Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.07.1997

Delo, Šport: ... Slovenski alpinizem '96

Ko je Matjaž Wiegele pred štirimi leti postal načelnik Komisije za alpinizem pri PZS, je prinesel s seboj kar nekaj idej. Med drugim je predlagal, da bi vsako leto izdali zbornik, v katerem bi zajeli dogajanja v našem alpinizmu v minulem letu. Tako sta v zadnjih dveh leti izšli dve številki Alpinističnih razgledov, v katerih so zajete vse prvenstvene smeri in odprave naših alpinistov v letih 1994 in 1995.
Sedaj pa je izšel tudi zbornik Slovenski alpinizem '96, ki ga je izdala Sidarta, znana po seriji planinskih, plezalnih in kolesarskih vodnikov. Letošnji zbornik je tako v vsebinskem kot tudi oblikovnem pogledu boljši od predhodnikov.
V uvodnem delu so z daljšimi članki predstavljene alpinistične odprave, med njimi tudi lani najodmevnejša na Ama Dablam in v skupino Api - Nampa. Sledi pregled prvenstvenih smeri v naših in tujih gorah. V tem poglavju je še pomemben prispevek Monike Kambič, ki je zelo dobro narisala skice. Odprave v tuja gorstva so predstavljene s podrobnimi poročili.
Dosežke naših alpinistov lažje ovrednotimo, če poznamo tudi najodmevnejše vzpone tujcev. Zato so ti predstavljeni v posebnem poglavju. Urednik se ni mogel izogniti nesrečam, saj se lani ni vrnilo z gora kar sedem odličnih alpinistov in alpinistk. Zbornik Slovenski alpinizem '96 je za vodnikoma Paklenica in Plezališča Slovenije že tretja letošnja alpinistično-plezalska knjiga Sidarte.

M. P.

Jeseni na Šišo Pangmo
Konec avgusta bo v Nepal odpotovala slovenska himalajska odprava Šiša Pangma 97, katere cilj je vzpon na ta tibetanski osemtisočak po dveh različnih smereh preko JZ stene. Načrtujejo tudi smučanje z gore in polet s padalom. Vodja odprave je Boštjan Slatenšek, med 22 člani pa je tudi nekaj znanih imen - Janko Oprešnik, Matjaž Pečovnik, Dani Tič ter ekstremni smučar Davo Karničar.

M. P.

Vzhodna stena Daulagirija – solo
Nizozemec Bart Vos je lani jeseni sam preplezal vzhodno steno Daulagirija (8167 m). Ker je hotel biti na gori res sam, je že bazni tabor postavil pol ure proč od drugih odprav. V steno je vstopil s hrano in gorivom za 8 do 12 dni. Za vzpon v območju Angleško-francosko-poljske smeri je porabil 7 dni, nato pa je v enem dnevu sestopil v dolino.
Vos je že tretje leto zapored poskušal sam priplezati na Daulagiri. Leta 1994 je nameraval plezati po SV grebenu, ki velja za normalni pristop, vendar je v slabem vremenu obrnil 7250 metrov visoko. Leta 1995 se je vrnil, vendar je bilo na SV grebenu toliko odprav, da ne bi bilo mogoče govoriti o solo vzponu. Zato se je lotil vzhodne stene v območju Slovenske smeri in se 7400 metrov visoko priključil normalni smeri, po kateri je nadaljeval proti vrhu. V zadnjem delu vzpona se mu je na pete prilepila močno izčrpana Belorusinja. Ker je bilo očitno, da bo ostala na gori, če bi nadaljevala, se je Vos 50 metrov pod vrhom odločil za umik.

M. P.
 

14.07.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti