Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ojstrica 2012 - poročilo

PZS: Tabor mladih alpinistov (po razpisu = rojeni 1986 ali prej) v organizaciji KA PZS je bil od 7. do 9. septembra, izhodišče pa Koča na Klemenči jami pod Ojstrico.

Prijavilo se jih je 12, izbrani so bili vsi, tabora pa se jih je udeležilo le 8 (verjetno ker je bil tabor zaradi slabega vremena prestavljen na rezervni termin).

Tabor sva vodila Karel Završnik (AAO) in Matija Jošt (AO Celje Matica).
Udeleženci: Borut Demšar (AAO), Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina), Igor Kremser (AAO), Jaka Capuder (AO Kamnik), Janez Svoljšak (AO Kranj), Marko Mavhar (AO Grmada Celje), Miha Šosterič ()AO Kozjak Maribor) in Tadej Kračun (AO Grmada Celje).

Kronološko poročilo in preplezane smeri:

Petek, 7. 9.: ob 19. uri smo se zbrali v »Koči na Jami«, formirali naveze, se razporedili po smereh ter pripravili opremo.

Sobota, 8. 9.: po zajtrku se vsi udeleženci odpravimo plezat izbrane smeri v severno steno Ojstrice. Naveza Capuder-Mikuž v Dušakovi smeri obrne. Jaki se odlomi oprimek, zaradi česar zdrsne in si poškoduje koleno. Poškodba ni huda, vendar se vseeno odločita za sestop in se varno spustita v vznožje stene in dalje do koče. Ostali udeleženci brez zapletov preplezajo predvidene smeri in se popoldne vrnejo v izhodišče. Pred večerjo oskrbniku Radu pomagamo pri pripravi drv. Preplezali smo:

Nedelja, 9. 9. 2012: Zaradi poškodbe Jake smo »na novo« formirali naveze in se po zajtrku vsi udeleženci odpravili plezat. Vsi mo brez zapletov preplezali »svoje« smeri in se do popoldneva vrnili na Jamo. Po kratki analizi in smo zadovoljni zaključili tabor. Preplezali smo:

Ocena tabora

Menim, da je alpinistični tabor »Ojstrica 2012« uspel. Izredno lepo vreme, ki smo ga bili deležni je nudilo idealne pogoje za plezanje. Lokacija tabora nudi res pestro izbiro smeri velikega razpona različnih težavnosti in različnih zahtevnosti (opremljenosti) smeri. Stene niso zastrašujoče visoke, obenem pa je okolje dovolj »hribovsko« v maniri klasičnega alpinizma. Gostoljubje osebja »Koče na Jami« je bilo kljub polni koči izredno. Nekateri udeleženci tabora so se tabora udeležili z izdelanimi idejami, kaj želijo preplezati in so svoje cilje tudi pogumno v skladu z svojimi sposobnostmi in razmerami v stenah realizirali. Takšen pristop k alpinizmu je tisti, ki po navadi obrodi najboljše sadove. V to skupino udeležencev, ki so pokazali visoko mero motivacije in so glede na svoje dosedanje izkušnje in trenutne sposobnosti preplezali kvalitetne smeri v pravem slogu vsekakor spadajo Marko MAVHAR, Janez SVOLJŠAK, Tadej KRAČUN, Miha ŠOSTERIČ in Boštjan MIKUŽ. Manjša nezgoda (in poškodba) Jake CAPUDRA se je srečno iztekla, izkušnja odločitve in varnega povratka iz stene pa je sestavni del zorenja vsakega alpinista. V okviru svojih sposobnosti sta plezala tudi Borut DEMŠAR in Igor KREMSER. Slednji se v kratkem odpravlja v Nepal, kar morda opravičuje nekoliko manj ambiciozno izbiro smeri. Vsi udeleženci so se izkazali z odgovornim plezanjem, prijetnim značajem, željo po druženju in bivanju v gorah. Vzdušje je bilo ves čas tabora prijetno in prijateljsko. V nedeljo zvečer smo se zadovoljni razšli in prepričan sem, da se bodo stiki, ki smo jih navezali na taboru nadaljevali in razrasli. Naj dodam misel, da me nekoliko žalosti, da se na tabor ni prijavila nobena ženska naveza. Morda je k temu pripomogla organizacija »ločenega« alpinističnega tabora za dekleta.

Zahvala

Naj se ob koncu poročila še posebej zahvalim nekaterim domačim (lokalnim) plezalcem (Samo Supin, Sašo Lekič, Avgust Robnik, itd, upam da neomenjeni ne zamerijo), ki so z njihovo »slučajno« prisotnostjo prispevali k dobremu vzdušju in z nasveti pomagali pri naših odločitvah, ter z zgodbami prispevali k širjenju obzorij vseh udeležencev. Posebna zahvala gre tudi oskrbniku koče Radu Novaku, ki nas je z njegovo pomočnico razvajal, saj do alpinistov goji še posebne simpatije in se veseli vsake preplezane smeri v stenah nad »Jamo«. Obljublja tudi, da bo pozimi v primeru dobrih razmer za plezanje poskrbel, da bo koča odprta. Zahvala pa gre tudi KA PZS, saj je organizacija podobnih alpinističnih taborov vsekakor potrebna in dobrodošla tudi v bodoče.

Matija Jošt - Matic, vodja tabora
Karel Završnik, pomočnik vodje tabora

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti