Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev prosvetni dom v triglavskem pogorju

Slovenec (1932): Dovje, 6. novembra 1932
Poleg mogočnih spomenikov, katere je postavilo Slovensko planinsko društvo pokojnemu svetniku Aljažu, je bil včeraj postavljen nov spomenik, katerega je zaslužil Jakob Aljaž kot kulturni delavec.

Odbor Prosvetnega društva na Dovjem je s tem postavil brez dvoma enega najlepših kulturnih spomenikov.
6. novembra je bil krstni dan tega spomenika. Ko je privozil dopoldanski vlak na postajo Dovje, je igrala že godba Krekovega prosvetnega društva z Jesenic. Razvil se je sprevod s konjeniki v narodnih nošah na čelu. Nato godba Krekovega prosvetnega društva, za tem 76 pristnih narodnih noš. Za nošami pa se je vrstila dolga vrsta članov in članic domačega Prosvetnega društva pa tudi okoliških društev. Sledila je v župni cerkvi sv. maša, katero je daroval milostni gospod generalni vikar in stolni dekan Ignacij Nadrah.
V svojem lepem slavnostnem govoru je omenil, zakaj se čuti danes cerkev prisiljena, da mora graditi za svoje vernike prosvetne domove. Ljulika, ki raste med pšenico, daje temu povod. So eni, ki trdijo, da je svet sam po sebi brez Boga, ki trdijo, da je s smrtjo vsega konec, so, ki hočejo vzgojiti otroke brez Boga, brez zakramentov. Vsled teh razlogov je cerkev morala v teku zadnjih 50 let stopiti s prižnice in iz zakristije med ljudstvo, da ohrani pravi nauk, da čuva pšenico pred ljuliko.

Po službi božji, pri kateri so tako lepo prepevali domači, kakor tudi pevski zbori sosednjih društev, je sprevod krenil v Aljažev dom. Na čelu sprevoda je korakala godba Krekovega prosvetnega društva, za njo zastava Prosvetne zveze iz Ljubljane in zastava Prosvetnega društva iz Koroške Bele, nato je sledila duhovščina z generalnim vikarjem v ornatu. Lepe narodne noše domače so celemu sprevodu dale pester sijaj. Sončni žarki so zlatili jesensko naravo in tudi očak Triglav je, odet v sneženo odejo, gledal na slavnostni krst Aljaževega prosvetnega doma. Po opravljenih cerkvenih obredih so bili blagoslovljeni vsi prostori, med tem pa so združeni pevski zbori svečano zapeli pesem: Ako Gospod ne zida hiše, jo zastonj zidajo oni, ki se trudijo ...
Tajnik Prosvetne zveze Vinko Zor je v imenu osrednje matice, ki šteje 236 društev prinesel iskrene pozdrave in čestitke Prosvetnemu društvu na Dovjem, ki je vkljub krizi, ki vlada na gospodarskem polju in krizi, ki vlada v človeških srcih, zgradilo mogočno stavbo in jo danes krstilo za Aljažev prosvetni dom. Hitro živimo, vse napreduje, kmetske župnije se spreminjajo v industrijske, stojimo na pragu novega družabnega reda, ki ga tako vneto propagira vrhovni cerkveni poglavar Pij XI. v svojih socialnih enciklikah. Kje drugje naj bi se župljani seznanjali s temi vprašanji, ako ne v prosvetnem domu, ki naj bo pravo domače središče vsega napredka. Rodovi, ki se bodo tod vzgojili, naj bodo zvesti otroci Bogu, sinovi domovini, zvesti državljani Jugoslaviji, pač pa nikomur hlapci. Slavnost blagoslovitve je zaključila godba Krekovega prosvetnega društva s himno »Povsod Boga«.

Po popoldanski službi božji je bil ob pol 3. koncert pevskega zbora iz Breznice in jeseniške godbe. Kako lepo so donele v moškem zboru zapete in prav na tem kraju komponirane Aljaževe pesmi. Tudi godba je igrala skoraj izključno samo slovenske komade. Vsi prostori so bili do zadnjega kotička zasedeni. Ob 4. se je začela tombola z lepimi darili, katere so vse darovali domačini. Sploh je treba pohvaliti dovške župljane, ki so tako vneto pomagali, da se je zgradil ta dom. Ako pomislimo, da so darovalci darovali 12.000 Din v denarju in da je Agrarna zajednica, kakor tudi domačini poklonili 100 kubičnih metrov lesa, vidimo, da je bilo treba še krepko prijeti za delo in s tlako nadomestiti vse, kar je še manjkalo. Prav to je jasen dokaz, kaj zmore tudi majhna podeželska župnija, ako se župljani združijo in odločijo za skupno delo.
Dom je zgrajen po načrtih g. Petkoša, stavbna dela je vodil g. Anton Torkar z Bleda, mizarska pa g. Mrak iz Mojstrane. Oder je konstruiral g. Gustav Šabac, brezposelni uradnik in sicer že po načrtih, ki jih objavlja g. Pohlin v letošnjem Vestniku Prosvetne zveze. Dom, ki bo pozimi zbiral domačine k pošteni zabavi in prosveti, je zelo primeren za letno letovanje mladine.
Ako bi se bil g. svetnik Aljaž mogel dvigniti iz groba, tedaj bi se po besedah slavnostnega govornika s solznimi očmi zahvalil svojim vnetim zvestim župljanom dovškim, da so mu postavili v tako kritičnem času ta veličasten kulturni spomeniki.

Slovenec, 8. november 1932
 

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti