Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Herletov veleslalom na Okrešlju

Na delo (1946): Po dolgih letih je bilo na Okrešlju zopet živo.

Savinjska podružnica PDS v Celju je priredila množični izlet planincev in smučarjev v ta najlepši predel Savinjskih planin. To priliko je izrabilo FD Olimp in priredilo s Savinjskega sedla na Okrešelj tekmovanje v veleslalomu v počastitev spomina padlega partizanskega borca-smučarja Franceta Herleta.
Veliko število najboljših smučarjev tekmovalcev FD J. Gregorčiča iz Jesenic, FD Tržiča, FD Mladosti, Slavije, Grafičarja in Slobode iz Zagreba, FD Maribora, obeh celjskih fizkulturnih društev Celja in Olimpa, katerim so se pridružili še najboljši tekmovalci JA z državnim prvakom Matevžem Lukancem na čelu, se je pomerilo med sabo na 2500 m dolgi progi z 52 vratci. Start je bil na Savinjskem sedlu v višini 2070 m, prav na meji med Jugoslavijo in Avstrijo, cilj pa v dolini Okrešlja na 1450 m.

Velika večina najmlajših smučarjev je bila tokrat prvič v planinah, na taki višini in je s starta prvič v življenju zrla na mučeniško Koroško, za katero je dal svoje življenje France Herle, v čigar spomin se bo odslej vršil vsako leto za Veliko noč veleslalom na tem mestu. Kot na dlani se je razprostirala naša Koroška, odeta v pomladno oblačilo: dolina Bele, svet proti Železni Kaplji, Obir, Dobrač, celovška kotlina in tam v modrikasti dalji Ziljska dolina. Vso to lepoto so hrepeneče vpijale oči mladincev, odločni so postajali njih pogledi, v globokem predklonu so na znak starterja zdrveli po silnih snežnih strminah v dolino z zavestjo, da ni več daleč čas, ko bo ta lepota, ki so jo danes zrli raz strme snežne vršace naša, da bo Koroška res samo naša!

Številni gledalci, ki so se globoko doli v dolini zbrali ob progi, so prišli na svoj račun: najboljši tekmovalci te lepe fizkulturne panoge so v brzini več kot 60 km na uro brzeli proti cilju. Praček, brata Lukanca, Bertoncelj, Hladnik in oba najboljša Celjana Uršič in Gradišnik so dokazali, da jih ne prištevamo zaman med najboljše smučarje-tekmovalce v Jugoslaviji.

Tekmovanje je bilo vzorno izvedeno, proga pa po izjavah najboljših, mednarodnega razreda. Značilno je, da je bila dolžina tega veleslaloma precej večja kot pa dolžina vseh smukov, kar jih je bilo letos izvedenih. Organizacija izleta, prehrane kakor tudi tekme je bila odlična.

Tehnični izidi tekme:
1. Bertoncelj Jože (J. Gregorčič, Jesenice) 2:15,2;
2. Lukanc Slavko (FD Tržič) 2:20,6;
3. Praček Ciril (FD J. Gregorčič, Jesenice) 2:22,3;
4. Uršič Dominko (FD Olimp, Celje) 2:24,2;
5. Lukanc Matevž (JA) 2:26,4;
6. Hladnik Damjan (JA) 2:39,3;
7. Gradišnik Dušan (FD Olimp, Celje) 2:39,9;
8. Knop Ljubo (FD Maribor) 2:44,0;
9. Videe Vendi (FD Celje) 2:48,3;
10. Nunčič Marjan (FD Celje) 2:56,3.

Na delo, 27. april 1946
 

Vir:dLib.si

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti