Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Britanski prvi vzpon po razu Šive

Angleška dvojica Mick Fowler in Paul Ramsden, ki je prejela Zlati cepin leta 2002 za vzpon po severozahodni steni Sigunianga v kitajski gorskem območju Qonglai Shan, je dodala v seznam dosežkov še en prvenstveni vzpon in to severovzhodnem razu Šive (Prow of Shiva - 6142 m) v Lahulu Himalaji.

Mick in Paul že več let iščeta zanimive probleme, ki so daleč od uhojenih poti v Himalaji. Skupaj sta se povzpela na vrh Lancet Manamho (6264 m, 2007) v oddaljeni regiji Tibeta Nyainqentaglha, opravila s severno steno Sulamarja v kitajskem delu Tien Šana (2010). Še prej je Fowler opravil prvi vzpon po Zlatem grebenu na Spantiku v Karakorumu (7029 m, z Victorjem Saundersom leta 1987), prvi vzpon na Arva Tower v Garhwal Himalaji (6352m, s Stevom Sustadom v letu 1999), v letu 2005 pa je s Chrisom Wattsom opravil vzpon na Kajaqiao (6447 m) v vzhodnem delu Nyainqentaglha .

Prow of Shiva, ime je dobila po značilni obliki, ki spominja na »kljun - premec«, je v odmaknjeni dolini Pangi, okraj Chamba indijske zvezne države Himachal Pradesh. Območje je osamljeno in težko dosegljivo. Prvič ga je obiskala leta 1988 japonska odprava, katere članica je bila tudi Tabey Junco, prva ženska, ki je bila na Everestu.
Fowler in Ramsden pred vzponom nista imela niti fotografije stene in nista vedela, kaj ju čaka. Bala sta se slabe kamnine, a doživela sta prijetno presenečenje. Plezala sta po dobrem granitu, pričakale so ju široke razpoke, zalite z ledom in mešano plezanje na ključnih mestih je bilo podobno tistim na Škotskem (Ben Nevis).

Pri vzponu sta imela srečo z vremenom in tako sta našla ugodna mesta za bivake. Vzpon je v celoti trajal sedem dni, ocena smeri pa je ED+.

Za Micka Fowlerja, predsednika Alpine Cluba, je prvenstveni vzpon na Šivo veliko darilo za 30 letni jubilej »odpravarskega« alpinizma. ….
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti