaniji, potem La Riba v Španiji (16.-18. junij), italijanska Bardonechia (13.-16. julij), 19. in 20. avgusta bo tekma v Snowbirdu v ZDA, od tam se bodo plezalci preselili v Bolgarijo, kjer bo tekma od 21. do 24. septembra (Vratca), Sovjetska zveza bo imela tekmo na Jalti od 2.-8. oktobra, Japonci v Tokiu od 3. do 5. novembra, zaključek letošnjega svetovnega pokala pa bo v Franciji, in sicer v Lyonu od 18. do 19. novembra.
CICE je objavil tudi seznam privatnih tekmovanj (Grenobla od 4. do 5. marca, Marseille od 17. do 18. marca, Paris- Bercy Rock Master 5. februarja, Munchen od 28. do 30. aprila - prva nagrada bo 25.000 DM, Arco Rock Master od 9. do 10. septembra), ki pa ne bodo štela za svetovni pokal. Prvenstvo Evrope pa naj bi bilo od 7. do 10. novembra v Madridu.
Na zaključku dvodnevnega sestanka v Parizu so za naslednje srečanje komisije za športno plezanje pri UIAA izbrali Jugoslavijo. Sestanek naj bi bil ali v Bohinju ali pa v Splitu. Ivica Piljič, trenutno eden izmed redkih sodnikov za tekmovanje v športnem plezanju s potrjeno mednarodno licenco, je dobil še dve zelo zahtevni nelogi. Za tekmovanje v Leedsu in za zaključek v Lyonu je določen za predsednika mednarodne sodniške žirije. Predsednik CEC UIAA Paul Bresset je svojo odločitev komentiral takole: »Za najtežje naloge izbiram najboljše ljudi.«

TOMO ČESEN

V Kamniških veliko krajših vzponov
Stane Belak-Šrauf (AO Matica) in Zoran Puhan (AAO) sta 10. t. m. v Velikem grebenu (to je nekakšen podaljšek JV grebena Skute) plezala Smer zlomljene bajle (V, A2/IV, A1, 155 m) in s tem opravila 1. ponovitev in tudi 1. zimsko ponovitev. Naslednji dan pa sta ponovila Gregorinovo smer v Oltarju (Skuta) in tudi to naj bi bila 1. ZP. Splezala sta direktno varianto (težave so VI+), sicer pa so ostale težave v 200 metrov visoki smeri ocenjene s V+. Šrauf je tedensko aktivnost zaključil z Aleksičevo smerjo v Dovškem Gamsovcu nad Krnico in za steno porabil dobro uro in pol.
Janez Benkovič in Tomaž Juvan sta v začetku tega meseca plezala Zupanovo v Koglu (Benkovič prosto), 15. t. m. pa je Smer po zajedi v vzhodni steni Brane (V-/IV, 140 m) Benkovič plezal sam. Še istega dne se je pridružil navezi Srečko Meič - Tin Ilakovac, skupaj pa so potem ponovili Dokončano smer v zahodni steni Planjave (VI-, A0/V, 150 m).

Spremembe kulturne krajine
Diplomske naloge, ki bi obravnavale gore ali planinstvo, so razmeroma redke in zato toliko bolj vredne pozornosti. Z eno od njih — »Analiza spremembe kulturne krajine v Trenti« — je konec decembra diplomiral Edo Kozorog, sedaj že dipl. inž. gozdarstva.
Za Trento, eno naših najlepših gorskih dolin, z bogato dediščino, ki je vključena v Triglavski narodni park, je značilna močna depopulacija, spreminjanje namembnosti in propadanje elementov krajine, ki so del kulturne dediščine. Te pojave je Kozorog analiziral v svoji nalogi. Osnova je bila aerofotogrametrijska in terestična fotokontrolna metoda, ki temelji na proučevanju »fotografskih parov«, posnetkov narejenih s časovnim zamikom. Lotil se je tudi intenzitete sprememb, njihovega lociranja in analize pomena za pokrajino.
Tudi če bi hotel povzeti le vse najpomembnejše ugotovitve, ki jih je avtor navedel v zaključku naloge, bi bilo to preobsežno, saj ima naloga kar 100 strani ter številne grafične in slikovne prikaze. Gozdnatost pokrajine je v zadnjih 160 letih narasla z manj kot 50% na 76%. Zaraščanje gre predvsem na račun kmetijskih površin, katerih delež se je zmanjšal za 40%. Tako močne spremembe kulturne krajine pa seveda motijo tudi turistično in kulturno-etnološko funkcijo Triglavskega narodnega parka; želimo si tako, kot je bila nekoč. Nujno torej moramo spremeniti odnos do tega prostora, ki ima vsenarodni pomen. Da pa bo to mogoče, so nujne tudi raziskave, kot je bila ta naloga. Še posebno, ker je Kozoroga, sicer tudi uspešnega alpinista, načelnika AO v Tolminu, tako navdušila, da bo s tovrstnimi raziskavami še nadaljeval.

FRANCI SAVENC

Storžič in Košuta 1:25.000
Planinska založba PZS je izdala povsem nov zemljevid (št. edicije je 103) - Storžič in Košuta 1:25.000. Izdela« so ga kartografi Inštituta za geodezijo in fotogrametrijo po vzoru karte Grintavci enakega merila, kakovost pa je visoka, kot pri vseh tovrstnih izdelkih te kartografske hiše (Kranjska gora, Bovec, Julijske Alpe, Pohorje, Zasavje, Triglavski narodni park itd). Izkoriščena je tudi hrbtna stran: planinske in druge postojanke, Tržič in Preddvor z najpomembnejšimi podatki (nekakšen vodnik), panorami obeh gorskih skupin in še karta širšega območja. Za območje od Košute na severu, do Preddvora na jugu, ki ga na zahodu omejuje Tržič, na vzhodu pa sega skoraj do ceste Kokra - Zg. Jezersko in je planinsko zelo zanimivo ter obi-skano, je to lepa pridobitev. Tudi cena (žal je zanesljiva le do 15. februarja) je primerna - 7000 din.
Opazna je opomba: Planinska založba pravno ne odgovarja za stanje in kvaliteto zavarovanja in markiranja planinskih poti. Če le malo pomislimo, pa je razumljiva, kot tudi poziv, naj vsi, ki bodo imeli pripombe, le-te sporoče; novi natisi bodo potem gotovo boljši. Poziv velja tudi za dopolnila (prostora za imena je še dovolj!). Na karti prevladuje zelena barva gozdov, morda bi veljalo nekoliko poudariti gozdne meje!?

FRANCI SAVENC

Pomagali so odpravi na Čo Oju
Alpinistična odprava, ki je novembra lani prva preplezala 2000 m visoko severno steno Čo Oju (8201 m), bi brez izdatne finančne in materialne pomoči nikakor ne mogla uresničiti načrta. Na pomoč so priskočila mnoga podjetja, ustanove. Organizacije in posamezniki, ki so z zavestjo o pomembnosti dosežkov slovenskega alpinizma v najvišjem gorstvu sveta podprli odpravo.
Glavni pokrovitelji so bili tokrat: Ljubljanska banka - združena banka, Industrija usnja Vrhnika in SCT Ljubljana, pomemben pa je bil tudi prispevek darovalcev, poslovnih prijateljev in organizatorjev, ki že vrsto let sodelujejo z alpinisti. To so: Kolinska (Ljubljana), Donit (Medvode), Slovenijales - trgovina (Ljubljana), Termika (Ljubljana), Avto-montaža (Ljubljana), Aero (Celje), Geološki zavod (Ljubljana), Iskra Iret (Trst), Almira (Radovljica), Rašica (Gameljne), Sašo Slave (Tacen), Salonit (Anhovo), Svilanit (Kamnik), Izolirka (Ljubljana), Titan (Kamnik), Pliva (Zagreb), RTC Krvavec, Cestni inženiring (Ljubljana), Stol (Kamnik), Intertrade (Ljubljana), Menina Šmarca, Podjetje za PTT Ljubljana, Croatia (zavarovalnica, Ljubljana), Induplati (Jarše), Izvršni svet SO Radovljica, RK ZSMS Radovljica, Sekretariat za občo upravo Radovljica, Zveza telesnokulturnih organizacij Ljubljana, Obrtno združenje Domžale, Medex (Ljubljana), Lek (Ljubljana), KLM (Zagreb), Oprema - Sintep (Kočevje), Adria Airways (Ljubljana), Stane Klemenc (Ljubljana), GT šport Globočnik (Tržič), Zdravstveni dom (Tržič), Zavod za socialno medicino in higieno (Kranj), Republiški zavod za zdravstveno in socialno varstvo, Metalka (Ljubljana), Planika (Kranj), Pletenina (Ljubljana), Elan (Begunje), Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije, Droga (Portorož), Slovin (Ljubljana), Mercator - Slovenija sadje (Ljubljana), Žito (Ljubljana), KIK (Kamnik), Katedra za kemijsko inženirstvo (Ljubljana), Elkroj (Mozirje), Janez Podgoršek (Kamnik), Srečo Porenta (Škofja Loka), Igor šport (Ljubljana), Kemoservis (Ljubljana), SOZD Iskra (Ljubljana), Elektro Ljubljana - okolica, Toper (Celje), Kemija (Ljubljana), Koflach (Avstrija).

Ne preostane drugega kot tožba
Sarajevsko PD Treskavica je predlagala Svetu za zaščito in razvoj družbenega okolja ter Planinski zvezi BiH in Sarajeva, da skupaj začno sodni postopek, ki bi preprečil nadaljnje slabšanje »sve bolnije ljepotice Treskavice«. Drugega izhoda ne vidijo več.

Prijave za festival alpinističnega filma
Odvijal naj bi se v Cankarjevem domu in upajmo, da bo dovolj zanimanja, da bo festival organiziran, s tem pa nekateri alpinistični filmi pokazani tudi širši publiki. Prijavite se lahko na Planinsko zvezo Slovenije do 15. februarja. Navesti je potrebno format in dolžino filma ter seveda njegov naslov.

Anapurna, 8091 m
Pablo Aldai in Juan Fernando Azkona sta se 3. oktobra 1988 povzpela na vrh Anapurne (8091 m). Druga naveza, v kateri so bili trije nujni tovariši, pa je zaradi slabega vremena morala obrniti malo pod višino 8000 m. Bil je to že peti osemtisočak, ki so ga osvojili Baski (Španija).

Oznake: ALP, AN, BIB, HIM, PLE, PrV
eXTReMe Tracker