Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.08.1997

Delo, Šport: ... Jensterle uspešen v dolgih športnih smereh v Paklenici

Franci Jensterle in Sabina Sovinc (oba AO Žiri) sta v treh dneh preplezala tri dolge s svedrovci opremljene smeri v tristometrski steni Aniča kuka v Paklenici. Prvi dan sta vstopila v Waterworld (IX, 10 raztežajev), ki ga je Jensterletu uspelo preplezati na pogled.
To je bila tudi prva prosta ponovitev te moderne smeri, ki so jo lani preplezali in opremili avstrijski plezalci. Spomladi je bil zelo blizu proste ponovitve tudi Zagrebčan Boris Čujič, vendar pa je smer preplezal v dveh delih, po padcu v najtežjem raztežaju pa je pustil vrv vpeto v najvišji dosežen klin. Jensterle je svoj dosežek komentiral: »Za vzpon na pogled moraš imeti kar nekaj sreče, saj so drobne luskice, po katerih se pleza čez strme plošče, drobljive. Ovirala me je tudi poraščenost in majhni polži.« Jensterletov dosežek sodi med boljše vzpone slovenskih plezalcev v dolgih športnih smereh.
Drugi dan sta Jensterle in Sovinceva preplezala Welcome (VIII+, AO, 300 m), tretji pa Rajno (VIII, 300 m). Jensterle je na pogled preplezal vse raztežaje Welcoma, razen najtežjega, v katerem se mu je odlomil oprimek. Rajno je preplezal na pogled, za las pa se je prosta ponovitev izmuznila Sovinčevi, saj se je le enkrat vpela v klin.

M. P.

Alpinistični spominski tabor na Okrešlju
9. in 10. avgusta prireja AO Trbovlje alpinistični tabor na Okrešlju v spomin na trboveljskega alpinista in alpinističnega inštruktorja prof. Bojana Pajka, ki se je ponesrečil v steni Velike Mojstrovke. Podrobnejše informacije pri Dušanu Koširju (0601 25-720).

M. P.

Veliko snega v Centralnih Alpah
Borut Črnivec in Andrej Petrovčič sta 9. julija presmučala Severovzhodni ozebnik (V, naklonina 45 - 52 st„ 800 m) v Les Courtes (3856 m). Najverjetneje sta za Markom Čarom in Simonom Čopijem, ki sta to smer presmučala leta 1993, opravila drugo slovensko ponovitev. V gorah nad Chamonixom je letos veliko snega, tako da nista imela težav pri prehodu robne zevi, pa tudi cela smer je bila prekrita s snegom. V nekaterih malo strmejših ozebnikih pa so se že kazala ledena rebra.

M. P.

Triglav in Šite
Monika Kambič in Klemen Mali sta navkljub nestabilnemu vremenu poletno sezono začela z dvema dolgima klasičnima smerema. Stebrom Šit in smerjo Kunaver - Drašler v Triglavu. Slednjo je Mali preplezal prosto (VII+).
Pavle Kozjek je 23. julija v 1 uri in 20 minutah preplezal Dolgo nemško v Triglavu. Za svojim rekordom je zaostal 10 minut, saj je za Bavarsko z Dolgo nemško pred leti porabil le 1 uro in 10 minut.

M. P.

Afrika '98
Za potepanje po visokih afriških vrhovih Mt. Kenyi in Kilimanjaru v februarju '98 je še nekaj prostih mest. Pokličite 0609 614 203.

Mongioie
Erik Švab (AO SPD Trst) in Daniela Consolaro sta plezala v skupini Mongoie, ki leži v severozahodni Italiji, približno 100 km od morja. V do 200 metrov visokih stenah na nadmorski višini 2000 metrov so v zadnjih letih Italijani preplezali in s svedrovci opremili veliko novih smeri. Vse potekajo v odličnem apnencu. Naša alpinista sta preplezala Site de vols (7a+, obvezno 6c, 170 m) in še štiri smeri s težavami od 6a do 6c+. Pod stenami je koča s prijaznim oskrbnikom, smeri pa so opisane v vodniku Les Alpes de la Mer avtorja Flaviana Bessoneja.

M. P.

Športno plezanje
Desetletni Nejc Pozvek (PAK Krško) je letos preplezal kar nekaj smeri, ocenjenih s francosko oceno 7a in 7b. V Armeškem mu je uspelo v Obsedenosti (7b) in Child in Time (7a), v Kotečniku je preplezal Čili (7a), v Arcu pa Il male sconfitto (7a).

M. P.
 

04.08.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti