Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Agrarna skupnost iz Tamarja izganja planince

Slovenske novice - Marjan Raztresen: Slovensko planinsko društvo je 1899. v Tamarju postavilo planinski dom in ga vzdrževalo do danes. ODPRTI STOLPCI - Odgovor Agrarne skupnosti Rateče Planica

TAMAR – Nečesa, kar se zdaj dogaja v edinem slovenskem narodnem parku, vendarle ni kriv Triglavski narodni park. V Tamarju na koncu alpske doline Planica izgubljajo planinci, kot kaže, sodne boje za svojo planinsko kočo, ki je bila več kot stoletje izhodišče za vrhunske dosežke alpinistov v Kotovi špici, Kotovem sedlu, Poncah, Vevnici in predvsem Jalovcu ter za navadne planince, šodrovce, za prelepe ture na Slemenovo špico, Ponce, Mangart in predvsem Jalovec. Potem ko je še vrhovno sodišče dalo prav nižjim sodnim instancam, bo najbrž postala novi lastnik planinskega doma v Tamarju na nadmorski višini 1108 metrov Agrarna skupnost Rateče Planica, za kar si na sodiščih prizadeva že od leta 1992. Takrat je namreč vložila zahtevo za vračilo dveh zemljiških parcel, »ki v naravi predstavljata Planinski dom v Tamarju in gospodarsko poslopje s funkcionalnim zemljiščem, kar je bilo podržavljeno 13. maja 1949 po odločbi takratnega Okrajnega ljudskega odbora na Jesenicah«.

V Tamarju, kjer se konča makadamska cesta, ki pripelje v tri četrt ure zložne hoje izpod skakalnic v Planici, stoji več pridobitev človeških rok. Ko se oko odtrga od mogočne kulise Jalovca visoko nad dolino, se najprej ustavi na kapeli in potem na največji zgradbi v dolini, višji in nižji planinski koči, ki se držita skupaj, ob katerih je zidano gospodarsko poslopje. Zadaj na desni teče na robu velike jase studenčnica v umetelno oblikovano korito, čisto na vrhu jase stojita skromni zidani stavbi: ena z napisom jasno izpričuje, da je v njej zavetišče gorskih reševalcev iz Rateč in Planice, druga, ki se podira, pa lastništva ne obeša na veliki zvon. V gozdu za zgradbama stoji spomenik, ki bi mu brez pisnega komentarja komajda kdo uganil poslanstvo: gre za del ameriškega bombnika, ki se je leta 1944 zrušil na območju Kotovega sedla, edinega preživelega člana posadke pa so rešili partizani.

Vsak od teh objektov v Tamarju ima svojega lastnika. Kapela je last župnije iz Kranjske Gore, gorski reševalci so podnajemniki ministrstva za obrambo, ki je bilo tudi lastnik podirajoče se hiše, preden jo je od njega kupilo društvo revmatičnih bolnikov, ki je imelo v denarno bogatejših časih najbrž načrte, da bi za svoje člane tam uredilo nekakšen sanatorij, saj je gorsko podnebje menda posebno ugodno za takšne bolnike, lastnik preostalih dveh, treh stavb pa je bila doslej Planinska zveza Slovenije (PZS) oziroma njeno Planinsko društvo (PD) Medvode.

Kaj namerava rateška agrarna skupnost storiti s tem koščkom zemlje pod gorskimi nebesi?

Prva vest o planinskem domu v Tamarju je bila objavljena leta 1899 v Planinskem vestniku: da je 3. septembra tega leta radovljiška podružnica Slovenskega planinskega društva (SPD) v Tamarju slavnostno odprla svojo planinsko kočo. Kot piše v vseh izdajah Vodnika po planinskih kočah v Sloveniji, je »Rateško-planiška podružnica SPD 15. novembra 1936 kupila od agrarne skupnosti pastirsko-planinsko kočo Tamar in jo uredila za potrebe planincev. Po 2. svetovni vojni je bila koča v slabem stanju in malo PD Rateče jo je leta 1957 pustilo Akademskemu planinskemu društvu iz Ljubljane, ki jo je uredilo, zgradilo vodovod in napeljalo telefon. Leta 1965 je dom prevzelo PD Medvode in ga temeljito obnovilo. Leta 1968 so iz Planice napeljali električni vod. V letu 2003 je bila povsem obnovljena streha na višjem delu doma.«

Dolga leta ni nihče javno nasprotoval tem podatkom, saj so vsi verjeli overjenim kupo-prodajnim pogodbam. Planinci so, kot kaže, v Tamarju kupili parcelo in na njej postavili kočo, čemur bi rateška agrarna skupnost gotovo nasprotovala, če bi gradili na njeni zemlji, ko pa se je po dveh svetovnih vojnah, spremembah meja, sistemov in režimov pokazalo, da o tem v zemljiški knjigi ni zapisov, se je domača agrarna skupnost odločila za zahtevo po nekdanjem lastništvu.

Zadnjo besedo pri pravdanjih, ki se vlečejo od leta 1992, je imelo sredi letošnjega julija Vrhovno sodišče Republike Slovenije, ki je pritrdilo odločitvam nižjestopenjskih sodišč, da morata PZS in PD Medvode Agrarni skupnosti Rateče Planica v naravi vrniti planinsko kočo, gospodarsko poslopje, ki so ga planinci v letih socialistične Jugoslavije postavili na temeljih propadajoče lesene drvarnice, pa naj skupaj s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem ostane PZS. Agrarna skupnost objektov in zemlje ne zahteva od župnije Kranjska Gora, ministrstva za obrambo in društva revmatikov, saj so bili lastniki očitno natančnejši in so svoje lastništvo vpisali v kataster.

Kolobocij s planinskim domom v Tamarju pa s tem še ni konec. Planinci upravičeno trdijo, da so na temeljih lesene kočice postavili veliko zidano poslopje, da so (skupaj z vojsko) zgradili dovozno cesto iz Planice in uredili vodno zajetje, da so v Tamar (skupaj z vojsko) napeljali elektriko in telefon in da je na koncu koncev celotni inventar v koči kupilo PD Medvode. Agrarna skupnost pa trdi, da koče doslej ni mogla uporabljati in je torej izgubila veliko denarja, tega naj bi ji planinci vrnili.

Planinci so po odločitvi vrhovnega sodišča izčrpali vse sodne možnosti, in ker jim sodni in odvetniški stroški požirajo lep denar, so drugi strani ponudili predlog poravnave. Med drugim PZS ne bi zahtevala povrnitve vlaganj v infrastrukturo planinske koče, če se agrarna skupnost odpove postopku za odškodnino, ker ni mogla uporabljati doma, pripravljena ji je prodati gospodarsko poslopje ter inventar in opremo v koči, agrarna skupnost pa naj se zaveže, da bo koča ostala planinski dom.

Kdaj bodo slovenski planinci dokončno še ob eno od svojih koč, ni mogoče reči, prav tako je nesmiselno ugibati, kaj namerava rateška agrarna skupnost storiti s tem koščkom zemlje pod gorskimi nebesi.

Marjan Raztresen


SLOVENSKE NOVICE - ponedeljek, 19. november 2012

ODPRTI STOLPCI

Agrarna skupnost iz Tamarja izganja planince

1. Navedba avtorja Marjana Raztresena »Slovensko planinsko društvo je 1899. v Tamarju postavilo planinski dom in ga vzdrževalo do danes« ni točna in je za bralca, še bolj pa za planinca zavajajoča.
Prvo zavetišče v Planici je v Zelju pod vznožjem Nadiže postavil Josip Lavtižar, župnik v Ratečah, skladatelj, zgodovinar in potopisec, davnega 3. septembra 1899. leta pod okriljem Slovenskega planinskega društva, skupaj z gospodarskim odborom rateške agrarne skupnosti, ki je bil lastnik zemljišča in je tudi v celoti zagotovil material za gradnjo. Zavetišče pod izvirom Nadiže - Save Dolinke ni imelo dolge življenjske dobe. Močan snežni plaz z zadnje Ponce ga je porušil v zimi 1903/1904. Novega zavetišča v tistem delu Zelja niso več postavili.

2. V nadaljevanju avtor članka izpostavlja, da v Tamarju na koncu alpske doline Planica izgubljajo planinci sodne boje za svojo kočo ... za kar si Agrarna skupnost Rateče Planica na sodiščih prizadeva že od leta 1992, in nadaljuje, »kot piše v vseh izdajah Vodnika po planinskih kočah v Sloveniji, je Rateško-planinska podružnica SPD 15. novembra 1936 kupila od agrarne skupnosti pastirsko planinsko kočo Tamar in jo uredila za potrebe planincev«.
Ta javna informacija o konkretni zadevi je zavajajoča in netočna. Avtor članka bi moral poiskati in preveriti informacijo pri PZS, pri prizadeti agrarni skupnosti ali na pristojni UE, ki vodi postopek. Agrarna skupnost je leta 1992 vložila zahtevek za denacionalizacijo in v konkretni zadevi je bila izdana upravna odločba 1.12.2009. Na to odločbo se je pritožila PZS in ne AS in je vlagala pritožbe do vrhovnega sodišča, s tem da pa nikoli ni navedla konkretnega dokaza za svoje navedbe. Namreč, navedba avtorja, ki naj bi jo povzel po Vodnikih planinskih koč, je neresnična. Zakaj je temu tako in kdo je posredoval avtorju tako informacijo, za agrarno skupnost niti ni pomembno, je pa izrednega pomena za planince, člane PZS, ki so jih s takimi informacijami leta in leta zavajali. Rateška agrarna skupnost tudi nikoli do sedaj niti z eno samo besedo ni omenila, da bi katerega koli planinca izgnali iz Tamarja ali iz koče Tamar. Vsa taka podtikanja vzbujajo sovraštvo in nestrpnost tako pri 184 članih agrarne skupnosti kot pri 50.000 planincih, zato take poskuse odločno zavračamo.

Sedaj pa k bistvu.
3. Iz poročila komisarja za agrarne operacije iz leta 1926 (dr. Fran Spiller -Muys, Ljubljana 1926) je razvidno, da je gorenjski kmet z lastnimi močmi in delom ustvaril že naravnost vzorne naprave. Tu posebno omenja sledeče planine in srenje: »V Planici je zgradila rateška srenja veliko ovčjo sirarno.«
Iz te ovčje sirarne, kar v naravi predstavlja prednji, nižji del sedanjega planinskega doma Tamar, je rateška agrarna skupnost skozi daljše obdobje dograjevala zadnji, višji del doma. Da je pri tem sodelovalo PD Rateče Planica, je zagotovo samoumevno, saj mu je rateška agrarna skupnost 15.11.1936 oddala v najem kočo Tamar in ne prodala, kot zavajajoče navajajo viri PZS. Avtorjeva namigovanja o overjenih kupo-prodajnih pogodbah, ki jih očitno ni, in o nakupu parcele v Tamarju, ki je ravno tako ni, so zagotovo še zadnji poskus zavajanja planincev in s tem diskreditacije rateške agrarne skupnosti in njenega javnega blatenja. To jasno dokazuje tudi original zapisnika skupne seje Planinskega društva Rateče Planica in Agrarne skupnosti Rateče Planica z dne 13.9.1948, ki so ga soglasno podpisali vsi navzoči. Iz zapisnika je jasno razvidno, da je rateška agrarna skupnost dala kočo Tamar v najem PD Rateče Planica in da v pogodbi z dne 15.11.1936 navedeni pogoji od točke 1 - 14 ostanejo v veljavi tudi na dan 13.9.1948. Še ne leto pozneje, to je 13. maja 1949, je bilo vse premično in nepremično premoženje rateške agrarne skupnosti podržavljeno. Tudi koča Tamar z vso opremo in taka, kot je še danes, pred takratno roko države ni bila izjema. Prvotnim lastnikom je bila koča vrnjena 1.12. 2009, z vsem zunanjim bliščem, a hudo notranjo bedo. Glede na potek aktivnosti in nekorektna dejanja v zadnjih 20 letih glede denacionalizacije koče Tamar upravičeno sklepamo, da ima planinska zveza hude probleme otresti se težkih časov po drugi svetovni vojni.

Agrarna skupnost Rateče Planica

30.10.2012

Planinci izgubljajo

Dom v Tamarju je le ena od koč, ki so jih planinci že izgubili. Na Voglu nad Bohinjem je njega dni stal planinski Skalaški dom prav tam, kjer zdaj stoji Ski hotel. Na Šmarjetni gori nad Kranjem je bil skromen planinski domek tam, kjer je zdaj hotel. Na Pohorju je nekaj nekdanjih planinskih koč postalo takih in drugačnih gostišč, na Krvavcu so se morali planinci seliti naokrog, da so dali prostor ponudnikom podobnih storitev na višji ravni, lastnica Češke koče na Spodnjih Ravneh nad Jezerskim, ki so jo leta 1900 z lastnim denarjem zgradili člani češke podružnice SPD iz Prage, je pred nekaj leti postala Občina Jezersko. Starejši planinci se še spominjajo planinskega hotela Zlatorog v Bohinju, kjer so nekega lepega davnega dne planincem z gojzarji na nogah prepovedali vstop. Sicer pa je bil tudi Aljažev stolp na vrhu Triglava last planincev, potem ko ga je župnik Jakob Aljaž, ki je od občine Dovje-Mojstrana za lasten denar kupil svet na vrhu Triglava in tam postavil svoj stolp, podaril SPD, predhodniku PZS, ne da bi dal to vpisati v zemljiško knjigo – in stolp je zdaj državna last.

 


Planinski vestnik (1937)/G-L: Koča v Tamarju v upravi Rateške podružnice SPD

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

11 komentarjev na članku "Agrarna skupnost iz Tamarja izganja planince"

Franci Savenc,

Iz zapisnika 12. seje UO PZS:
SKLEP 8/27-9-2012: UO PZS sprejema zavrnitev revizije sodbe v primeru Tamar s strani Vrhovnega sodišča RS tudi kot dokončno odločitev PZS v tem pravnem primeru. Zato PZS ne bo izkoristila izredno pravno sredstvo v obliki pritožbe na Ustavno sodišče RS. UO PZS pričakuje od odgovornih (predsednik, generalni sekretar in PD Medvode), da pri dokončnem urejanju tega pravnega primera poskušajo doseči čim večjo stopnjo uveljavitve interesov planinske organizacije, kot so ohranjanje sedanjega namena Doma v Tamarju tudi v prihodnje, ohranjanje popustov za člane planinske organizacije pri prenočevanju, primeren sporazum o povrnitvi vlaganj v objekt ... Sklep je bil soglasno sprejet.


Ivan Pepelnjak,

Spoštovana ga. Štrukelj,

Morda imate zanesljive informacije, ki javnosti niso znane. Če je temu tako, bi bilo morda primerno da jih objavite. Isto velja tudi za g. Štibernika. Saj veste, sončna svetloba je najboljše zdravilo za marsikatero gnilobo.

Če pa teh informacij nimate, je vaš komentar povsem neprimeren in nepotreben. Obstajajo natanko tri možnosti:

A) Kupoprodajna pogodba obstaja. PZS naj jo javno objavi (glej zgoraj), prav tako pa tudi razloge zakaj je sodišče ni upoštevalo.

B) Kupoprodajna pogodba je obstajala, pa se je izgubila. PZS bo pač trpela posledice svoje malomarnosti. Mimogrede, vpisi v zemljiško knjigo so bili v letih ko naj bi bila pogodba podpisana bolj resna zadeva kot desetletja za tem ko je kdorkoli-že zmagal v vojni.

C) Kupoprodajne pogodbe ni bilo (mimogrede, informacija v planinskem vodniku je prav tako verodostojen dokument kot Kekec nad samotnim breznom). Agrarna skupnost je torej dobila kar je bilo nekoč njeno.

Razumem pa zakaj PZS boli izguba dobro obiskane koče. Skrb za vrhunske alpinistične dosežke zagotovo ni prvi razlog, alpinisti se menda znajdejo tudi tam kjer koč ni.


Igor Pavlič,

Morda jo bodo pa dali v najem celovški ali beljaški podružnici avstrijskega Alpenvereina in bomo spet jodlali! A se še kdo spomni, kao so pred kakšnimi 20 leti, ko je bilo bolj malo snega marca, za potrebe planiške velikanke takorekoč razrili vso rušo v Tamarju, kjer so praskali sneg, celo s helikoprejem so ga vozili na zaletišče Toliko je njim do narave! Ene inšpekcije so izdajale razne odločbe, ampak to je bilo le zaradi lepšega!


Dominik Skumavec,

Po mojem mnenju predhodni komentatorji pretirano napadate Agrarno skupnost. Zagotovo res obstajajo razlike med interesi domačinov in planincev je pa kljub temu možno uspešno sodelovati. Jaz razumem domačine in jih podpiram, imajo vso pravico boriti se stare pravice, še posebej, če imajo za to ustrezno pravno podlago. Tudi PZS razumem, da se je pritoževala na odločbo do vrhovnega sodišča. Lahko bi tudi uspela, pa očitno res ni imela (ali poiskala) zadostnih dokazov v svoj prid. Ne bo konec sveta, za planince ne bo prav nobene razlike, kakor tudi ne za ostalo ljudtvo če se spoštuje odločitev sodišča.

Vsi radi kritiziramo javno upravo in sodstvo, vendar pa je še vedno najbolje, da spoštujemo uradne odločitve tudi kadar ni najbolj po našem okusu.

V gore hodimo tudi taki, ki smo bolj "s kmetov".


Dominik Skumavec,

g. novinar in nekateri predhodni razpravljavci zavajajo široko javnost, namerno ali pa zgolj zaradi (upam) nepoznavanja osnovnih pojmov:

Beseda ZAKUP je jasna. To je oddaja v najem za določen čas. Ne vem kako da tega nihče ne opazi, saj je povsem jasno napisano v PV iz leta 1937 (objava desno).

Iz zapisanega je razvidno kako visok nivo splošne izobrazbe s področja stvarnega prava je bil v tistih časih celo na kmetih. Tudi danes se nepremičnine običajno oddajajo v zakup za največ pet let z javno dražbo ali zbiranjem ponudb. Za občine državo in druge javne porabnike je tako tudi obvezno po zakonu. Izjemoma je namesto javne dražbe ali zbirnaja ponudb lahko zgolj javna objava, če gre za majhno vrednost, a še vedno pa je doba največ pet let......

Današnje agrarne skupnosti marsikdaj niti približno ne zaslužijo pohvale, ki jo je gorenjski kmet prejel iz ust komisarja za agrarne operacije l. 1926, vseeno pa je vsaj odgovor rateške agrarne skupnosti veliko bolj resnicoljuben kot pa prispevek g. novinarja, ki je besedo zakup kar prekrstil v odkup....

Lep pozdrav in brez zamere!


Tomaž Ogrin,

Kot je znano, zakon o denacionalizaciji ne zahteva vračila v naravi, če gre za Triglavski narodni park oz. podobne zaščite. Enako je s pokljuškimi gozdovi, Komarčo in okolico slapa Savice, severno Triglavsko steno, itd. Izidi so odvisni od korupcije in drugih lopovščin, kljub jasnemu zakonu. Podobna barabija se je zgodila (ali pa je še upanje) z Blejskim otokom, ki nikoli ni bil cerkven.

Vprašati pa se je treba tudi o statusu agrarnih skupnosti in javnosti delovanja.


Tomaž Ogrin,

Še vedno velja, da država ni dolžna vračati v naravi, če gre za TNP, če že obstajajo dokumenti o lastnini na ime agrarne skupnosti. Namesto tega da državne obveznice. Nad vračanjem v naravi se lahko pritoži državni pravobranilec, morda tudi občina.

Če se stvari ne rešijo tako, gre za sum korupcije, saj je oškodovana država, ker izgublja parcele v TNP in se zaradi tega odpirajo novi problemi z novimi lastniki. Nasprotno, država mora odkupovati parcele v TNP oziroma vračanje izvajati z obveznicami.


Franc Štibernik,

To je samo nadaljevanje aktivnosti rateških pogoltnežev, ki imajo dobre povezave z UE Jesenice in izgleda da tudi s sodniki. Je pa tudi odraz nesposobnosti PZS pri zaščiti svojega premoženja. Me prav zanima kateri pomembneži se bodo odslej sončili v Tamarju, morda bo med njimi tudi kakšen pomeben član PZS iz obdobja, ko bi morala ta ukrepati.


Franc Štibernik,

Spoštovani g. Ivan,

Agrarna skupnost je dobila mnogo več kot je bilo nekoč njeno.

Morda bi bilo res dobro, ko bi PZS objavila svoje argumente , čeprav je glavne že naštel novinar g. Marjan Raztresen. V odgovoru Agrarne skupnosti, ki je sicer zahtevek dala še preden je bila ustanovljena oziroma vpisana v register agrarnih skupnosti(2.2.1994 ) tudi ni podatka koliko bo Agrarna skupnost Rateče - Planica plačala PZS, saj je bilo na njihovem občnem zboru, ob odločanju o zahtevku vračila v naravi , sklenjeno tudi, da bodo razliko v vrednosti plačali PZS.

Morda pa so bile moje zapisane besede o pogoltnežih prehude in sem jih pripravljen preklicati, takoj, ko bom dobil podatek o deležu, ki ga bodo vrnili PZS.

Do takrat pa vem samo to, da so planinci vložili ogromno svojega dela in financ in da so se sedaj tega očitno polastili pravni nasledniki upravičencev.

Hvala g. Petrletu in UE Jesenice, ker so jim je to omogočili.


Marjeta Štrukelj,

Naj se jim zatakne kost v grlu... - kadar vsi normalni argumenti pogoltnosti in pohlepa ne morejo ustaviti, je utemeljena moralna obsodba zapravljanje dragocenega časa in energije. Na sodišču pa je tako in tako vse mogoče.


Marjeta Štrukelj,

Ja, vse je res, kar pravite, spoštovani člani Agrarne skupnosti, tudi to, da sta v II. svetovni vojni zmagala Hitler in Musolini in se je moj stari ata za Kamnitnikom v Škofji Loki ustrelil kar sam, stara mama pa je šla v Begunjske zapore, ker so ji tam priskrbeli od rajha sponzorirane počitnice. Aja, dvanajst otrok pa je poslej po svetu agrarnih skupnosti prepevalo pastirske pesmice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti