Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine v jeseni

Slovenec (1932): Med prijatelji planin je precej razširjeno mnenje, da se planinarenje v višini nad 1500 m neha nekako z Malim šmarnom. To je pa popolnoma napačno.

Prav v septembru in oktobru je turizem tudi v višini nad 2000 m celo prijetnejši kakor v vročem poletju. Že to je velika
prednost, da te ne tlači huda zagatna vročina z nahrbtnikom vred k tlom. Zrak je bolj čist in svež, pogled v daljino pa jasnejši, kakor ob kateremkoli julijevem ali avgustovem jutru. Kdor hodi rad sam ga v jeseni nihče ne bo moril z gospodarsko krizo in z drugimi dnevnimi vprašanji, katerim je ušel v gore. Tudi mu ni treba dirkati da si zagotovi prostor v koči. Pod gostoljubno streho mu je zagotovljeno ležišče po njegovi mili volji in prav nič se mu ni treba bati, da bi ga zbudilo iz sladkega spanju huronsko kričanje, s katerim nekateri nevzgojeni prijatelji planin naznanijo svoj prihod ob vsakem dnevnem in nočnem času. Tako najde planinec v jesenskih mesecih v gorah največ lepote, svežega zraka in miru. Marsikoga pa plaše kratki dnevi. Ta ovira pri nas ne pride več v poštev. Brez luči imaš najmanj dvanajst svetlih ur na razpolago. V tem času pa že lahko prideš do strehe. SPD je to oviro upoštevalo, zato je odredilo, da ostanejo do nadaljnjega odprte še tele koče:
V Triglavskem pogorju:
Erjavčeva koča na Vršiču do 26. t. m., od tega dne dalje pa le ob sobotah in nedeljah, dnevom pred praznikom in na praznik do vštevši 1. novembra t. l. Kdor želi kočo poselili med tednom, naj se oglasi zaradi ključev pri g. Julki Pečarjevi v Kranjski gori.
Aljažev dom v Vratih velja isto kot za Erjavčevo kočo na Vršiču. Glede ključa se je oglasiti pri Gregorju Lahu vodniku v Mojstrani.
Triglavski dom na Kredarici do 26. t. m, od tega dne dalje pa ob sobotah in nedeljah do vštevši 16. oktobra t. l. Za poset doma med tednom se je oglasiti pri oskrbniku Francu Šestu v Srednji vasi v Bohinju.
Koča pri Triglavskih jezerih do 1. Oktobra t. l.; po tem dnevu je koča zaprta. Kdor jo želi posetiti, naj se zglasi pri oskrbnici Ivanki Žvanovi v Srednji vasi v Bohinju.

V Karavankah:
Kadilnikova koča do 26. t. m.; od tega dne dalje pa le ob sobotah in nedeljah, kot za kočo na Vršiču. Glede poseta med tednom se je zglasiti zaradi ključev pri Heleni Medja, Sv. Križ- Planina nad Jesenicami.
Spodnja koča na Golici velja isto kot za kočo na Vršiču.

V Kamniških Alpah:
Dom v Kamniški Bistrici, koča na Veliki Planini, Dom na Krvavcu so vse leto oskrbovani.
Cojzova koča na Kokrškem sedlu in Kamniška koča na Kamniškem sedlu so ob sobotah in nedeljah do vštevši 16. oktobra t. l. Glede poseta med tednom se oglasiti zaradi ključev pri oskrbniku Doma v Kamniški Bistrici g. Petru Uršiču.
Češka koča na Ravneh je zaprta.
Malnarjeva in Orožnova koča na Črni prsti sta do nadaljnjega odprti in oskrbovani.
Krekova koča na Ratitovcu je zaprta.
Vse leto sta odprta in oskrbovana hotel Zlatorog in Sv. Janez ob Bohinjskem jezeru.
Kdor se pozimi zadovolji s Šmarno goro ali Sv. Joštom naj porabi še lepe jesenske dni, dokler jih bo še kaj in naj stopi nekoliko višje. Spoznal bo iz lastne skušnje, da ima jesenska turistika marsikatero prednost pred poletno. Opozarjamo, da gre tu le za koče Osrednjega društva in so naprošene tudi podružnice SPD, da istotako pravočasno obvestijo planince glede svojih koč.
Savinjska podružnica SPD v Celju sporoča, da so odprte sledeče koče: Piskernikova in Tillerjeva koča v Logarski dolini, Mozirska koča na Mozirski planini in Celjska koča v Celjskem pogorju . — Kocbekov dom na Korošici in Frischaufov dom na Okrešlju sta zaprta.
Podružnica SPD v Radovljici sporoča, da je Vilfanova koča na Begunjščici odslej odprta in oskrbovana.
— Prešernova koča na Stolu se zapre 27. t. m. Do 16. oktobra bo odprta le ob sobotah in nedeljah. Valvazorjeva koča ostane stalno odprla. — SPD Kranj.

Slovenec, 23. september 1932

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti