Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN -20.03.1989

Delo, Šport: ... 60 plezalk in plezalcev na Art Rock 89

LJUBLJANA - Na državnem prvenstvu v športnem plezanju, ki bo v Zagrebu v soboto in nedeljo, 25. in 26. marca, se bodo jugoslovanski plezalci prvič pri nas pomerili na umetni steni. Zagrebški organizatorji pod vodstvom Borisa Čujiča in Ivice Piljiča so vložili veliko naporov, da bi bilo za konec tedna vse pripravljeno.
Po številu prijavljenih sodeč, je zanimanje veliko. V ženski konkurenci bo v soboto nastopilo trinajst plezalk, pri moških pa je prijavljenih kar 47 plezalcev. Sobotna tekma bo kvalifikacija za nedeljski finale, ki se bo začel ob 15. uri. Takoj po težavnostni preizkušnji za ženske in moške bo na sporedu še hitrostno tekmovanje, kjer se bo med seboj pomerilo 8 plezalcev, ki jih bo izbral organizator.
Zbor vseh tekmovalcev bo v petek (24. marec) popoldne na vzhodnem vhodu Doma športov (Trg športov 11, občina Trešnjevka). Tam bodo vsi tekmovalci dobili vsa preostala navodila. Kdor namerava prespati v Domu športov, se mora javiti na vzhodnem vhodu najkasneje do 23. ure.
Žrebanje štartnih številk bo v petek ob 21. uri v izolacijski coni (kjer bo tudi spanje). V soboto se bo tekma začela ob 9. uri in vsi tekmovalci se morajo javiti v izolacijski coni najkasneje do 8.30.

TOMO ČESEN

Tri ženske ponovitve
KRANJ - Še slab teden dni je do državnega prvenstva v športnem plezanju v Zagrebu in vsak se na to tekmovanje pripravlja po svoje. Kakšnih izredno pomembnih dosežkov v športnem prostem plezanju že nekaj časa ni bilo, med novicami iz preteklega tedna pa so najpomembnejše ponovitve pri ženskah. V Vipavi je Damjana Klemenčič (AO Škofja Loka) ponovila Milko (VII+/VIII-), druga dva boljša rezultata pa sta bila dosežena v Ospu. Marija Štremfelj (AO Kranj) je 12. t. m. opravila prvi ženski vzpon v moški Četrtfinalni smeri (Osp 88), ki ima oceno VIII+. Za uspešen vzpon z rdečo piko je bil potreben le en poskus z varovanjem od zgoraj, potem pa je bila uspešna že prvič. Prav tako hiter vzpon je v Jonatanu (VII+/ VIII-), opravila Ines Božič (Obalni AO). V soboto dvakrat z varovanjem od zgoraj, v nedeljo (12. t. m.) pa uspešen vzpon z rdečo piko v prvem poskusu. To je zdaj že peti ženski vzpon v tej smeri.
Pri fantih je bilo splezanih nekaj povprečno težkih (glede na trenutno stanje to že lahko rečemo) smeri. Zidarsko poč (VIII) na Črnem kalu sta ponovila Boris Strmšek in Armand Polegek, prvi je v Ospu ponovil tudi Miklavža (VIII).
V plezalnem vrtcu pri Železnikih so Borut Rus, Uroš Rupar in Franc Langerholc ponovili smer Paintimento (VIII-),v kratki steni v škofjeloški kasarni pa novo smer z imenom C. B. (VIII-).

T. Č.

Alpinistke že zgodaj tudi v najvišjih gorah
Med mejniki ženskega himalajizma tudi rekordni dosežek Vlaste Kunaver, ki je s padalom poletela s Trisula, visokega 7120 m
LJUBLJANA - Bolgarski tednik Eho (obravnava predvsem aktivnosti v naravi, precej je alpinizma in jamarstva) je ob letošnjem dnevu žena posvetil alpinistkam celo zadnjo stran. Med naštevanjem pomembnejših dosežkov ženskega himalajizma je na častnem mestu omenjen tudi rekordni polet Vlaste Kunaver s Trisula.
Prva ženska, ki je sodelovala v kaki himalajski odpravi, je Američanka Fanny Workman-BuIlock. Skupno pa je sodelovala kar na 9. takih akcijah in 29. julija 1909 je stopila tudi na vrh Pinnacla (6932 m) v skupini Kun-Lun (Kašmir, Indija). Vzporedno je v najvišje gore zahajala tudi Jenny Visser-Hooft - trikrat je bila z možem v Karakorumu, toda njuna aktivnost je bila zgolj znanstvene narave, tako da alpinistično ni delovala.
Prva alpinistka, ki se je povzpela na kak sedemtisočak, je Hetti Dyhrenfurth, žena »Himalajskega papeža« Gunterja Oskarja D. Že 1930 je sodelovala na odpravi na Kangčendzengo, toda na gori ni bila aktivna. Štiri leta kasneje, 3. avgusta 1934, pa je z možem uspela na zahodnem vrhu Sia Kangri (7315 m) v Karakorumu.
Leta 1947 je prišla v Garvalsko Himalajo švicarska odprava. Bolj kot po dosežkih je znana po tem, da jo je v celoti financirala Annelies Lohner. Uspešna je bila tudi kot alpinistka, saj je sodelovala pri prvem pristopu na vrh Balbala (6416 m).
Prvo (povsem) žensko himalajsko odpravo so organizirale Škotinje: Evelyn Camrass, Monica Jackson in Elizabeth Stark. Leta 1955 so krenile na ledenik Furbi Čjaču, na katerem so na višini 4115 m postavile bazo. 11. maja sta bili Jacksonova in Starkova v spremstvu Gjalzena in Tembe na 6608 m visokem vrhu v grebenu Lenpo Ganga (skupina Džughal).
Prvo žensko odpravo, ki si je za cilj izbrala osemtisočak, je leta 1959 vodila slavna Francozinja Claude Kogan-Troullet. Ob njenih sonarodnjakinjah so bile v ekipi tudi Belgijka Claudine Van der Strattenova, Švicarka Loulou Boulaz ter tri Nepalke; v pomoč pa osem šerp. Vzpenjale so se po Normalni (Tichyjevi) smeri in postavile že T4 (7100 m), ko je nastopilo hudo neurje. Tu sta umrli voditeljica, Strattenova in Ane Norbu, pod plazom malo nižje pa še Chovang in vsega je bilo konec.
Leta 1974 so Japonke, ki jih je vodila Naoko Nakaseko, uspele na Manasluju (8156 m). 4. maja ob 17.30 so bile na vrhu Mieko Mori, Naoko Nakaseko in Masako Uchida, s Šerpo Džangbujem. Toda tudi ta izjemni uspeh ni ostal brez žrtve. Med sestopom je izginila Suzukijeva, ki je sestopala sama - zadnja.
Vsem najbolj na očeh je seveda najvišja med gorami, 8848 m visoki Everest, zato si njegovo »žensko« zgodovino oglejmo celoviteje. Nanj se je doslej namreč povzpelo že sedem alpinistk: 16. maja 1975 Japonka Junko Tabei in 10 dni kasneje Tibetanka Fantongova, 16. oktobra 1978 Poljakinja Wanda Rutkiewicz, 2. oktobra 1979 Hannelore Schmatz, 23. maja 1984 Indijka Bachendri Pal, 20. maja 1986 Kanadčanka Sharon Wood, 29. septembra lani pa Stacy Allison in 2. oktobra še Peggy Luce, obe iz ZDA. Razen Tibetanke, ki je prišla na vrh prek Severnega sedla, in Kanadčanke, ki je uspela po Vzhodnem grebenu, so vse druge ponavljale klasično smer prek Južnega sedla.
Naše alpinistke posebnih možnosti (v Himalaji) doslej niso imele, če izvzamemo nekaj trekingov in manjših odprav, na katerih pa alpinistke niso odigrale vidnejše vloge, velja posebej omeniti le tri, štiri akcije. Od 1. aprila do 9. junija 1986 je bila na poti naša prva ženska himalajska odprava. Toda kaže, da si cilja niso izbrale najbolje - Japonska smer po JZ grebenu južnega vrha (7219 m) Anapurne je ostala neponovljena. Izkazala pa se je Marija Štremfelj, ki se je 29. julija 1986 v družbi s tovariši kot šesta povzpela na 8047 m visoki Broad Peak v Karakorumu. Njen višinski rekord najbrž še nekaj časa ne bo presežen. 30. maja 1987 pa se je izkazala še Vlasta Kunaver. Po prvenstvenem vzponu prek Z stene je z vrha Trisula (7120 m) poletela s padalom. Njen višinski rekord ni le jugoslovanski, je (še vedno) tudi svetovni. Lani pa je Andreja Hrastnik sodelovala v navezi s Frančkom Knezom in bratom Martinom pri prvenstvenem vzponu prek SZ stene vzhodnega vrha (6261 m) Meruja v Garvalski Himalaji.

FRANCI SAVENC

Veliki načrt
Lani izpeljana odprava »z dveh strani na Everest«, ko sta se ob podpori Japoncev združili dve sosedi - Nepal in Kitajska, je vzbudila veliko zanimanja, bila je deležna (čeprav ne tudi pri nas) velike publicitete, doživeli smo prvi direktni TV prenos z vrha ... Načrt, da spomladi 1990 organizirata odpravo še SZ in ZDA, seveda v sodelovanju z Nepalom, obeta še več presežnikov.

Prvič v Patagoniji
Prvo bolgarsko alpinistično odpravo v (argentinsko) Patagonijo so organizirali ob 40-letnici kluba pri STD Akademik - Sofija, ped pokroviteljstvom podjetja Tehnoimport - export.
Tradicionalno slabo vreme jih je dolgo oviralo. Domov pa se bodo kljub temu vrnili z lepim dosežkom, tudi če ne bodo uspeli v J steni Aconcague, kakor so se tudi namerili. Sevlijevski in Trenev sta opravila prvi pristop na »Vzhodno iglo«. Smer v SZ steni, ki je menda povsem zaščitena od vetrov, sta ocenila s VI-, 500 m, plezala pa sta jo 10 ur. Vrh je v skupini Fitz Roy.

Statistika nesreč
Statistike nesreč se pojavljajo v planinskih glasilih z zamudo tudi enega leta in več, zato podatek o predlanski aktivnosti italijanske GRS še ni zastarel. 1406 klicev v sili so prestregli in na pomoč so šli 1800 ljudem. Kar 800 od njih je bilo ranjenih (280 težko), 244 pa mrtvih (od tega jih je 43 zmrznilo!).
Med reševalci (1413) je bilo največ Italijanov, 154 iz ZRN, 60 iz Avstrije, 56 iz Francije, 29 iz Švice... in 1 iz Jugoslavije. Statistiki so nadalje izračunali, da je med njimi bilo le 27 odstotkov članov CAI. Največ nesreč je bilo planinskih (visokogorski turizem), 361 je bilo udeleženih pri alpinistični aktivnosti, 158 pri smučanju in 28 pri jamarskih akcijah. Kar 90 odstotkov nesreč je bilo na snegu, toda le 42 jih je zajel plaz, pod njim pa jih je 18 umrlo.

Posebna skrb vodništvu
LJUBLJANA - Planinsko društvo Ljubljana-Matica je na 95. rednem občnem zboru ugotovilo, da so bili rezultati dela na vseh področjih v preteklem letu ugodni.
Alpinisti so opravili 1250 vzponov doma in v tujini ter se udeležili odprav na K-2 in Čo Oju. Viki Grošelj je pri tem stopil na peti osemtisočak.
Markacisti so na pristopih v Dolino Triglavskih jezer opravili 650 delovnih ur, mladinci so organizirali 30 izletov osnovnošolske in srednješolske mladine ter 3 tabore.
Naravovarstveniki so pridobili 9 novih izprašanih gorskih stražarjev, organizirali so 4 študijske izlete in sodelovali pri očiščevalnih akcijah na Triglavu, Dolini Triglavskih jezer in v Kamniški Bistrici.
Izletniški odsek je imel 121 izletov s 3472 udeleženci.
Predavateljski odsek pa je v zimskem obdobju ob ponedeljkih imel planinske večere s predavanji ob povprečni udeležbi 100 obiskovalcev.
Obseg poslovanja v planinskih postojankah društva je znašal 1.072,000.000 din ali 182 odstotkov več kot leto pred tem. Največji uspeh društva v letu l988 pa jebila povečana in v celoti prenovljena Koča pri Triglavskih jezerih.
Na občnem zboru so sprejeli vrsto sklepov. Med drugim tudi, da morajo
vsi odseki povečati svoje aktivnosti, posebna skrb bo posvečena vodništvu.

Planinci PTT Maribor zborovali
MARIBOR - Na občnem zboru Planinskega društva PTT Maribor je predsednik Bruno Fras poudaril, da bodo še naprej negovali in razvijali sodelovanje s pobratenimi planinskimi društvi Tuzla, Novi Sad in Skopje. Lani so se udeležili zbora PTT planincev Jugoslavije na Žabjaku v Črni gori in raznih izletov v slovenske in jugoslovanske planine. Posebno skrb bodo posvečali transverzali kurirjev in vezistov NOV. Prizadevali si bodo za izboljšanje obiska na svoji planinski postojanki pod Plešivcem, kjer bodo letos organizirali vsaj dve delovni akciji pri ureditvi okolja. Razen tega bodo storili vse za povečanje števila članov, za strokovno usposabljanje planinskih in mladinskih vodnikov in za oživitev dela posameznih društvenih odsekov (propaganda, varstvo narave, mladinski odsek, gospodarska komisija itd). Direktor Podjetja za PTT promet Maribor Stane Brglez je čestital društvu k doseženim uspehom in poudaril, da bo treba k delu pritegniti mlade in še bolj razviti sodelovanje s pobratenimi planinskimi društvi.

M. K.

4000 m visoka stena Haramosha
Desetčlanska poljska odprava, ki jo je vodil Janusz Baranek, je lani opravila prvi vzpon prek JZ stene Haramosha (7397 m). V tej 4000 metrov visoki steni so Poljaki postavili tri višinske tabore (4900 m, 5900 m in 6600 m) in poleg tega napeli še 3000 metrov fiksnih vrvi. V glavnem gre za plezanje v kombiniranem terenu, naklonina v ledu je velikokrat dosegla 70 stopinj in več. Vrh je bil prvič osvojen 28. julija (na vrh so splezali trije člani), dva dni za njimi pa so bili uspešni še trije.
Omenjeno steno so »odkrili« Poljaki že leta 1984, ko so plezali na nižje vrhove v bližini. Ta njihov uspeh v JZ steni Haramosha so nekateri ocenili med boljše lanskoletne dosežke v Karakorumu.

Mehičan sam na Makaluju
Mehiški alpinist Carlos Carsolio je bil član švicarske odprave, vendar je splezal na vrh 8463 metrov visokega Makaluja sam. Pri sestopu so se začeli kazati znaki pljučnega edema in Mehičan je imel precej sreče, da so bili v bližini katalonski plezalci, ki so mu pomagali pri sestopu. Po vsej verjetnosti sam ne bi dosegel baznega tabora.
Lansko jesen pa to ni bila edina odprava, ki je hotela splezati na ta markanten osemtisočak. Poljsko odpravo, ki je imela 11 članov (med njimi sta bila dva gosta iz Španije in Avstrije), je vodila Anna Czerwinska. Postavili so pet taborov (zadnjega na 7900 metrov). 14. oktobra sta proti vrhu odšla Kopys in Kolakowski. Prvi je splezal na vrh in srečal svojega tovariša pri sestopu. Kolakowski je nadaljeval in morda tudi dosegel vrli. Po vsej verjetnosti je izginil na sestopu.
Makalu je oblegala tudi številčna odprava, ki jo je vodil slavni Doug Scott. Prvega oktobra sta proti vrhu plezala Rick Allen in Alan Hinkes. Slednjega je zajel plaz in skupaj z njim je Hinkes zgrmel čez 400 metrov visoko steno. Toda padec se ni končal kot bi vsi pričakovali, še celo več. Hinkes ni bil niti težje poškodovan in potem, ko je do njega sestopil Allen, sta skupaj nadaljevala v dolino.

Pierre Beghin spet ni uspel na K2
Lansko sezono je ta francoski alpinist skupaj s še petimi člani odprave, katere vodja je bil sam, poskušal splezati na drugi najvišji vrh na svetu iz severne, kitajske strani. Izbrali so si Italijansko smer in celotno potovanje iz Pariza do Pariza je trajalo kar štiri mesece. Prvi poskus se je neuspešno končal sredi julija na višini 7600 metrov. Vzrok je bil izredno močan veter. Po tem ni bilo nikoli več kot tri dni dobrega vremena in nazadnje je Beghin poskušal kar sam. Splezal je nekaj več kot 8000 metrov visoko in še pravi čas odnehal. Na sestopu ga je ves čas spremljalo neurje. Kljub vsemu so se pohvalno izrazili o tej smeri.

Prvi dve Američanki na Everestu
Pravijo, da so Američani že dolgo časa hrepeneli po tem, da bi katera od njihovih alpinistk stala na vrhu najvišje gore na svetu. Lansko leto se jim je ta želja izpolnila. Tridesetletna Stacey Allison je skupaj s Šerpo Pasang Gyalzenom stopila na vrh Everesta 29. septembra in tako postala prva Američanka, ki je stala na Everestu, skupno pa je bil to sedmi ženski vzpon na najvišji vrh sveta. V Ameriki pravijo, da se ji bo zelo obrestovalo, po finančni plati seveda. Stacey Allison je to poskušala že leta 1987, sicer pa je svojo kariero plezanja v Himalaji začela že pet let prej, ko je splezala na vrh Ama Dablama (to je bila ženska odprava). Poleg Himalaje ima za seboj tudi Pik Komunizma v Pamirju, pa McKinley in plezanje v Andih.
Peggy Joan Luce, 29-letna alpinistka, prav tako Američanka, je prav gotovo manj zadovoljna. Kot druga Američanka je splezala na Everest samo tri dni za Stacey Allison. Manj zadovoljna predvsem zato, ker bo v ZDA dobila večji kos pogače tista, ki je bila prva. Pravijo, da sicer ameriške javnosti alpinistični dosežki ne zanimajo kaj dosti, toda za prvi ameriški ženski vzpon na Everest se zelo zanima kozmetična industrija.

Kolona 600 nosačev
8. februarja je iz Moskve v Nepal odpotovala sovjetska alpinistična odprava, ki ima v načrtu grebensko prečenje vseh Štirih vrhov Kangčendzenge. Predhodnica je bila na ledeniku Jalung že konec meseca in se takoj lotila markiranja ledenika, iskanja prehodov ... Kmalu za njo pa je na pot odšla tudi karavana 600 nosačev. Ni lahko oskrbeti 32 alpinistov!
Pomoč sovjetski odpravi v Nepalu vodi agencija Annapurna Trekking, za sirdarja je postavila Temba, ki je bil na Kangčendzengi (8586 m) že 1982 z Italijani. Nosače pa so razdelili v tri kategorije: v nižinske, ledeniške (do 5500 m) in višinske.
 

  20.03.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti