Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN -13.03.1989

Delo, Šport: ... Žensko športno plezanje ima smer z oceno 8b (X)

Francozinja Isabelle Patissier s ponovitvijo Sortiliege že za petami moškim plezalcem - Moffat in Franklin vse tri 5.14 v Smith Rocku
KRANJ - V zadnjih letih smo lahko priča izredno skokovitemu napredku športnega prostega plezanja. Medtem ko se pri moških pojavlja pri najboljših dosežkih precej imen, pa je žensko vrhunsko prosto plezanje vezano pravzaprav na nekaj posameznic. Med njimi je Francozinja Isabelle Patissier ta čas najbolj v središču pozornosti.
12. novembra 1988 bo prav gotovo ostal zapisan v zgodovini ženskega prostega plezanja kot pomemben mejnik. Tega dne lanske jeseni je Isabelle Patissier uspela na jugu Francije splezati smer, katere težave so ocenjene z 8b, oziroma s čisto desetko po UIAA. Gre za smer Sortiliege v Cimaiju in s tem dosežkom se je že zelo približala rezultatom svojih moških kolegov. V Franciji jo že sprašujejo, kdaj bo na vrsti prva 8b+, težave, ki jih npr. ni ponovil še noben Jugoslavan.
Veliko novic je tudi iz ZDA, zlasti iz Smith Rocka. Jesen 1988 je bila nedvomno najuspešnejša doslej. Med imeni, ki jih omenjajo, sta na prvem mestu Jerry Moffat in Scott Franklin. Oba sta lansko jesen splezala vse tri smeri v Smith Rocku, ki imajo oceno 5.14. Jerry Moffat je bil na obisku pet tednov in za vse smeri, ki se jih je lotil, porabil najmanj časa doslej. Najpreje je opravil drugi vzpon v smeri White Wedding (5.14a oz. 8b+), ki jo je leta 1987 splezal J. B. Tribout. Zanjo je potreboval le dva dni. Potem je zlezel še v štirih dneh To Bolt (5.14a/b) in prav v takšnem času še Scarface (5.14a). Na pogled je ponovil Darkness at Noon (5.13a oziroma 7c+), Churaing in the Wake (5.13a) in King of Rap (5.12d). Poleg vsega tega pa je splezal še eno novo, najtežjo, ki sojo splezali lansko jesen. V bistvu gre za direkten vstop smeri Oxygen, imenoval pa ga je Jam Master (5.13 d). White Wedding in To Bolt je ponovil tudi Franklin, ki je tako drugi za Moffatom, ki ima vse tri 5.14 v Smith Rocku. Opravil je tudi drugi ameriški vzpon v Monkey Face (5.13c/d).
Zelo se je izkazal tudi Alan Watts, ki mu je uspel drugi vzpon v Scarface, med novimi smermi pa je njegovo delo Rude Femmes (5.13c/d). Spodnji del smeri (do četrtega svedrovca) poteka po Rude Boys, potem pa zavije levo. Scarface je ponovil potem tudi še Dale Goddard, To Bolt pa nihče drug kot slavni Ron Kauk (v petih dneh).
Smith Rock je mimogrede obiskal tudi Patrick Edlinger in na pogled ponovil Darkness at Noon, Churning in the Wake (obe 5.13a) in King of Rap (5.12 d). Od ženskih vzponov v Smith Rocku ima najboljši rezultat Lynn Hill, ki je ponovila Rude Boys (5.13b/c oziroma 8a/8a+). To je bil šele četrti vzpon originala. Večina ponavljalcev (teh je že okoli 15) je namreč vzpon končala še pred koncem originalne smeri, kjer težave niso več tako velike, vendar pa jih seveda ne gre zavreči. V Smith Rocku je to že skoraj splošna praksa in tamkajšnji opazovalci označujejo pojav kot korak nazaj. Od ostalih žensk je največ naredila še Bobi Bensman. Ponovila je Chain Reaction (5.12c oziroma 7b+), King of Rap (5.12d) in Churning in the Wake (5.13a, 7c+, IX+).
Naslednja izredno pomembna novica prihaja iz Idaha, kjer je Tony Yaniro (plezalec indijanskega rodu se je po dveh letih ponovno vrnil na plezalsko sceno) splezal najtežjo poč v ZDA in na svetu. Ocena Le Bogeyman je 5.14a (8b/c) in je edina poč na svetu, ki ima takšno oceno. V celoti pa je to ena od štirih (tri so v Smith Rocku) smeri v ZDA, ki imajo oceno 5.14. Tony Yaniro jo je proučeval 9 mesecev in če je zanjo porabil toliko časa tak mojster za poči, kot je Yaniro, potem prav gotovo ni lahka.
V Coloradu je bil J. B. Tribout in ponovil znano Desdichado (5.13c oz. 8a+). Spomnimo se, da je Cristian Griffith za prvi vzpon porabil prek sto poskusov od spodaj. Tribout jo je zdelal v pol ure!
Eno od najzahtevnejših prostih ponovitev dolgih smeri pa sta opravila Scoot Cosgrove in Dave Schultz, ko sta prosto ponovila Southern Belle v Half Domu. Gre za 15 raztežajev dolgo smer in vključno z varovališči je v njej 30 svedrovcev. Američana sta smer naštudirala v treh vikendih in jo potem prosto ponovila v enem kosu. En raztežaj ima oceno 5.9 (VI), enajst jih je z oceno 5.11 in trije z oceno 5.12. Najtežje mesto sta ocenila 5.12 c/d (IX-/IX). Zelo zahteven je tudi drugi raztežaj, ki sta ga ocenila 5.12b (VIII+/IX-), za varovanje pa sta v tem raztežaju dva svedrovca!
Iz Yosemitov je potrebno omeniti še vzpon Hidetake Suzukija, ki je splezal Stingray (5.13d). Smer gre seveda po poči in je za počjo Tonyja Yanira iz Idaha (Treasure Rock) druga najtežja tovrstna smer v ZDA.
Povrnimo se še nazaj v Evropo in si oglejmo še nekaj najzahtevnejših novih vzponov v Franciji. V Verdonu je Štefan Glowacz preplezal Brouette e Chanitier in jo ocenil 8b+. Za njim je drugi vzpon pripadel J. B. Triboutu, ki je oceno potrdil. Med ženskimi vzponi omenimo prvo žensko ponovitev smeri Polpot, ki nosi oceno 7c. Les specialistes (8b/c) pa je doživela že četrti vzpon, ki ga je opravil mladi, 19-letni Japonec Juji Hirayama. Novo smer z oceno 8b imajo tudi v Cimai, kjer je Patrick Edlinger splezal Sucette a l´Anis, prvi pa jo je že ponovil Alain Ghersen. Za slednjega lahko še povemo, da je letošnjo zimo opravil odličen vzpon v Alpah. V enem dnevu je soliral Bonatijev steber v JZ steni Petit Druja in tako pokazal, da ni le uspešen »free climber«.
Za konec pa še nova smer iz Buouxa, točneje iz predela La Mission. Ocena nove smeri je 8b, ime Total Transfert, avtor pa je Didier Raboutou, ki se, glede na novice iz Francije, spet v polnem tempu pripravlja za letošnji svetovni pokal v športnem plezanju.

TOMO ČESEN

Na Tjentište in Trebevič
PD Železničar iz Ljubljane prireja za prvomajske praznike štiridnevni izlet v Bosno. Udeleženci bodo odpotovali iz Ljubljane 27. aprila ob 19. uri z vlakom do Sarajeva in v jutranjih urah nadaljevali pot z avtobusom na Tjentište, kjer bodo prenočevali in si 29. aprila ogledovali narodni park, za ogled Skakanca ali Hadiša Ravni pa je potrebna dobra obutev. Ponovno bodo prenočili na Tjentištu, nato pa se prek Višegrada z avtobusom odpeljali v Mladinski dom Trebevič, kjer bodo prenočevali. Za prvi maj se bodo najbolj zagnani lahko povzpeli na vrh Trebeviča, malo manj pa bodo krenili v Sarajevo peš, najbolj utrujeni pa se bodo v dolino odpeljali z žičnico. Do odhoda vlaka ob 21.12 je prosto za ogled Sarajeva. Cena izleta je 200.000 din, rok prijav pa je do 31. marca in je ob prijavi treba plačati poln znesek izleta. Prijave sprejemajo v društveni pisarni ob torkih in četrtkih med 16. in 18. uro.

Turni smuk brez meja - Udeleženci iz 8 držav
45 smučarjev je pohvalilo mednarodno srečanje, ki je bilo tokrat pri nas - Izhodišče Bohinj
BOHINJ - Letošnje tradicionalno mednarodno srečanje turnih smučarjev z vzpodbudnim imenom »Turni smuk brez meja« se je pričelo 6. marca, organizacija pa je bila prvič poverjena našim ljudem, ki so za izhodišče izbrali Bohinj.
Zamisel za srečanja v smučini se je porodila leta 1982, ko je pod pokroviteljstvom mednarodne planinske zveze UIAA več skupin turnih smučarjev prečilo celotni greben Alp, od Julijskih do Maritimskih v Franciji. Od tedaj se srečanja vrstijo vsako zimo v drugi državi, posebej pa velja omeniti, da se jih udeležujejo aktivni gorniki in ne funkcionarji. Letos se je zbralo kar 45 turnih smučarjev iz Avstrije, Francije, Italije, ZRN, Nizozemske, Švice in Italije ter gostitelji. Organizacijo srečanja je ime! v rokah Matej Kranjc, pomagali pa so mu brata Karničar, Polajnar, Štremfelj, Trilar in Zidar, veliko pa tudi Dušan Blažin iz bohinjskega Alpetura. Žal pa pri organizaciji in izvedbi ni bilo čutiti posebne podpore PZS (Malo nenavadno, da taka mednarodna akcija sloni praktično le na zagnanosti in iznajdljivosti posameznikov, uradna politika pa se ustavi pri dejavnosti »Treh dežel«!?). Veliko več razumevanja in zanimanja so pokazali hotelirji, ki so nudili poseben aranžman v najboljšem bohinjskem hotelu Zlatorog.
Srečanje je odprl Janez Pretnar, načelnik komisije za stike s tujino pri Planinski zvezi Slovenije, udeležence pa je pozdravil tudi predsednik PZS Marjan Oblak.
Kljub zelo suhi zimi so imeli udeleženci kar ugodne razmere, ki so jim omogočile nekaj klasičnih turnih smukov: z Rodice, Komna-Vogel, na Veliki Draški vrh, Lipanco, Viševnik ... Tako so udeleženci srečanja, ki so sicer dobri poznavalci večine evropskih pa tudi tujih gora, lahko spoznali vsaj del možnosti za turno smučanje v Julijcih. Upamo, da bo to uspelo srečanje pomagalo ohranjati stike z mednarodnim prostorom, ki se ponekod vse bolj krhajo. Ob naši gorniški tradiciji, vitalnosti, predvsem alpinizma in naravnih danostih, ki jih imamo, bi izguba le-teh namreč lahko kaj hitro povzročila nepopravljivo škodo.

ALEŠ ROTAR

Ob 30-Ietnici PD Polzela bodo pripravili teden planinstva
Dobro obiskani planinski postojanki na Gori Oljki in Vimperku, ki sta priljubljeni izletniški točki
POLZELA - V tem letu slavi trideset let uspešnega dela PD Polzela. V jubilejnem letu bodo pripravili vrsto izletov, pohodov, orientacijskih tekmovanj in prireditev. Posebno ponosni so na planinski dom na Gori Oljki in kočo Vimperk, ki sta priljubljeni izletniški točki.
O praznovanju in prireditvah ob jubileju ter delu članov planinskega društva nam je predsednk ing. Vili Vybihal povedal:
»Osrednje praznovanje našega jubileja bo od 23. do 26. marca, ko bo na Polzeli teden planinstva. V teh dneh bomo pripravili občni zbor, proslavo, razstavo planinstva in podelili zaslužnim članom priznanja. Sicer pa bo letošnje leto bogato z izleti, pohodi in drugimi prireditvami. Že ta mesec, 29., bomo pripravili tradicionalni zimski pohod pod naslovom »Zdravju naproti« iz Šoštanja na Goro Oljko, kjer je približno štiri ure hoda. Lani se je pohoda udeležilo kakih petsto pohodnikov, letos pa, če bo vreme takšno kot sedaj, jih pričakujemo še več.
Sicer pa letos organiziramo od tri do štiri pohode na mesec. Tako bomo šli v februarju na Kamene svate, Mozirsko kočo ter na Valvasorjev dom in naprej na Stol. V marcu bomo šli čez Sviščake na Snežnik, potem na Petrovo brdo najprej na Porezen. V aprilu bomo imeli planinsko orientacijo, pohod na Dobrovlje, v maju, bo vrsto pohodov v naravo na okoliške hribe,junija bomo šli na Matkov Škaf, julija iz Bohinja na Vogar, Triglavska jezera, Prehodavce, Trento in Vršič, prav tako bo tudi v avgustu več izletov.«
Izdali so tudi koledar izletov, pohodov in tekmovanj in prireditev.
Njihovi člani vsako soboto in nedeljo ter ob praznikih dežurajo na Gori Oljki, vedno pa je odprta tudi koča Vimperk.
Za letos bi radi na planinskem domu na Gori Oljki uredili dve kabini s tuši, dela pa jim tudi ne zmanjka pri markacijah.

TONE TAVČAR

Še dva zimska vzpona
Iztok Tomazin (AO Tržič) in Martina Zupančič (AO Kranj) sta 12. februarja v sedmih urah in pol preplezala smer Dolar-Kilar-Vavken v Trapezu Velikega Draškega vrha (V-,400 m). Šest dni kasneje pa sta ponovila še Smer Srečka Rihterja (VI-/V+,250m, 8 ur) v severni steni Nad Šitom glave.

Zimski začetniški alpinistični tečaj
Komisija za alpinizem pri PZS prireja zimski začetniški alpinistični tečaj, ki bo od 2. do 8. aprila v Domu na Komni. Poudarek tečaja bo na gibanju v zimskih razmerah, pristopih na vrhove, lažjih plezalnih vzponih in turnem smučanju. Zato morajo tečajniki obvladati smučanje in imeti poleg osebne še popolno zimsko tehnično opremo (smuči, cepin, dereze, čelado, plezalni pas, nekaj klinov, 3 vponke, kladivo, 2 pomožni vrvici, plezalno vrv, spalno vrečo, po možnosti kože (pse), kompas in plinski gorilnik).
Cena tečaja je 600.000 din, od tega prispeva KA 100.000 din, ostalo pa tečajnik in njegov matični AO. Tečajniki iz drugih republik plačajo polno ceno. Prijavo, ki mora vsebovati osebne podatke tečajnika (ime in priimek, rojstni podatki, naslov) in potrdilo o vplačilu 500.000 din na tekoči račun PZŠ št. 50101-678-47046 s pripisom »za tečaj KA na Komni«, je potrebno poslati na PZS do 25. marca. Do tega datuma je možno udeležbo tudi odjaviti.
Začetek tečaja bo v nedeljo, 2. aprila, ob 19. uri, konec pa v soboto, 8. aprila, ob 12. uri. Razpis velja tudi za alpinistične inštruktorje in tehničnega vodjo tečaja, ki naj bo gorski vodnik.

Staze 12
Čeprav je datirana 12. številka Staze, glasila PD Energoinvest iz Sarajeva, za julij-september 1988, so jo začeli razpošiljati šele te dni. Vzroki zamude žal niso navedeni, verjetno pa tudi bistveni niso; vsi vemo s kakšnimi problemi se srečujejo uredniki tovrstnih glasil, za Bosno in Hercegovino, ki je celo brez republiškega glasila (in tudi tovrstne tradicije!) pa so ti še večji.
Za uvodnik je starosta njihovih alpinistov pripravil »prispevek za zgodovino« - Stoletnici planinstva v BiH naproti. Obširen pregled razvoja planinstva v Sarajevu je prispeval Uzeir Beširovič. Na isto temo je uglašen tudi ponatis iz glasila Planinara (1952). Šefko Kadrič pa je spet prispeval razmišljujoč sestavek »Borba za alpinizem se začenja z zaščito le-tega pred dehumanizacijo«. Ne manjka tudi doživljajskih opisov in rubrik, kjer zasledimo tudi, da bo za alpiniste nadvse pomembno »Prvenstveni vzponi«, v bodoče dopolnjevala »Alpinistična kronika« (vodil jo bo Redžep Grabus).

FRANCI SAVENC

Haramoš, 7397 m
Vodja 10-članske poljske odprave, ki je prva preplezala 4000 m visoko JZ steno Haramoša (7393 m) je bil Janusz Baranek, bazni tabor pa so postavili 3200 m visoko. Spodnji del stene so opremili z vrvmi (T1 4900 m, T2 5900 m, T3 6600 m), saj so težave ocenili s V, 70° in več. Zaključek smeri so 28. julija 1988 kot prvi zmogli Mieczyslaw Jarosz, Kazimierz Malczyk in Marek Pronobis, dva dni kasneje pa še vodja, Andrzej Mostek in Kazimierz Wszolek. Bil je to šele četrti in peti pristop na vrh, dosežek odprave pa štejejo za enega najpomembnejših lanskih v Karakorumu. Konewka in Wiltosinski sta se vzporedno z njimi povzpela na še deviški Sari Sumari (7020 m).

V Izgorjeli grudi
Stipe Božič, član AO Mosor iz Splita, je s klubskim tovarišem Edom Retljem preplezal novo smer v SZ steni Izgorjele grude na Prenju. Zima tudi v bosanskih gorah ni bila tista prava. Spodnji del stene (IV-V) je bil pretežno suh, le zgoraj je bil led in sneg. Sestopili so kar po ozebniku med Izgorjelo grudo in Burin Klisom. Obisk Dive Grabovice (Čvršnica) in poskus v Velikem Kuku, ki ima steno visoko več kot 100 m, pa so predčasno zaključili. Izkazalo se je, da bi morala biti - krušljiva kot je - bolj zasnežena in zamrznjena.

Smrt Michela Parmentiera
Francoski radijski in TV novinar ter strasten alpinist je lani jeseni umrl na Everestu. Bil je udeleženec odprave Espirit d'Equipc (neslednice Ouote Ottomila) in edini, ki se mu ni uspelo iztrgati nevihti malo pod vrhom najvišje gore sveta. Situacija izpred dveh let, ko se je po čudežu vrnil s K2, se žal ni ponovila.

Lotse in Everest
O nesreči slovaške naveze na Everestu smo na kratko že poročali. Dušan Becik, Peter Božik, Jaroslav Jaško in Jozef Just so bili člani slovaško-novozelandske odprave pod vodstvom Ivana Fiala. Za aklimatizacijo so se poskusili z Lotsejem (8501 m) in Becik ter Just sta se nanj povzpela 28. septembra. Potem so se osredotočili na JZ steno Everesta. Prvi poskus se je končal na višini 6400 m zaradi poslabšanja vremena. V dneh od 14. do 17. oktobra (bivaki na 8100, 8400 in 8600 m ) so kot prvi na alpski način ponovili Britansko smer do Južnega vrha (8748 m). Just se je sam povzpel po tem še na glavni vrh. Začeli so sestopati po Normalni smeri in ob 17.30 so se poslednjič oglasili s 8300 m.

Izleti PD PTT Maribor
MARIBOR - Planinsko društvo PTT Maribor bo letos priredilo vrsto izletov. Tako načrtujejo aprila izlet v ljutomerske gorice in izlet v Samoborsko gorje. Maja je na programu pohod po poteh partizanske Ljubljane, izlet na Gaj in Žaucerjev vrh in srečanje pobratenih društev PTT planinskih društev Tuzla, Novi Sad, Skopje in Maribor v Vojvodini. To srečanje bo predvidoma 20. in 21. maja. Junija predvidevajo izlet na Korošico in Ojstrico, 11. junija pa 22. zbor PTT planincev Slovenije, ki bo povezan z 20-letnico TV transverzale.
Od 1. do 4. julija bo skupina članov Planinskega društva PTT Maribor sodelovala na 37. zboru PTT planincev Jugoslavije na območju Varaždina. Skupaj s celjskim PTT planinskim društvom bodo od 14. do 16. julija pripravili izlet na Vršič - na Prisojnik in na Kriške pode. Ob koncu julija se bodo člani PTT planinskega društva Maribor povzpeli na Peco in obiskali Toplo in Črno. Avgust je predviden za izlet na Lisco in Veliko Kozje in vzpon na Triglav, ki bo od 25. do 27. avgusta. Desetega septembra bodo sodelovali tudi na dnevu planincev Slovenije, ki bo na Vogarju nad Bohinjskim jezerom. Trije člani društva bodo sodelovali 23. in 24. septembra na partizanskem pohodu PTT planincev Jugoslavije na območju Varaždina. Ob koncu septembra in v začetku oktobra pa načrtujejo pohod prek Pohorja do Plešivca. Oktobra načrtujejo še izlet v neznano, izlet na Pernice in Košenjak in udeležbo na srečanju PTT planincev Hrvatske.

M. K.

Iz dela PS Hrvatske
Prva letošnja številka revije PS Hrvatske Naše planine, je polna zanimivih podatkov. Število članov njihovih PD je upadlo, in sicer za 435, tako da jih je sedaj 35.824 (8.412 pionirjev, 6.984 mladincev, drugi so plačali člansko članarino). Društev pa imajo 125, dva sta bila med letom ustanovljena na novo, sedem pa jih je prenehalo z delom.
Tudi z drugo izdajo učbenika Zlatka Smerketa Planinarstvo i alpinizam ne gre, kot so računali. NIŠRO Zrinjski iz Varaždina knjige še vedno ni dotiskal (prvi rok je bil september 1988).

F.S.
 

  13.03.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti