Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oživljene planine na Krnski plošči

Primorske novice, Kulinarični utrip - Toni Gomišček: Samo sir s planin je pravi planinski sir - Povpraševanje po njem močno narašča

Trava poa Krnom je, po dežju v začetku meseca, ponovno ozelenela. Krave, razdeljene po čredinkah, ki pripadajo posameznim planinam, veselo mulijo sočne bilke. Po sušnem poletju verjetno niso pričakovale več take blagodati.


Staje na planini Kuhinja so obnovljene, morda bodo kmalu namenjene turizmu

KRN ► Upravljavci planin, ki upajo, da se bo sezona paše zavlekla v oktober, čeprav je konec septembra običajno čas za poračun, so z bero zadovoljni, še bolj pa z zanimanjem za sir s krnskih planin. Še pred nekaj leti se je zdelo, da bomo o njem govorili le še v pretekliku, sedaj pa iz sedanjika prehaja v prihodnjik. Najbolj podjetni upravljavci planin kujejo načrte, da bi del staj preuredili za turistični obisk. Za popolno sprostitev v objemu gora, kjer te zjutraj zbudi mukanje krav, kmalu nato pa si za zajtrk lahko privoščiš še toplo mleko, le nekaj ur kasneje malicaš s skutnico, nato obeduješ s friko in za večerjo pospraviš krompir s slano skuto.

Krave pridejo v staje le na molžo

Staje na planini Kuhinja, prvi za vasjo Km, so skoraj vse obnovljene. Le da niso več staje. “Nekoč je vsak gospodar imel svoj hlev in živino ponoči zapiral, sedaj pustimo krave dan in noč na paši. V stajah, ki na zunaj ohranjajo izgled ločenih prostorov, pa smo uredili enotno molzišče," pravi Milko Kutin, sirar na planini. Na to planino se je dolga leta po mlekovodih stekalo mleko s skoraj vseh sosednjih planin, od tu dalje pa so ga vožili na predelavo v kobariško Planiko. Ves čas je obratvala le Kašina, dolgo so vztrajali tudi na Leskovci, dokler ni priletela ogromna skala s pobočij Batognice naravnost skozi streho v sirarno. “Ja, tradicija sirjenja na planinah pod Krnom je bila skoraj povsem prekinjena, vendar se hitro obnavlja. Na planini Kuhinji je spet živo od leta 2007, nekako istočasno so se vrnili sirarji in pastirji na planino Zaslap, letos pa tudi na prenovljeno Leskovco. Le planina Slapnik gosti zgolj jalovo živino. Morda se je malo spremenila organizacija dela, ne pa sam način sirjenja,” pripoveduje Milko.

Planine so vrednota

Ukinjena je rabota oziroma odpaševanje, torej določeno število dni, izračunano glede na velikost posameznikove črede, ki so jih morali gospodarji odslužiti z delom na planini. Pomladi je potrebno udarniško obnavljati ograde, potem pa za vse delo skrbita sirar in pastir, ki pa imata še enega pomočnika - molzni stroj. “Radi bi kupili še tri molzne stroje, tako da bi hitreje zbrali mleko in začeli s kuhanjem sira, toda investicija je visoka in ne vem, kako bomo zmogli," razpreda Milko. Računajo na pomoč občine, države, evropska sredstva... Pove, da so planine pravzaprav občinske, pašna skupnost pa je le njihov upravljavec. O tem, da predstavljajo enkratno vrednost, katere pomen
se ne meri v denarju, ni potrebno razpravljati. Ljudem, ki so jih pripravljeni oživljati in ohranjati pri življenju, bi morali pomagati na vsakem koraku. Le kje lahko dobiš še tako zdravo in pristno hrano, kot prav na visokogorskih planinah?

Sira ne uspejo starati

“Mimoidoči, tako planinci in gorski kolesarji kot izletniki, na veliko povprašujejo po siru. Saj ga sploh ne uspemo starati, kot bi želeli,” se upravičeno pohvali Milko. Na planini Kuhinja so letos pasli 37 molznic in 22 telic, na višku sezone so sirili vsak dan, proti koncu sirijo vsak drugi. Planinski sir pripravljajo iz surovega mleka. Milko, ki smo ga zmotili sredi dela, rade volje izda nekaj malih skrivnosti velikih sirarskih mojstrov. Temperatura mleka pred sirjenjem in med sušenjem zrna je izjemno pomembna. Najboljši sir dosežeš pri nižjih temperaturah, najmanj napak v siru se pojavi pri zgornjih, pravi. Sirar se mora odločiti, po katerem robu bo hodil! Sledi pravilniku za pripravo tolminca in si želi, da bi planino Kuhinjo vključil med certificirane sirarne za pripravo in prodajo te zaščitene dobrote. Mimogrede - prve certifikate za tolminca naj bi podelili sredi oktobra.
Za slovo malicamo skutnico. Milko kar iz kotla zajame sirotko in kosme sladke skute. Nobenega dodatka ne potrebujemo, ne soli ne popra, le žlico. “Od tega smo se zredili,” pripomni eden od gospodarjev, ki je prišel ravno na obisk. Suh je kot trska, čil pa kot dren!


TONI GOMIŠČEK
 

 27.09.2012

 
Milko Kutin, sirar na planinni Kuhinja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti