Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Mrzliku raste zavetišče

Gorenjski glas - Boštjan Bogataj: Planinsko društvo Žiri po dolgih letih zbiranja dokumentov in denarja gradi novo planinsko zavetišče. Prihodnje leto bodo na Mrzliku na Mrzlem vrhu Žirovci že odprli vrata.

Žiri - »Članstvo iz leta v leto niha, kar je pogojeno tudi s tem, kar društvo ponuja. Zelo aktivni so vodniki s planinskimi izleti, podobno tudi športni plezalci, ki imajo v šoli na voljo plezalno steno, nov, dodaten magnet za nove člane pa bo planinska koča,« o pridobitvi pravi Ivan Vidmar, predsednik Planinskega društva Žiri. Novo zavetišče, ki bo žirovske planince še bolj povezalo in kot rečeno tudi povečalo druščino, leži na Mrzliku, na 970 metrih nadmorske višine, na mestu, kjer je pred leti stala starojugoslovanska karavla.

»Če bo šlo vse po načrtih, tudi vremensko, bo hiša sredi oktobra pod streho,« pravi Janez Kosmač, predsednik gospodarske komisije pri žirovskih planincih. Prva plošča je narejena, sedaj poteka zidanje sten, kmalu bo na vrsti postavitev ostrešja in strehe. Projektantske ocene so pokazale, da bo gradnja stala okoli 150 tisoč evrov, vendar imajo planinci na voljo približno devetdeset tisoč evrov. »Trdno smo prepričani, da bo to dovolj,« pravi Kosmač. Tretjino prispeva Fundacija za šport.

»Pridobivamo, kar smo že imeli in izgubili. Imeli bomo postojanko, ki bo v lasti vseh: planincev, Žirovcev in obiskovalcev, ki bodo potrebovali zavetišče in prostor za druženje, mi pa predvsem skupno interesno točko,« pove Vidmar. Pričakuje, da bo nova planinska koča pritegnila številne obiskovalce. »Odločitev o gradnji na Mrzliku je padla pred desetimi leti na občnem zboru na Javorču. Menimo, da gre za pravo izbiro, saj gre mimo slovenska planinska pot, srednjeevropska pešpot, številne kolesarske poti, ob lepih zimah bo tu lepo tudi za turne smučarje in zimsko pohodništvo,« doda Kosmač.

Gradnjo novega planinskega ali bolje rekreativnega zavetišča podpirajo tudi domačini, saj bodo z njim dobili edini družbeni objekt, ki ga bodo lahko uporabljali za druženja. Zavetišče se bo razprostiralo na dobrih sto kvadratnih metrih uporabnih površin, v kleti bodo urejene sanitarije in shrambe, v pritličju gostinska ponudba, pod streho bo približno dvajset ležišč.

Boštjan Bogataj

10.09.2012

Danes se žirovski planinci podajajo po številnih hribih in tudi visokogorju, že prihodnje leto se bodo lahko podali na Mrzli vrh kar od doma.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti