Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novi markirani poti na Veliki vrh

Kako lepo je tam gori? Ali drugače vprašano, mar res lahko na novo, navkljub drugemu zakonu, nekdo kar tako označi pot, ki je prej ni bilo?

V neprijaznih časih, ko se vse bolj odtujujemo drug od drugega, člani PZS v neokrnjenem gorskem prostoru dobimo tisto po kar smo prišli ... www.pzs.si

Uradni list: U K A Z
o razglasitvi Zakona o planinskih poteh (ZPlanP)

14. člen

(prepoved gradnje novih planinskih poti in izjeme)

(1) Zaradi varovanja kmetijskih zemljišč, gozdov in gorskega sveta ni dovoljeno graditi novih planinskih poti. Izjema je dovoljena le, če je zaradi varnosti uporabnikov nujno potrebno prestaviti ali na novo urediti krajše dele že obstoječih poti.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je izjemoma dopustna tudi gradnja nove planinske poti, vendar samo pod pogojem, da je dve tretjini dolžine takšne poti od sosednjih planinskih poti oddaljena najmanj 1200 metrov ali tri ure hoje ali pa da takšna pot predstavlja nadomestno pot in se zato prejšnja pot izbriše iz evidence in se na njej vzpostavi prvotno stanje.

(3) Pri načrtovanju in gradnjah novih planinskih poti se smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo gozdne prometnice in določbe 15. člena tega zakona. ...

Dobrodošli v dobri družbi

Foto: Peter Nagode


14.08.2011

ruševec: Včeraj bil na Velikem vrhu iz planine Podvežak prek sedla Prag. Ker v vseh planinskih vodnikih, vseh kartah in celo tukaj na hribi.net piše, da je to neoznačena steza, me je presenetilo. Na mestu, kjer naj bi bil odcep iz poti Prag-Planina Ravne proti vrhu zelo lepo označeno razpotje. Vsa pot do Velikega vrha pa na novo markirana! Pri tem se mi pojavi vprašanje, ali je sploh dovoljeno na novo označevati planinske poti? ...

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti poti

2 komentarjev na članku "Novi markirani poti na Veliki vrh"

Andrej Lavrenčič,

Ne samo ta na Veliki vrh, ki je z obeh Pragov že nekaj časa markirana, nekdo je povsem na novo označil tudi pot med jezercem Vodotočnikom in potjo, ki s planine Podvežak pelje na Korošico. Pred leti smo govorili tudi o poti med planino Ravne in planino Polšak, ki jo je nekdo "pomazal" z rdečimi pikami. In verjetno se najde še kakšna takšna packarija. Se pridružujem vprašanju ali je sploh dovoljeno na novo označevati planinske poti?

LP


Heinrich Blagne,

Če prav razumem, je v navedenem ukazu o razglasitvi zakona o planinskih poteh govora o -gradnji- poti. Njih označevanje je najbrž obravnavano posebej.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti