Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Boljše vremenske napovedi za Karavanke

Delo - Marjana Hanc: Nova meteorološka postaja na Zelenici - V okviru čezmejnega projekta Naravne nesreče brez meja kmalu še na Stolu

Tržič – Na Zelenici je ob planinskem domu začela delovati nova vremenska postaja, s katero bodo zapolnili dosedanjo vrzel pri zbiranju meteoroloških podatkov v Kravankah. Avstrijskim postajam na Ljubelju, Obirju, pod Košuto in v Železni Kapli ter slovenskim na Zgornjem Plotu in na Zelenici se bo kmalu pridružila še postaja na Stolu.

Močno deževje in obilica novega snega lahko povzročita drobirske tokove, poplave, zemeljske in snežne plazove, skalne podore in druge naravne nesreče. Da bi prebivalce in obiskovalce Karavank pravočasno opozorili nanje, so se v projektu Naravne nesreče brez meja, delno financiranem iz evropskega sklada za regionalni razvoj, povezali koroška izpostava avstrijskega Zveznega urada za meteorologijo in geodinamiko, Koroška lavinska služba ter Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU in Geodetski inštitut Slovenije. Podatki, ki jih postaje zajemajo vsakih deset minut, so že javno dostopni.

Najsodobnejše naprave

Miha Pavšek iz geografskega inštituta je povedal, da so bili podatki v Karavankah zelo pomanjkljivi. Razmere so boljše od novembra lani, odkar je na Zelenici nova koča in gorniški učni center z elektriko in brezžičnim dostopom do interneta, zdaj je začela delovati še 30.000 evrov vredna vremenska postaja z najsodobnejšimi napravami: ultrazvočnim merilnikom za merjenje debeline snežne odeje, napravami za ugotavljanje vlažnosti, temperature in globalnega sevanja, tehtalnim dežemerjem in tehtnico s posebnim vodoravnim senzorskim trakom za ugotavljanje vsebnosti vode v snegu. Tehnologijo je zagotovilo avstrijsko podjetje Sommer, vremenska postaja pa je postavljena tako, da jo bo mogoče uporabiti tudi kot premično.

Postaja je že vključena v mrežo vremenskih postaj, ki avtomatsko zbirajo podatke in pomagajo oceniti, kakšne bodo hidrološke razmere glede na predviden razvoj vremena. Čezmejni projekt v vrednosti 540.500 evrov (dobra polovico denarja bosta prispevala oba slovenska partnerja) bo trajal do leta 2014, vremenske postaje v upravljanju Koroške lavinske službe pa bodo v uporabi še vsaj pet let. Skrbnika projekta Naravne nesreče brez meja, Arnold Studeregger in Christian Stefan iz avstrijskega Zveznega urada za meteorologijo in geodinamiko, sta na Zelenici poudarila, kako dobro je, da si sosedje strokovno izmenjujejo dobre prakse: brez natančnih napovedi o snežnih plazovih pozimi to pomeni manj smučarjev in s tem manj prihodka od turizma.

Karte nevarnosti za naravne sreče

V povprečju sta v Sloveniji zaradi snežnih plazov ena do dve žrtvi na leto. V lavinskem katastru za Slovenijo je evidentiranih nekaj več kot 1250 snežnih plazov, v nadaljevanju čezmejnega projekta pa bodo po Pavškovih besedah proučili, ob kakšnem vremenu je prišlo do njih. Začeli so zbirati tudi druge podatke, ki jim bodo v pomoč pri oblikovanju modela za naravne nevarnosti. Pri tem se opirajo tako na topografske podlage kot na nove podatke, ki jih pripravljajo na Geodetskem inštitutu Slovenije na podlagi laserskega skeniranja in aerofotografiranja. Z njihovo pomočjo bodo na geografskem inštitutu skupaj s kolegi iz Oddelka za geografijo Univerze v Gradcu izdelali karte nevarnosti za posamezne naravne nesreče.

Samodejna vremenska postaja na Zelenici na 1536 metrih nadmorske višine je vredna 30.000 evrov, tehnologijo zanjo je zagotovilo avstrijsko podjetje Sommer.

Marjana Hanc
Foto Marjana Hanc


Na Zelenici nova vremenska postaja

Gorenjski glas – Jasna Paladin: Postaja bo opravljala tudi lavinske meritve, podatki pa bodo uporabljeni za pripravo vremenskih
napovedi in opozoril o nevarnosti proženja snežnih plazov.

Zelenica – Naravne nesreče ne poznajo meja in prizadevanja po čim boljših napovedih in preventivi na tem področju so združila slovenske in avstrijske strokovnjake, ki gradijo mrežo meteoroloških postaj v Karavankah. Drobirski tokovi, poplave, zemeljski in snežni plazovi, včasih pa tudi deževje in obilica novega snega na območju Karavank namreč povzročajo številne naravne nesreče, območje Karavank pa v primerjavi z Julijskimi Alpami doslej praktično ni bilo pokrito z merilnimi postajami.

V okviru čezmejnega projekta Naravne nesreče brez meja so v zadnjih tednih po­ stavili nekaj novih vremenskih postaj. Trem obstoječim postajam na avstrijski strani (na Ljubelju, v Železni Kapli in na Obirju) sta se že pridružili postaji na Zgornjem plotu in pod Košuto (na avstrijski strani), minuli konec tedna so v omrežje priključili novo postajo na Zelenici (1536 m), še letos pa bodo vremensko postajo postavili tudi na Stolu.

»Postajo na Zgornjem plotu, ki je doslej bila na avstrijski strani, smo poleti samo prestavili na našo stran, saj je nova lokacija le nekaj sto metrov od Zelenice bolj primerna za meritve, opremili pa smo jo tudi s kamero, usmerjeno v severna pobočja Begunjščice, ki so pozimi precej obiskana, a tudi zelo plazovita. V teh dneh smo postavili novo samodejno višinsko vremensko postajo za planinsko kočo na Zelenici, ki je priključena na električno omrežje in internet. Na postaji so merilniki za temperaturo, vlago, količino padavin in globalno sončno sevanje ter ultrazvočni merilnik za debelino snežne odeje in analizator snežne odeje, ki je nekakšna tehtnica in merilec količine vode v snegu. Takšne vremenske postaje doslej pri nas še nismo imeli, vsi ti podatki pa nam bodo v veliko pomoč pri napovedovanju snežnih plazov,« nam je ob slavnostnem odprtju postaje povedal Miha Pavšek iz Geografskega inštituta Antona Melika. Pri projektu sodeluje tudi Geodetski inštitut Slovenije, vodilni partner je koroški zvezni urad za meteorologijo in geodinamiko, za postajo in celotno mrežo lavinskih in vremenskih postaj pa bodo skrbeli v Koroški lavinski službi.

Postaja podatke oddaja vsakih deset minut, objavljeni pa so na spletni strani www.natural­hazards.eu. Postaja je mobilna in jo bodo po potrebi lahko prestavili tudi drugam, naložba, ki je podprta s strani Operativnega programa SI­AT, pa je ocenjena na 30 tisoč evrov.

Jasna Paladin
GG+ 25.09.2012 (PDF)

  25.09.2012



Foto: Willfried Ertl/LWD Kärnten


Foto: Miha Pavšek/GIAM ZRC SAZU

Fotoreportaža postavitve vremenskih postaj pod Košuto in pri domu na Zelenici ► NH-WF

Vremenski podatki s postaje Koschutahaus/koča pod Košuto (1282 m) na straneh LWD Kärnten ► NH-WF Koschuta

Natural-hazards.eu - Zelenica

Natural-hazards.eu

G-L: Vabilo na otvoritev vremenskih postaj

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku " Boljše vremenske napovedi za Karavanke"

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti