Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pionir gorenjskih planinarjev

Jutro (1932): Jeseniški posestnik in fotograf France Pavlin praznuje danes šestdesetletnico. Doma iz vodiške občine je z 18 leti odrinil v svet, prepotoval velik del Nemčije in bivše Avstrije, zaposlen je bil pri trasiranju mnogih železnic, zlasti tudi v Sloveniji.

V železniški službi se je seznanil s češkim nadinženjerjem Franom Šubrom, takratnim slovitim fotoamaterjem. In ta ga je uvedel v skrivnosti fotografije, v kateri je Pavlin hitro napredoval. Začela so se tudi množiti naročila dunajskih in praških knjigarn in Pavlinove razglednice ste našli po vseh kolodvorih. Slednjič se je etabliral na Jesenicah, kjer je popularen občan, nestor ondotnih planinarjev.

47-krat je bil doslej na Triglavu, obiskal je tudi Venediger. Veliki Klek in Ortler. Napravil je na tisoče izvrstnih posnetkov, razprodal na milijone razglednic, ki po svetu tolmačijo lepoto Gorenjske. »Planinski Vestnik«, Zveza za tujski promet in druge naše propagandne organizacije so prejele od njega mnogo krasnih posnetkov.
Gospod Pavlin je ob svoji šestdesetletnici lahko zadovoljen: zdrav je, srečen v družinskem krogu, delaven in spoštovan. Je zvest član in podpornik jeseniških društev.
Še tako dalje dolgo vrsto let!

Jutro, 22. oktober 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti