Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.04.1997

Delo, Šport: ... Katarina Štremfelj preplezala Sonce v očeh

V PREVISU-Katarina Štremfelj je v Mišji peči preplezala svojo dosedaj najtežjo smer.
Foto: Andrej Štremfelj

Mlada športna plezalka Katarina Štremfelj (PAPI šport) je 9. aprila preplezala 16 metrov visoko smer Sonce v očeh v Mišji peči, ki je ocenjena s francosko oceno 8a+, kar ustreza oceni X- po lestvici UIAA . To je njena dosedaj najtežja smer, vzpon pa ji je uspel v sedmem poskusu, ki jih je opravila v treh ločenih dneh. Vsak dan je smer dvakrat preplezala varovana od zgoraj, tretji dan pa je v prvem poskusu od spodaj priplezala do vrha, ne da bi si pri napredovanju pomagala s svedrovci.
To je bila četrta slovenska ženska ponovitev te smeri. Prva jo je preplezala Metka Lukančič, lani pa sta ji sledili še Martina Čufar in Sabina Sovinc. Vse tri so bile v času vzpona starejše od Katarine Štremfelj, ki je stara šele 16 let in pol.
Na lanskem mladinskem svetovnem prvenstvu je Štremfljeva osvojila srebrno kolajno, prav tako pa je bila druga v absolutni konkurenci državnega prvenstva. Očitno je tudi letos dobro pripravljena na tekmovalno sezono, ki se bo začela čez dober mesec, vrhunec pa bo dosegla jeseni na tekmah za svetovni pokal.

M. P.

Predavanje o Antarktiki
V torek, 6. maja zvečer bo v Cankarjevem domu predavanje o alpinistični odpravi na najvišji vrh ledene celine Mt. Vinson. Udeleženci odprave Viki Grošelj, Stane Klemenc in Rafko Vodišek bodo predstavili vzpone na Mt. Vinson in več deviških vrhov.

M. P.

Vodnik za Vršič
Tone Golnar in Niko Novak pripravljata novo izdajo plezalnega vodnika za Vršič, ki bo izšel do konca poletja. Čeprav sta zbrala zelo veliko gradiva, je možno, da jima kakšen opis še manjka. Zato prosita vse, ki so v zadnjih desetih letih na tem območju preplezali kakšno novo smer in podatkov niso poslali INDOK službi, da jih do srede maja pošljejo Tonetu Golnarju.
D. Kvedra 19a, 3230 Šentjur, tel. (063) 74 11 97.

M. P.

Srečanje pod Belo pečjo
AO Tržič vabi na peto spominsko srečanje pod Belo pečjo ob obletnici smrti tržiškega alpinista Jožeta Rozmana, ki se je leta 1992 skupaj z Marijo Frantar ponesrečil na Kangčendzengi. Začetek srečanja bo v nedeljo, 11. maja ob 8. uri pod Belo pečjo. Do nje pridemo po cesti iz Loma na planino Javornik. Malo pred planino se odcepi steza, po kateri v četrt ure pridemo do stene.

M. P.

Ledna smer v Stenarju sredi aprila
Andrej Markovič (Alp šport, AO Novo mesto) je kar sedem koncev tedna minule zime preživel v Vratih. V tem času je preplezal sedem prvenstvenih lednih smeri, opravil pa je tudi nekaj ponovitev. Zaradi nenavadno mrzlega in suhega vremena mu je še sredi aprila v Stenarju uspelo preplezati ledno smer!
O štirih prvenstvenih smereh smo poročali že pred mesecem dni, tako da bomo tokrat predstavili le zadnje tri. Sredi marca (16.3.) sta z Juretom Juhasom (tudi AO Novo mesto) preplezala prvenstveno smer v zahodni steni Cmira. Najtežje je bilo na vstopu, kjer sta morala plezati kombinacijo skale in ledu. Ker s seboj nista imela vrvi, sta zvezala vse pomožne vrvice in gurtne in tako naredila 10 metrov nekakšne vrvi. Razmere so bile idealne, saj se je celo zimo sneg čez dan talil, ponoči pa je zmrzovalo. Najtežji ledni raztežaj sta preplezala po vodnem ledu, nalepljenem na gladke skale. Tura se je zaradi kratke vrvi in dolgega sestopa precej zavlekla, tako da sta prišla v Vrata šele ob enajstih zvečer, ko je že stekla reševalna akcija. Zaradi skrbi domačih sta novo smer poimenoval Cena za ljubezen (IV/ led 5-, skala VI/V, 600 m, 7 h).
Dan prej je Markovič z Borutom Mežnaričem ponovil Tomazinovo smer v Stenarju, 14. marca pa je sam preplezal prvenstveni slap Mišnica (5 v ledu, škotska V za psihično zahtevnost, IV v skali, 200 m, 1 h). Slap poteka levo od Opoja brez težnosti, ki ga je Markovič preplezal s Humarjem v začetku marca. Smer poteka v prednji glavi ostenja in je obrnjena proti severu. Nekje v prvi tretjini je ledu zmanjkalo, zato je prečil za skalno lusko (mišnico), potem pa po zmrznjenih travah, v katere je zabadal ledna orodja, spet dosegel nadaljevanje slapu.
Zadnjo zimsko smer sta Markovič in Juhas preplezala že sredi pomladi, 12. aprila. Ledno zasvojenost (90 st., 85 st./60 st., 850 m, 4 h) sta potegnila med Vahico in Tomazinovo smerjo. Spodnji skalni skok sta preplezala po Opoju brez težnosti, potem sta plezala po zmrznjenih travah in snežiščih, zgornji del pa sta splezala po zaledenelem slapu z dobrim vodnim ledom, naklonina pa se je gibala med 50 in 90 stopinjami. V idealnih razmerah sta celo smer preplezala nenavezana.

M. P.

Malo ledu v gorah nad Chamonixom
Aljaž Anderle in Klemen Premrl sta sredi aprila odpotovala v Chamonix, kjer sta nameravala preplezati nekaj lednih smeri v Aig. du Plan in v Mt. Blanc du Taculu, vendar pa je bilo v vzhodnih, južnih in zahodnih stenah zelo malo ledu. Celo klasične smeri kot npr. Gervasutti in Superkuloar v Taculu so bile skoraj brez snega.
Malo boljše razmere so bile v severnih stenah nad ledenikom Argentiere, zato sta se odločila za severno steno Aiguille Verte in v njej 13. aprila preplezala smer Comino - Grassi (V/4+, 1000 m, 5.30 h). V spodnjem delu je bilo ledu malo, pa še ta je bil voden in lomljiv. Med plezanjem sta ju zgrešila kar dva ledena podora. Prvi je pomedel sosednjo smer Boivin - Gabarrou, ki sta se ji odpovedala zaradi slabih lednih razmer, drugi pa je zletel preko njiju. Ker se je Anderletu zlomil okel cepina, sta morala zgornje štiri raztežaje varovati. Sestopila sta po Couturierjevem ozebniku (IV, 1000 m, 3 h).
Vlado Fras in Blaž Navršnik (oba AO TAM, T.E.R.R.A. šport) pa sta bila v Chamonixu v začetku marca. Preplezala sta Mrtvaški prt (IV/4, naklonina ledu do 80 st., 800 m) v severni steni Grandes Jorasses. Vstopila sta 10. marca malo po šesti uri. Naletela sta na odlične razmere in razen zadnjega raztežaja, kjer sta morala plezati po skali (mesto VI-), celo smer preplezala nenavezana. Zato sta bila tudi precej hitra in za smer porabila le 6 ur. Sestopila sta po Lastovičjem grebenu in se ob osmih zvečer vrnila v bivak.
Dva dni kasneje se jima je pridružil še Branko Robič (AO Jesenice) in vsi trije so opravili smučarski spust z Mont Blanca. Začeli so na Aig. du Midi in prek Mt. Maudit prišli na vrh Mt. Blanca, nato pa smučali mimo bivaka Vallot in naprej po ledeniku Bossons do Plan de l'Aiguille. Razmere so bile dobre, le v zgornjem delu so imeli led.

M. P.

Zimski vzponi na začetku pomladi
Mrzlo aprilsko vreme je letos podaljšalo sezono lednega in kombiniranega plezanja v naših gorah. Blaž Navršnik (AO TAM, T.E.R.R.A. šport) in Dejan Firm (AO TAM) sta 31. marca preplezala Grapo med Šitami in Travnikom (IV/3+, 600 m, 6 h) v Tamarju. Razmere v grapi so bile dobre, le v zgornjem skalnem skoku sta morala 10 metrov poplezati po skali (IV+). Verjetno sta opravila edino ponovitev te smeri v minuli sezoni.
Mitja Plohl, Vlado Fras in Blaž Navršnik so 6. aprila splezali Severno grapo v Vevnici (III/4+, 600 m). V dobrih razmerah so za smer porabili 3 ure.
Dejan Firm, Mitja Plohl in Blaž Navršnik so izkoristili tudi naslednji konec tedna in 13. aprila preplezali Kratko nemško (III+/IV-, 800 m) v Triglavu. V smeri je bilo že bolj malo snega.

M. P.

Evropejci osvajajo Ameriko
Poleg bratov Huber, ki sta v slogu »prišla, videla, zmagala« prosto preplezala smer Salathe v razvpitem El Capitanu, so morali Američani in Kanadčani še enkrat debelo pogoltniti ob vzponu dveh Nemcev v granitnih stolpih Bugaboos. Toni Lamprecht, ki ga bolje poznajo bralci revije Rotpunkt in Gunther Dengler sta v Snowpatch Spire preplezala novo, osem raztežajev dolgo smer, ki sta jo po čiščenju in nekajdnevnem študiranju preplezala prosto. Ocena najtežjega sicer zadnjega raztežaja (35 metrov dolga in zelo naporna poč) je 8a+, po težavnosti mu sledi drugi z oceno 7c+, drugi pa ne padejo pod 7a. Varovanje sta si nameščala z zatiči in friendi. Zavrtala sta 15 svedrovcev in razen treh, vsi rjavijo na stojiščih.
Vendar tudi Američani niso mirovali v tem delu Skalnega gorovja in so prosto preplezali smer All Along the Walchtower v najvišjem in tudi najbolj oddaljenem stolpu v skupini Bugaboos. Tisoč metrov visoko smer je v dveh dneh uspelo prosto ponoviti koloradskima plezalcema, fotografu Kennanu Harveyu in Topherju Donahueju, ki sta najtežji raztežaj ocenila z 7b+, težavnost večine smeri pa se giblje v osmi in sedmi stopnji po UIAA. Dva dni za njima je isto smer hotela prosto ponoviti še ena naveza, ki pa ji v najtežjem raztežaju ni uspelo.

U.G.

Naboljše akcije ruskih alpinistov
V okviru XV. »alpiniade« (sedaj jo imenujejo državno alpinistično tekmovanje) so v razredu zimskih tur pripravili izbor sedmih dosežkov. Najuspešnejša je bila ekipa iz Magnitogorska pod vodstvom Sibaeva, ki je v dneh od 23. do 31. januarja ponovila JV raz (Magnoni-Terray) Fitz Roya v Patagoniji. Naveza Centra za ekstremni turizem »Neva« iz St. Petersburga se je z vzponom prek S stene Eigerja (22.-28. februarja) uvrstila na drugo mesto. Prvenstveni vzpon prek S stene Svobodne Koreje v dneh od 23. do 27. februarja je na tretjem mestu. Osem dni je trajal tudi prvenstveni vzpon na Zvezdni vrh (2265 m), uvrščen na četrto mesto. Dva dni manj pa je trajal prvenstveni vzpon prek JJŽ stene kavkaške Šhelde. Šele na 6. in 7. mestu sta vzpona opravljena v enem dnevu! Oba so opravili Moskovčani na severni vrh Užbe prek SZ stene po smeri Kolomyntsejeva in med njima je bilo le pet dni razlike.

F. S.
 

28.04.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti