Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V severni steni Vevnice

Peter Podgornik: Z zamudo sporočam novico o novi zahtevni smeri v severni steni Vevnice,

... ki sta jo splezala furlanska plezalca Roberto Mazzilis in Fabio Lenarduzzi.

Tisti, ki poznate stene in smeri v gorah zahodno od nekdanje meje ste gotovo zasledili ime Roberto Mazzilis, ki je že več kot trideset let prisotno med avtorji zahtevnih novih smeri v Julijskih in Karnijskih stenah. Roberto je poleg vedno aktivnega plezalca, tudi član italijanskega Akademskega alpinističnega kluba, avtor vodniške literature in urednik/informator o novih smereh v njihovi nacionalni alpinistični reviji.

Poznamo se od leta 1982, ko sem z njim plezal v plezališču nad Tolmezzom v bližini katerega živi in ustvarja. Dve leti pozneje smo bili skupaj na mednarodni odpravi po gorah Vzhodne Grenlandije, kjer je Roberto med številnimi opravljenimi vzponi preplezal tudi novo smer z Jankom Humarjem. Njegov soplezalec v mladih letih je bil pokojni Ernesto Lomasti, skupaj sta takrat tvorila daleč najbolj udarno navezo mladih furlanskih plezalcev.

Roberto vsa ta leta aktivno pleza v plezališčih, še raje v gorah, specialiteta so mu zahtevne nove smeri, vedno s klasičnim načinom varovanja. Kot mi je omenil izkoristi zimo za ogled sten in študij poteka smeri, ki jih potem skuša poleti preplezati (običajno kot prvi v navezi).

Zadnje dni lanskega poletja je bil spet v njemu dobro znanem ostenju nad Mangartskimi jezeri; s kolegom sta v severni steni Vevnice splezala zelo zahtevno novo smer.
Speljana je med mojstrovinami Piussija, bratov Perissutti, Miheliča, Žumra, Kovača, Painkiherjeve … s katerimi ima par skupnih metrov. Njegovo mnenje: gre za smer, kjer je treba imeti poleg visokega plezalskega nivoja tudi močno psiho.

Verjetno je to najzahtevnejša smer v steni, v njej je ostalo le nekaj klinov.

Peter Podgornik

Mangart
Stene nad Mangartskimi jezeri

Alpinističlni vodnik - Sidarta 2008

11 b Mazzilis - Lenarduzzi, VII A0/VI-V, 645 m, 11 h (10. 9. 2011)
Opis: Vstop je med smerjo Levi Piussi in smerjo Planikin cvet na desni. Malo višje gre za trenutek skupaj z Levim Piussijem, ki ga kmalu zapusti in nadaljuje po robu velikega napušča od koder ni mogoče več nazaj. Sledi zelo izpostavljeno plezanje, višje prekriža Levega Piusija in nadaljuje naprej med Barbaro in Belim križem, ki ga pod velikimi napušči sredi stene prekriža. Nadaljuje samostojno do pod roba stene in stika z smerjo Beli križ po kateri izstopi.
Skala je na mestu zelo kompaktna, večkrat tudi primerno krušljiva. Priporoča se plezanje, ko je stena suha in med obdobjem stabilnega vremena, saj je v nasprotnem primeru ta del stene zaradi terena v vršnem delu lahko zelo izpostavljen kamenju in vodi.
Podrobnejši opis v italijanskem jeziku je na razpolago pri avtorju članka.


 

 

2 komentarjev na članku "V severni steni Vevnice"

Peter Podgornik,

Kar slišim živi v Severni Ameriki, občasno pride na obisk v Slovenijo.


Igor Pavlič,

A kdo ve, kje je ta "naša Lidija"? Menda se ni v ZDA popolnoma izgubila in zaplezala? Bliža se okrogli obletnici šestdesetletnice, kje je ta Štajerka?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti