Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Podobe iz narave

1971, št. 10, str. 465

 

ponedeljek, 11. oktober 1971, ob 18:50, France Malešič, ogledov: 989

Planinski vestnik (1971): Preko pol stoletja sem že član planinskega društva in naročnik Planinskega Vestnika, ki ga prečitam do zadnje vrstice.

Ker se v meni pretaka tudi nekaj alpinistične krvi, me seveda zanimajo tudi zadevni članki. Vem pa, da so nekaterim bralcem taki opisi plezalnih vzponov manj zanimivi. Zato bi predlagal avtorjem teh člankov, da bi popestrili svoje članke tudi z opisi srečanj z raznimi živalmi npr. z gamsi, planinskim orlom, planinsko kavko, krokarjem. Zlasti pa merim na skalnega plezalca. O tem lepem ptičku bolj malo vemo. Sam sem v svojem življenju naletel nanj komaj dvakrat. Prvič na vrhu Stola. Priplezal je s koroške strani. Prav nič se ni bal. V neposredni moji bližini je stikal po razpokah v skalovju. Drugič sem videl dva v Zidanem mostu, plezala sta po stebrih zidanega mostu.

Omenil bi še izreden doživljaj pred leti v Savinjskih planinah. S poklicnim, še danes v Lučah živečim lovcem P. J. iz Luč, sva pozno jeseni lovila gamse. Vreme je bilo obupno. Strah vzbujajoči temni oblaki so se valili prek pobočij in skalovja. Na vrhu Deske sva pogledala v dolino Belo. Nisva videla nikamor, samo megla in čudno temni oblaki pred nama. Nenadoma se nekaj desetin korakov pred nama pokaže krog v mavričnih barvah s premerom nekaj metrov in v tem krogu najini podobi. Bili sta tako popolni, da sva razločila puškini cevi, krivce za klobukom in celo obraza. Spremljevalec zakriči: »Cahen«, kar pomeni v kmečki govorici »znamenje« ali »opomin« in se že obrne, da bi zbežal. Zadnji trenutek sem ga zagrabil za suknjič in ga potolažil, češ da je to naravni pojav.

V življenju sem precej planinaril, tudi poklicno sem bil veliko v naravi, v prvi svetovni vojni sem živel 3 leta na Tirolskem v nadmorski višini 2800–3650 m, marsikaj sem doživel, takega znamenja pa ne. Pač pa sem nekoč na poti z Malega Triglava pod Velikim Triglavom videl podoben mavričen krog, brez podob. Seveda je ta naravni pojav še kdo doživel, sem in tja ga kdo tudi opiše. Vsak, ki pogleda v hribe, ga pa ne doživi.

A. K.
 

Oznake: PV
eXTReMe Tracker