Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

60 let v službi lovskega čuvaja

Jutro (1932): Danes je poteklo 60 let, odkar je Valentin Slatner, ki ga poznamo le pod imenom Bosov Tine, v službi lovskega čuvaja zdaj v kraljevem lovišču v Kamniški Bistrici.

Rodil se je bil Tine l. 1852. v Bistričici pri Bosovih in je letos v februarju slavil svojo 80 letnico. Kot 14 letni mladenič je stopil v službo k meščanski korporaciji za splavarja in drvarja, 1. oktobra l. 1872 pa ga je vzel kot zapriseženega lovskega čuvaja v službo takratni zakupnik lova v Kamniški Bistrici. Tine še danes opravlja svojo službo zvesto in v redu. Vsakokratni najemnik lova je Tineta rad vzel še naprej v službo, ker je bil vesten, neustrašen in prav strah divjih lovcev. Služil je pod Keclom, Biedelom in knezom Windischgrätzom, z največjim veseljem pa služi zdaj svojemu novemu gospodarju, kralju Aleksandru.

Kljub svojim 80 letom in odgovorni nevarni službi je Tine še vedno krepak in zdrav kakor malokdo v teh letih. Znan je naš Tine tudi kot dober gorski vodnik in neizčrpni pripovedovalec veselih lovskih zgodb. V prijazni lovski hišici onkraj izvira Bistrice ob lovskem dvorcu je že marsikateri turist užival gostoljubnost gospodarja Tineta in njegove zveste družice Neže.

Za njegovo zvesto službovanje ga je kralj pred tremi leti odlikoval z zlato kolajno. Mi vsi pa mu želimo ob 80 letnici rojstva in 60 letnici zvestega službovanja, da bi v krepkem zdravju dočakal še več jubilejev.

Jutro, 2. oktober 1932
 

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti