Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priprave za zimsko turistiko

Slovenec (1932): Doba lepih sončnih dni, ki so nas izvabljali v naše lepe planine in nam omogočali dosegati njih visoko vrhove po uhojenih in neuhojenih potih, je za nami.

Nastopila je doba dolgočasnih deževnih dni in naše planine, ki so se še pred dobrim tednom kopale v toplih sončnih žarkih, je pokrila prva snežna odeja. Ni več daleč čas, ko bo smučar-sportnik in smučar-alpinist zadel svoje smučko na rame in pohitel z njimi v pravljično lepo zimsko naravo.

Toda dolga je bila doba, odkar so smučke počivale v kotu. Potrebno bo mnogo truda, da dosežemo zopet ono sigurnost in spretnost, ki smo si jo bili pridobili v zadnji zimski seziji, da jih obvladamo v strmih bregovih naših planin.
Sedaj, ko nam bo mokro jesensko vreme oviralo večjo pohode v planine in bomo tako rekoč priklenjeni na dom, ali vsaj omejeni le na krajše izlete, je pravi čas, da se s primerno telovadbo, pripravimo na prihajajočo zimsko sezijo.

V inozemstvu zelo poznani in priznani smučarski učitelj Ernest Rittmann iz Radstadla v Turah je sestavil posebne telovadno vaje, ki veljajo kot najboljše in uspešno sredstvo za kondicijski trening smučanja. Uveljavile so se že v vsem inozemstvu in priznala jih je med drugimi tudi visoka šola za telesno kulturo v Budimpešti.
Ob največjem zanimanju alpinističnih in športnih krogov je predaval g. Rittmann o pomenu in koristi smučarsko gimnastike že v radio Praga dne 20. novembra 1931 in v radio Wien 17. decembra 1931, ter priredil celo vrsto predavanj po vseh večjih mestih Avstrije, Češkoslovaške, Madžarske in Nemčije.

Kakor smo že poročali, se jo TK - Skala posrečilo, da je pridobil tega priznanega smučarskega strokovnjaka tudi za Ljubljano. O pomenu in koristi smučarske gimnastike bo predaval g. Riittmann v našem radiu v ponedeljek 17. oktobra ob 19.30, v torek 18. oktobra ob 20 uri nam bo pa v veliki dvorani hotela Union s pomočjo številnih skioptičnih slik pričaral pred oči vse zanimivosti smučarskih pohodov v visokih gorskih predelih radstadtskih Tur. To predavanje bo zanimivo posebno z ozirom na alpsko smuško tehniko v smuku in slalomu, ki se pri nas še tako malo gojita.

V sredo 19. oktobra istotako ob 20 pa ponovi g. Rittmann v veliki dvorani hotelu Union svoje predavanje o smučarski gimnastiki. Pri tej priliki bo g. predavatelj osebno predvajal svojih posebnih 12 gimnastičnih vaj in vežbal z udeleženci predavanja. Za soudeležbo pri tem vežbanju je potrebna telovadna ali obleka iz trikoja, uporabna je pa tudi obleka za trening z navadnimi nizkimi čevlji in nizkimi petami.
Priporočljivo je, da se smučarji v čim večjem številu aktivno udeleže te telovadbe in se na ta način priuče gimnastičnim vajam, ki jih bodo mogli v bodoče sami gojiti.

Vstopnino za ta predavanja, ki je znašala v nozemstvu običajno po 20 do 30 Din, je TK Skala določil le v kritje režijskih stroškov in to tako nizko, da je obisk omogočen prav vsakemu. Sedeži po 8 Din, od nosno za oba večera skupaj 10 Din, stojišča pa po 5 Din za vsak večer. Vstopnico so dobe v predprodaji na dan predavanj od 10—12 v vestibulu hotela »Union« in pri blagajni od 19. dalje.

Slovenec, 15. oktober 1932
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti