Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.10.1997

Delo, Šport: ... Naši športni plezalci uspešni

Sabina Sovinc je v Mišji peči preplezala Samsaro, za katero meni, da zasluži oceno 8a (oz. IX+/X-). Preplezala jo je najhitreje od vseh šestih smeri v okviru osme francoske stopnje, v katerih ji je do sedaj uspelo. Od začetka septembra jo je nekajkrat preplezala varovana z vrha, zadnji teden prvič vstopila varovana od spodaj in 4. oktobra smer tudi prosto preplezala. V istem plezališču je Sovinčeva preplezala tudi Corta (7c+/8a), ki se ji ni zdel nič lažji od Samsare in Manano (7c). Glede na dobro formo je njen načrt, da prepleza čisto desetko (8b), popolnoma uresničljiv!
Franc Jensterle je v Mišji peči preplezal Srečo vrtnice (8b oz. X). Uspelo mu je v petem poskusu, ne da bi smer naštudiral, varovan od zgoraj in tako četrti opravil s to zahtevno smerjo. Jensterletu je v 3. poskusu uspelo tudi v redko plezani Klobasi (8a+). Zaradi gladkih oprimkov v zgornjem delu smeri je vzpon mogoč le v suhem in ne prevročem dnevu.
V plezališču Burjakove peči na Koroškem, kjer je še veliko prostora za zelo težke smeri, je dva projekta preplezal Uroš Perko (Iglu šport). Prva smer, ki jo je poimenoval Lomipleksus, se začne po Asteriksu (7c). Sledi zahtevna prečka v Mašino (8a), v kateri je potrebno narediti pet do šest težkih gibov. V Mašini je naredil še dva težka giba in po njej splezal do vrha. Perko meni, da je nova smer težka 8a+ ali pa 8b, natančnejšo oceno pa prepušča ponavljalcem. Druga smer z imenom Go West (8a) je v spodnjem delu tehnično zelo zahtevna, zgoraj pa postane previsna, vendar lažja.
Mladi Tržičan Tomaž Valjavec (16 let) je v Mišji peči preplezal svojo prvo čisto desetko Mrtvaški ples. V istem plezališču je v drugem poskusu ponovil Samsaro, v Bohinjski Beli pa v 4. poskusu Love Story (8a+/b).

M. P.

Plezalna šola
Šola športnega plezanja AO Rašica, ki jo bo vodil Tadej Kodrič. se bo začela 16.10. ob 18. uri v društvenih prostorih (Dom svobode, Lj. -Šentvid).

M. P.

Trije himalajci so se že vrnili v domovino
V sredo, 8. 10. zvečer, so se trije člani slovenske himalajske odprave na Šišo Pangmo (8027 m) že vrnili domov.
Ekstremni smučar Davo Karničar se je za udeležbo na odpravi odločil v okviru širšega projekta Slovenia Ski 8000. Na Šiši Pangmi se je povzpel 200 višinskih metrov nad tabor 2 (6600 m) in se na smučeh spustil v dolino. Potem je goro zajelo slabo vreme, med delom ekipe pa je tudi začela pojemati delovna vnema. V takih razmerah bi bilo smučanje z vrha možno le ob velikem tveganju, zato je Karničar sklenil, da moči prihrani za prihodnje leto. »Po tej odpravi sem psihično popolnoma pripravljen na Daulagiri in Everest v letu '98«, je še povedal Davo.
Domov sta se vrnila tudi Janko Oprešnik in Matjaž Pečovnik, ki sta z Danijem Tičem nameravala v eni sezoni priplezati na tri osemtisočake: Čo Oju, Everest in Šišo Pangmo. Iz Katmanduja so najprej odšli proti Čo Oju. Po petih dneh so se že povzpeli do tabora 2 (7200 m). Vsi trije so se dobro počutili in vse je kazalo, da bodo s prvim vrhom hitro opravili. Postavili so še tabor 3 (7500 m), potem pa je goro zajelo hudo neurje. Oprešnik in Pečovnik sta se zaradi manjših zdravstvenih težav odločila za vrnitev. Tič pa je ostal v bazi in še čaka na boljše vreme.

M. P.

Odprava na Daulagiri
Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS pripravlja odpravo na Daulagiri (8167 m), ki bo delala na gori spomladi 1998. V načrtu imajo normalni pristop na vrh, prvenstveno smer in smučarski spust z vrha. Sodelovalo naj bi 15 alpinistov, razpis za udeležbo pa bo v kratkem poslan alpinističnim odsekom.

M. P.

Kvalitetni vzponi v Julijskih Alpah
Čeprav se v velikih stenah naših Julijskih Alp morda pleza nekoliko manj kot pred desetimi, petnajstimi leti, je bilo tudi v letošnji sezoni opravljenih nekaj dobrih vzponov.
Jure Juhas in Andrej Markovič (oba AO Novo mesto, Alp šport) sta v severni steni Špika preplezala 30 raztežajev dolgo prvenstveno smer Novomeška superdiretisima (VII+, A3/VI-, 900 m, 28 ur efektivnega plezanja), ki sta jo posvetila pokojnemu novomeškemu alpinistu Vanji Furlanu. Prvič sta vstopila 9. 7., preplezala 16 raztežajev in bivakirala pod najtežjim delom smeri. Naslednji dan sta po belih ploščah med Cizljevo in Krušicevo preplezala najtežje raztežaje. Navkljub dobri skali so bili zaradi slabega varovanja psihično precej zahtevni. Ko so bile največje težave že za njima, sta zaradi nevihte po Krušicevi ušla iz stene. Vrnila sta se 2. 9.. štiri dni pred Markovičevim odhodom na mednarodno alpinistično odpravo v Sečuan, po Krušicevi splezala do najvišje točke prvega poskusa in potegnila še 9 raztežajev do vrha Špika, tako da je smer samostojna od vstopa do vrha stene.
Neutrudni samohodec Filip Bence je 10. 9. v levem delu severne stene Mangarta, kjer je pred dvema letoma soliral že tri prvenstvene, preplezal še eno novo smer. Naletel je na zelo dobro skalo, ki jo le trikrat prekinejo krušljive zapore. Tudi strmim travam se je med plezanjem precej uspešno izogibal. Smer je posvetil petim gorskim reševalcem, ki so letos pomladi preminuli med vajo na Okrešlju in jo poimenoval Navček (V+, 1000 m).
Marko Čar (Red Bull, AO Žiri) in Matic Jošt (GRS Celje) sta opravila drugo ponovitev Diretisime v Malem Koritniškem Mangartu, ki sta jo pred dvema letoma prva preplezala Filip Bence in Peter Podgornik in sodi med najtežje v Mangartovi skupini. Čar in Jošt sta opravila tudi prvo prosto ponovitev (VII/VI+,V-, 800 m).
Črna zajeda (VIII-) v levem delu severne stene Travnika je ena izmed številnih mojstrovin Frančka Kneza. Poleti in pozimi jo je soliral Tomo Česen, tretjo ponovitev pa sta v začetku septembra opravila Marko Prezelj in Klemen Mali. Povedala sta, da je smer lepa, vendar resna in da verjetno nikoli ne bo postala klasika. V njej sta našla le nekaj klinov, pustila pa sta jih sedem, vendar smer še zdaleč ni opremljena. Prezelj, ki je ves čas plezal kot prvi, je smer zmogel prosto na pogled. Mali pa se je potegnil za dva klina.

M. P.

Mladi alpinisti na štirih deviških vrhovih
Perspektivni alpinisti Andrej Markovič, Miha Marenče in Matej Brajnik so v okviru mednarodnega tabora mladih alpinistov v pogorju Chola San na meji med Sečuanom in Tibetom, ki so se ga udeležili ob pomoči Nove ljubljanske banke, preplezali tri nove smeri in osvojili štiri deviške vrhove. Vsi trije so 17. 10. preplezali novo smer Kleopatra (ED-, 800 m, 7 h), ki jih je pripeljala na še neosvojen 5550 metrov visok Slovenski vrh. Tri dni kasneje sta Marenče in Markovič splezala na še en deviški vrh Sedeči mož ali Igla (5600 m), smer nanj pa sta poimenovala Sečuanska avantura (ED, 750 m, 10 h). 23. oktobra so vsi trije preplezali še Slovensko smer (D+, 250 m, 3 h) in stopili na dva deviška vrhova Oče (5700 m) in Sin (5710 m). Smer in vrhova so posvetili Matejevemu očetu, ki je preminul med vajo GRS na Okrešlju.

M. P.
 

13.10.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti