Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.11.1997

Delo, Šport: ... Slovenska reprezentanca je favorit na vsaki tekmi

Najboljši v evropskem pokalu v športnem plezanju za mladince – Dober nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu
Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju se je letos zelo dobro odrezala na številnih mednarodnih tekmovanjih. V skupnem seštevku evropskega pokala so osvojili 10 od 18 možnih kolajn, s svetovnega mladinskega prvenstva, ki je bilo prejšnji konec tedna v Imstu v Avstriji, pa so se vrnili z zlatom in bronom.
Pomembno vlogo v delu reprezentance imata selektor Rudi Lončarič in Vito Čehovin, ki skrbi za marketinški del posla. Lončarič je povedal, da je z nastopi svojih varovancev zelo zadovoljen. »V evropskem pokalu smo bili najuspešnejša država. Tudi z nastopom na svetovnem prvenstvu sem zadovoljen, saj je bila konkurenca na njem dosti močnejša kot na tekmah za EP. Z nekaj sreče pa bi tudi na svetovnem prvenstvu lahko ujeli še kakšno uvrstitev med tri najboljše, saj smo imeli kar sedem finalistov.« Zaradi dobrih uvrstitev v zadnjih letih, sodi Slovenija med favorizirane ekipe na vsakem tekmovanju. Lončarič: »Sedaj smo nekako na tretjem mestu, za Francijo in Rusijo.« Na svetovno prvenstvo v Avstrijo so naši odpotovali dobro pripravljeni, vendar so jih nekoliko presenetile tekmovalne smeri. Ker so vedeli, da je stena v Imstu zelo velika, so pričakovali, da bo odločala predvsem vzdržljivost. Temu so prilagodili tudi priprave, smeri na tekmi pa so bile postavljene tako, da je odločala predvsem maksimalna moč.
Vse eno sta Tržičana Klemen Bečan in Tomaž Valjavec osvojila prvo in tretje mesto v kategoriji 14-15 let, Valjavec pa je osvojil še srebrno kolajno v hitrostni preizkušnji. V finalu je nastopilo še pet naših - Katarina Štremfelj, Blaža Klemenčič, Saša Truden, Nastja Guzzi in Blaž Rant. Na članskih tekmah za državno prvenstvo se najboljši mladinci uvrščajo že v sam vrh. Tomaž Valjavec nekoliko presenetljivo, vendar zasluženo, vodi v skupni razvrstitvi državnega prvenstva, Katarina Štremfelj pa trdno drži drugo mesto.
Naslednje leto bo naša reprezentanca močna predvsem v srednji kategoriji pri dečkih, saj bosta vanjo prišla Bečan in Valjavec. Pri dekletih pa bomo najverjetneje najmočnejši v najvišji mladinski kategoriji, v katero bodo prestopile Štremfljeva, Klemenčičeva in Tušarjeva.

M. P.

NA ZMAGOVALNIH STOPNIČKAH - Podelitev kolajn na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju: prvi je Klemen Bečan, tretji Tomaž Valjavec (oba Slovenija), drugi pa Eric Scully (ZDA).
Foto: Andrej Štremfelj

Turneja Marka Lukiča
Preplezal dve smeri spodnje enajste stopnje - Uspešen tudi na pogled - Lukič je najuspešnejši slovenski plezalec v skali
Prejšnji teden smo že poročali o izjemnem vzponu Marka Lukiča, ki je v plezališču Smith Rocks preplezal eno izmed najbolj slavnih med najtežjimi smermi na svetu, Just Do It (8c+ oz. XI-). Med trimesečno turnejo po ZDA pa je Lukič opravil še celo vrsto dobrih vzponov.
V novem plezališču Mt. Charlestone v Nevadi, kjer je največ smeri najvišjih težavnostnih stopenj v ZDA, je najprej v treh dneh preplezal smer Soul Man (5.14a oz. 8b, po mnenju nekaterih je primernejša ocena 5.13d), potem pa ji je dodal še precej težji vstop po drugi strani luknje, ki se priključi Soul Manu na začetku težav. Kombinacija se imenuje Hyperman in ima oceno 5.14b oz. 8c. Prvi jo je preplezal Tony Yaniro, pred Lukičem pa je z njo opravil le še Jason Campbell. Lukič je tudi za to smer porabil tri dni, po njegovem mnenju pa gre za eno izmed lažjih smeri s tako oceno. Kakorkoli že, Lukič je sedaj edini slovenski plezalec, ki ima na svojem seznamu tri smeri s potrjeno oceno 8c ali več.
Obiski tujih plezališč so tudi idealna priložnost za vzpone na pogled, kar pomeni, da plezalec uspe v prvem poskusu, ne da bi prej karkoli vedel o smeri. Najboljši vzpon na ta način je opravil v Smith Rocks, kjer je preplezal Oxygen (5.13b oz. 8a). V plezališčih Mt. Charleston, Wild Iris in Rifle je na pogled splezal še pet smeri z oceno 5.13a (7c+). Na turneji sta ga spremljala žena Alenka in Boris Strmšek, ki sta tudi veliko plezala. Alenka Lukič je poleg lažjih preplezala tudi dve smeri z oceno 5.12b (7b), na pogled pa smer Latin Lover (5.12a oz. 7a+). Strmšek pa je plezal smeri težke do 5.12c (7b+), najtežji vzpon na pogled pa je tako kot Lukičeva opravil v Latin Loverju.
Na koncu so plezali še v Yosemitih, kjer je Lukič splezal znana balvana Midnight Lighting in Kauk Slab (oba 7b+), Strmšek in Lukičeva pa sta preplezala East Buttress (5.10b, 13 razt.) v skrajno desnem delu El Capitana. Strmšek je z Američanom Gregom Crouchom preplezal še smeri Griper (5.10b, 4 razt.) v Arch Rocku in Regular Route (5.9., 5 razt.) v Higher Cathedral Spire.
Lukiča so na turneji podprli Citywall, Papi šport, Metolius, Prana in La Sportiva, Strmška pa Večer, SRC Computers, INSA-International, Študentski servis, Foto Zelnik, Nes, Foto Grega in Katedra.

M. P.

Grom in Čufarjeva odlična na SP v Avstriji
KRANJ - Včeraj zvečer se je v lmstu pri Innsbrucku končala predzadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju. Slovenska reprezentanca je imela prvič doslej finalista v obeh kategorijah: pri ženskah Martino Čufar (skupaj z Bodet in Sarkany edina, ki je bila letos v vseh finalih), pri moških pa si je Aljoša Grom priboril svoj drugi (po lanskem Gradcu) finale in v njem nastopil odlično, ter prvič v karieri stopil na stopničke, osvojil je 3. mesto, kar je druga (po 2. mestu Čufarjeve) najboljša slovenska uvrstitev.
Čufarjeva je kot že na vseh tekmah letos zanesljivo prišla v finale in zasedla 6. mesto ter se v skupnem seštevku svetovnega pokala še utrdila na 5. mestu. Sicer se je tekme v lmstu udeležilo 114 tekmovalcev in kar 58 tekmovalk, kar je največ doslej. Slovenska reprezentanca je na njej dosegla največji moštveni uspeh.
Rezultati iz Imsta - ženske: 1. Sansoz (Fra), 2. Sarkany (Bel), 3. Bodet (Fra), 4. Čumilova (Rus),5. Richer (Fra), 6. Čufar, 23. Štremfelj, 31. Truden, 40. Savič, 43. Klemenčič (vse Slo); moški: 1. Legrand (Fra), 2. Sharma (ZDA), 3.Grom (Slo), 4.Cabane (Fra), 5. Petrenko (Ukr); skupno po 4 tekmah - ženske: 1. Sarkany 327, 2. Sansoz 280, 3. Bodet 250, 4. Čumilova 237,
5. Čufar 210, 6. Richer 183; moški: 1. Legrand 265 točk.

TOMO ČESEN

Grom po Arcu premagal tudi Bastillo v Mišji peči
Lukič na pogled 8a+ - Grom in Golob preplezala smer zgornje desete stopnje v Arcu

Naši najboljši športni plezalci so v plezališčih opravili kar nekaj vzponov desete in zgornje desete stopnje. Marko Lukič je že pred ameriško turnejo ponovil Veper Lady (8b) v Babni in Mašino (8a/a+) v Burjakovih pečeh. Na pogled pa je preplezal smer Šnirovc (8a+ oz. X-) v Burjakovih pečeh in s tem izenačil najboljši slovenski dosežek v tem načinu plezanja. Prav tako na pogled mu je uspel tudi v smeri Autobahn Rudi (7c+) v Kugelsteinu v Avstriji.
Aljoša Grom in Jure Golob sta oktobra za štiri dni obiskala Arco, znano italijansko plezalno področje. Najprej sta dva dni in pol plezala na pogled in na ta način preplezala tri smeri z oceno 7c+ (IX+ po lestvici UIAA) in štiri smeri z oceno 7c (IX). Tretji dan popoldne sta prvič vstopila v Super maratono (8b+ oziroma X+ po UIAA), naslednje dopoldne pa sta jo tudi uspešno preplezala in porabila zanjo vsega skupaj le po tri poskuse.
Po vrnitvi domov je Aljoša Grom opravil drugi vzpon v Bastilli, najdaljši smeri v Mišji peči. Prvi jo je preplezal Marko Lukič letos spomladi. Lukič se ni mogel odločiti, ali bi smer ocenil 8b/b+ ali 8b+, vendar je v najnovejšem vodniku pisana ocena 8b+. Grom pravi, da je smer zelo težko oceniti, saj je sestavljena iz treh delov, med katerimi se da dobro počivati. Aljoši Gromu pri uresničevanju načrtov pomagajo Sled d.o.o., Prana, AO Vrhnika in Nokia.
Stanko Židan je opravil šesti vzpon v Sreči vrtnice (8b oz. X). Smer sodi med najdaljše v Mišji peči. Po Židanovem mnenju jo je dosti težje preplezati kot Mrtvaški ples, ki ima enako oceno. Zadnjih dveh svedrovcev se med plezanjem na da vpeti, tako da lahko plezalec na vrhu kar pošteno pade. Židan je ponovil še Matamoros (7c) v istem plezališču. Po uspešnih vzponih se zahvaljuje City Wallu in Salewi.

M.P.

Žalna seja za Janeza Jegliča v Domžalah
Žalna seja PD Domžale za pokojnega alpinista Janeza Jegliča bo jutri, v torek 25. 11. ob 18. uri v dvorani Matije Tomca v kulturnem domu Domžale (Ljubljanska 61, Domžale). Žalna knjiga bo odprta še od srede 26.11. do sobote 29.11. v domžalski knjižnici (Ljubljanska 58, od 7. do 19. ure, v soboto od 7. do 12. ure).
Za vse, ki bi namesto cvetja želeli darovati denar je PD Domžale odprlo posebno hranilno knjižico pri Ljubljanski banki -Banka Domžale. Številka banke je 50120-620-00149-300, št. knjižice pa 129335/50. Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena družini pokojnega.

M. P.

Vzhodna stena Stadorja je dočakala prve obiskovalce
Letos jeseni je roka alpinistov skrunila še en do sedaj nedotaknjen košček narave. Vzhodna stena Stadorja (2025 m) nad Bavščico je prvi obisk dočakala namreč šele 20. 9. 1997, ko sta jo v vpadnici vrha preplezala Tadej Golob in Dušan Polenik (VI+/VI, 200 m), teden dni kasneje pa sta v levem delu stene Tadej Golob in Urban Golob potegnila še Beštjo (VII-/VI+, 150 m). Stena nekoliko spominja na Kogel in ponuja dobro skalo.

M. P.

Spomladanska sezona v Nepalu: veliko tragike
Čeprav je tako rekoč konec tudi že jesenske sezone, je šele sedaj mogoč prikaz spomladanske - Žal si jo bomo zapomnili predvsem po tragičnih dogodkih
Kvalitetnih dejanj je bilo malo. Bilo je kar 67 odprav, toda večina si je izbrala standardne cilje! Ama Dablam (6812 m) minulo sezono ni pustil nikogar na svoje teme! Mednarodna odprava Dana Mazura je odpovedala 6. aprila 6100 m visoko, italijansko - francoska pa 30. aprila na isti višini. In obe sta poskušali po klasičnem JZ grebenu, koder sicer odprave navadno množično uspevajo.
Druga odprava je poskušala še na Pumori (7161 m), tako kot novozelandsko - ameriška, pa niso uspeli ne eni ne drugi. Južnokorejska odprava tudi spomladi ni uspela ne na Anapurni (8091 m), kjer se jim je ponesrečil eden izmed višinskih nosačev, ne na Kangčendzengi (8586 m). Sicer pa so na Kanču, kot tudi pravijo tej mogočni gori (tretji najvišji), poskušale še štiri odprave, uspelo pa je le ameriško - britanski: 24. maja je bil prek S stene na vrhu Američan Scott McKee. Avstrijska odprava po Klasični na Baruntse (7129 m) pa je končala neslavno za udeležence: niti poskusili niso, njih Šerpe pa so bile 6400 m visoko! Daulagiri (8167 m) je imelo za cilj sedem odprav, vse so si izbrale le klasičen pristop: trem je uspelo, toda le po enkrat, s skupno 10 udeleženci. Na Gimigeli Čulu (7005 m), bolj znani kot Twins, je britanski odpravi uspelo. Pet odprav na Lotse (8516 m), seveda spet po Klasični smeri, je bilo sorazmerno uspešnih: vsem je uspelo, skupno z osmimi navezami, Američanka Christine Boskoff je 26. maja opravila drugi ženski pristop. Velikopotezno zamišljeno prečenje Lotseja (Rusi pod vodstvom Kozlova) pa se je končalo bolj kot ne samo z »otipavanjem«. Med sestopom z vrha pa je preminil vodja ruske odprave znani Vladimir Baškirov. Makalu (8463 m) je od štirih odprav pustil na vrh le rusko navezo, ki je kot prva preplezala zahodno steno. Čeprav jim je uspelo po njenem robu in glavni problem (osrednji del stene) še čaka, je bil to daleč največji dosežek sezone; žal pa so imeli tudi dve žrtvi. Od nadaljnjih osmih vrhov je kljub poskusom po smereh normalnega pristopa uspelo le Holandcem: Bart Vos, vodja odprave je bil 10. aprila na vrhu Tukuče (6920 m).
Tradicionalno najbolj oblegani gori Čo Oju (8201 m) in Everest sta bili seveda tudi tokrat v ospredju. 14 odprav si je izbralo prvo in opravili so 21 pristopov s skupno 52 udeleženci, med katerimi sta bili tudi dve alpinistki in kar 10 šerp. Toda z eno samo izjemo Rusu Georgiju Kotovu in Američanu Williamu Pierson je uspelo po S grebenu ostali so plezali Klasično smer, SZ greben. Everest pa je gostil (na nepalski in tibetanski strani) celo 27 odprav! Opravile pa so le 25 pristopov, na vrhu je bilo 89 ljudi; ob treh alpinistkah, Američanki, Avstralki in Kazahstanki, kar 34 Šerp, bili so seveda večinoma le opora udeležencem komercialnih odprav, vodniki in nosači obenem.

FRANCI SAVENC

Skrivnosti nedotaknjenih strmin
Na spletni strani http://www.tri s-a.si/knjiga je že nekaj dni predstavljen priročnik »Skrivnosti nedotaknjenih strmin« Boruta Črnivca in Andreja Terčelja, čeprav bo uradna predstavitev šele na sejmu šport in rekreacija (v sredo 26. t. m. ob 13. uri). Že naslovnica obeta, da bo to »tisto pravo«, obsežno kazalo, ki je tudi v celoti na internetu, to nedvomno potrjuje. Za uvodom, v katerem avtorja opredelita vsebino, je poglavje »Sneg, led, plazovi«, z opozorili na vse, kar je bistveno. Slede poglavja Strmina, Izpostavljenost, Nevarnost, Težavnost, pa Načrtovanje podvigov, Oprema, Tehnika vzpona, Smučanje, Človek in gore pozimi, Sklepna beseda. Kot priloge Pot do sprotnih informacij, Seznam opreme, Literatura in Kazalo slik. Tako zasnovanega priročnika še nismo imeli.
»101 nasvet za smučanje zunaj urejenih smučišč«, 144 strani (1651 cm x 238 cm), trda vezava, 114 barvnih fotografij, 20 barvnih študij iz videokamere, 8 barvnih skic in 5 tabel stane do izida, v prednaročilu 3400 tolarjev, prodajna cena pa bo 4490 tolarjev. Naročiti je priročnik mogoče na telefonski odzivnik (061) 302-242 ali pa elektronska naslova avtorjev: Borut.Crnivec@guest.arnes.si oz. Andrej.Tercelj@guest.arnes.si.

FRANCI SAVENC
 

24.11.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti