Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lepote Boča jeseni in pozimi

Jutro (1932): Kostrivnica, 7. oktobra.

Boču pravimo severni Triglav. A bodite brez skrbi! Ni tako težavna in dolga pot na Boč, kakor je ona na očaka slovenskih gora. Do Poljčan vas potegne hlapom, a od tam naprej vam pa pomorejo lastne moči.
Poldrugo uro prijetne hoje in že ste pri Sv. Miklavžu na krasni gorski ravninici pod vrhom. Enako dolga, pa mnogo lepša je pot iz Kostrivnice okrog Drevenika. Zanimivi so tudi razni dohodki iz Rogaške Slatine in iz Studenic. Vse te stezice se zlivajo pri Sv. Miklavžu. Težko, skoraj nemogoče je opisati naravne krasote, ki jih je okrog Sv. Miklavža polno. Vse skupaj daje edinstveno planinsko sliko, vsak košček je del raja, sleherni pogled ti zariše v globine duha nepozabne spomine.
Bočka lepota, katere od daleč niti ne slutiš, je pač svojevrstna in je niti najbolj idealizirana slika ne more odtehtati; kdor jo hoče pojmiti, se mora sam podati na Boč.
Na vrhu je razgledni stolp, raz katerega je očarujoč razgled na vse strani: Donačka gora, Rogaška Slatina, Kostrivnica, Šmarje, Bohor, Kum, Celje, Ojstrica, Konjiška in Vitanjska gora, Peca, Uršlja, Pohorje, Slovenske gorice, Haloze, Sleme, Poljčane, Studenice, Ptuj — imate kar na dlani. Ob posebno čistem ozračju pa sega pogled v severozahodno Bosno, do Gorjancev, planine Rog, globoko v Avstrijo ter v skrajno vidno daljavo do Blatnega jezera. Dražestno je uživanje na Boču zlasti sedaj na jesen. Kakor lepa pisana orientalska preproga se razprostira vse pred teboj. Bukvam je listje že porumelo, hrasti in žlahtni kostanji še kljubujejo, jelke pa so tam na oni strani proti bočkemu logarju in Plešivcu pognale z novo močjo zelenilo v svoje igle. Tako se prelivajo barve, da se človeku nehote smehljajo oči.
V letošnji zimi bo preskrbljeno na Boču tudi za zimske športnike, smučarje in druge ljubitelje zasneženih planin. Terenov težjih in lažjih je mnogo, snega in sonca dovolj. Tako kliče Boč že sedaj vsem: na svidenje pri smuku!

Jutro, 8. oktober 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti