Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.08.1997

Delo, Šport: ... Tolminska odprava Andi '97

Kordiljero Blanco v Peruju je letos obiskala odprava iz Tolmina, ki se ji je pridružilo še nekaj alpinistov s Koroške. O odličnem prvenstvenem vzponu Petra Mežnarja in Grega Lačna v vzhodni steni Cayesha smo že poročali, vendar pa so tudi drugi člani odprave opravili nekaj lepih vzponov.
Tone Brelih, Peter Mežnar, Irena Modrej in Miranda Ortar so iz doline Paron splezali na lepo snežno piramido Artensonraju (6025 m). Ludvik Golob in Silvan Komunjar sta se za aklimatizacijo povzpela na Wallunaraju (5686 m) iz doline Llaka, Tone Brelih in Renato Leban pa sta po normalni smeri prišla na Pisco.
Potem sta Mežnar in Lačen odšla proti Cayeshu, drugi pa so se razdelili v dve skupini. Brelih in Leban sta preplezala smer (2 razt. 75 st., drugo položneje) v južni steni Toclaraja (6036 m), Irena Modrej in Miranda Ortar pa sta na isti vrh prišli po normalki (1 razt. 60 st.). V drugi skupini sta bila Komunjar in Golob, ki sta se povzpela na najvišji vrh Peruja Huascaran.
Člani odprave se za pomoč zahvaljujejo tudi podjetjema Etiketa in Tehnomat, ki prejšnjič pomotoma nista bili omenjeni.

M. P.

Dobri poletni dosežki športnih plezalcev
Športni plezalci so v zadnjem času opravili precej kvalitetnih vzponov. Še posebej velja izpostaviti Franca Jensterleta, ki je na pogled preplezal smer z oceno 8a+ (X-) in tako izenačil najboljši tovrstni slovenski dosežek.
Franc Jensterle in Sabina Sovinc sta odšla na daljšo turnejo po plezališčih Francije in Španije. Na poti sta bila štiri tedne in v tem času plezala 20 dni. Posvetila sta se izključno plezanju na pogled, kar pomeni, da smeri nista študirala, ampak sta jih skušala preplezati v prvem poskusu. Sovinčeva je vsak dan preplezala približno osem smeri, težkih do vključno 7b (VIII+/IX-). Jensterle je splezal po deset smeri na dan, med njimi pa izstopajo La vara del Mascun (8a) v Rodelarju (Španija). Stat rosa pritina nomine (8a) v Quinsonu (Francija) in najboljši vzpon turneje Agrabita (8a+) v Rodelarju. Agrabita predstavlja izrazit vzdržljivostni problem, saj se v 25 metrih prevesi za slabih 10 metrov! Jensterle jo je preplezal hitro in tekoče in s tem izenačil najboljši slovenski dosežek v plezanju na pogled. Pred njim sta tako težko smer preplezala le Matej Mejovšek in Stane Židan.
Uroš Perko (Iglu šport) se je letos posvetil predvsem študiranju zelo težkih smeri. Med uspešno pomladansko sezono je prvi preplezal eno izmed najtežjih smeri v Sloveniji Talk is Cheap, zdaj pa nadaljuje s težkimi vzponi po naših plezališčih. V Retovju je preplezal Palačinko (8b/b+), v Mišji peči pa enako ocenjeno Marjetico. Obe smeri veljata med plezalci za precej zahtevni in imata le nekaj ponovitev. Perko meni, da je Marjetica težja od sosednje smeri Missing Link (8b+ oz. X+), ki jo je preplezal lani. Zato tudi zanjo predlaga oceno 8b+. V Burjakovih pečeh je Perko opravil drugi vzpon v smeri Mašina (8a+), v spodnjem plezališču v Iškem Vintgarju pa je ponovil El Condor passa (8a) in Midlife erises (7c+).
Serijo dobrih vzponov je Perko zaključil v Burjakovih pečeh na Koroškem, kjer je še veliko prostora za nove smeri najvišjih težavnostnih stopenj. Preplezal je 12 m dolgo smer, ki jo je opremil Dani Vezovnik. Zanjo je značilno tehnično zahtevno plezanje po majhnih okroglih oprimki in neprekinjene težave. Perko je za smer porabil 7 dni, pri oceni pa je imel nekaj težav, saj pri nas sploh ni podobnih smeri. Na koncu se je odločil za 8b+ (X+), ponavljalcem pa prepušča, da oceno kasneje spremenijo. Ime smeri: Zazuj počne Luli. Luli je osebno ime, prvi dve besedi pa bodo razumeli samo Korošci.

M. P.

Zaradi odlomljene luske višja ocena
Andrej Sotelšek je s Sandro Voglar (oba PAK Krško) prosto ponovil Amonita, eno izmed zahtevnejših smeri v Koglu. Vse raztežaje, razen predzadnjega (VII+), v katerem je zdrsnil zaradi lišajev na skali, je preplezal na pogled. Že lani se je v drugem raztežaju odlomila luska. Sotelšek, ki je v zadnjem času v plezališčih preplezal kar nekaj smeri zgornje osme stopnje, meni, da je to mesto sedaj najtežje v smeri in predlaga zanj oceno VIII. Vsi potrebni klini so že zabiti, tako da potrebujejo ponavljalci le še komplet zatičev in metuljev.
Sotelšek je z Voglarjevo prosto ponovil še dve zahtevni smeri: Gobo v Ospu (7c oz. IX) in Das ist nicht kar tako (7b+ oz. IX-) v Šitah. V obeh smereh je najtežja raztežaja preplezal z rdečo piko, vse druge pa na pogled. V Šitah je Sandra Voglar vse raztežaje razen najtežjega preplezala prosto (po enkrat VIII-, VII+ in VII-). Še uspešnejša je bila v Paklenici, kjer je prosto ponovila Klin (VIII-, najtežji raztezaj kot druga v navezi). Skupaj sta splezala tudi Šubaro v Aniča kuku, ki jo je Sotelšek preplezal prosto.

M. P.

Usklajevalni seminar
V septembru bodo štirje usklajevalni seminarji za inštruktorje vodnikov PZS. Prijave in podrobnejše informacije na PZS (tel. 061/312 553).

M. P.

24 dni za pet težkih smeri
Šestnajstletni Matjaž Jeran (Sito-graf, Citywall, Canon) je julija v 24 dneh preplezal pet smeri spodnje desete stopnje. V Mišji peči mu je z rdečo piko uspelo v Albanskem konjaku (8a oz. IX+/X-) in Samsari (8a+ oz. X-), v Retovjah je preplezal Brdavsa (8a/a+), v Bohinjski Beli pa Ekosistem (8a) in enako ocenjeno smer Ženska za nagrado. V istem obdobju je na pogled preplezal Hugolino (7b+) v Mišji peči in enako težke Španske jezdece v Bohinjski Beli.
Med pripravami na to serijo je junija v Mišji peči ponovil dvajset smeri, težkih od 7a+ do 7c+, ki jih z rdečo piko prej še ni preplezal. Že aprila je splezal tudi Oktoberfest (8a). Očitno je Jeran v dobri formi in do konca poletja lahko pričakujemo še kakšno novico o njegovih dosežkih.
Tudi leto dni starejši Stanko Gruden (PK Divača) dobro napreduje. 20. julija je z Mrtvaškim plesom (8b oz. X) v Mišji peči preplezal svojo prvo smer čiste desete stopnje. Nekaj dni kasneje je preplezal še Samsaro (8a+). Zanjo je porabil štiri poskuse, ne da bi smer prej spoznal z varovanjem od zgoraj.

M. P.

Nove smeri v Pokojcu
V plezališču Pokojec v bližini Varaždina je Marko Rozman preplezal novo smer Rosna ljubičica (8a oz. IX+/X-), ki je prva tako težka smer v tem delu Hrvaške. V istem plezališču je M. Čorko dodal še smer Pepica (7b/b+), Rozman pa je v Okiču naredil novo kratko smer z oceno 7c+.

M. P.

25.08.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti