Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veselo slavje pri Ruški koči

Jutro (1932) - Maribor, 6. septembra 1932

Tisočglava množica se je zbrala v nedeljo okrog Ruške koče, da proslavi njeno 25-letnico. Po maši g. Kavčiča je planince, med katerimi so bili tudi župan dr. Lipold, predstojnik okrožnega sodišča dr. Ziher, zastopniki podružnic SPD g. inž. Jelenc za mariborsko, g. Žuraj za slovenjbistriško, g. Kavčič za Aljažev klub. g. Kramberger za Pohorski dom, ga. Lipoldova za Počitniški dom kraljice Marije, g. Parma za Mariborski smučarski klub, urednik »Planinskega vestnika« ravnatelj dr. Tominšek, lobniški župan Joško Robnik in framski župan g. Podkrižnik, pozdravil predsednik Ruške podružnice SPD Davorin Lesjak. Slavnostni govor je imel popularni pohorski »Tijek«, strokovni učitelj Robnik iz Maribora. S 25- letnico Ruške koče so združeni razni drugi pomembni jubileji: 20-letnica Čandrove koče in pa žalostni spomin na Žigartov stolp, ki ga je zlobna roka narodnih nasprotnikov porušila v noči od 23. na 24. novembra 1904.

Govornik je orisal dobo pred 25 leti in simbolično predstavil pohorskega Areha kot razum, Romanov studenček kot voljo in Ruško kočo kot srce, vse to troje združeno v eni osebi pa predstavlja tip pravega, pristnega Slovenca.
Župan dr. Lipold se je zahvalil za pozdrave in se vznešenih besedah spominjal velikega idealizma in delavnosti Rušanov, ki so si stekli nevenljive zasluge za razvoj slovenskega planinstva. Za pozdrave so se zahvalili in čestitali k slavju inž. Jelenc, g. Žeraj. g. Kavčič, g. Kramberger, g. Dimnik, g. Parma, v imenu vsega slovenskega planinstva pa je imel zaključno besedo ravnatelj g. dr. Tominšek.

Sledila je prava pohorska »ohcet«. Pri Čandrovi koči se je formiral svatovski sprevod z ženinom Arehom v osebi Zlodeja iz Radojne, nevesto Ruško v osebi Dolinškove Tončke, starešinama Vodnikovim Jurijem in Pohorskim Tijekom ter družbanoma Verkom iz Ruš in Tončkom iz »Divjega lovca« ter krenil s šmartensko godbo na pihala k Ruški koči. Tam je bil postavljen velik plesni oder, kjer se je najprej pil po starem običaju »šentjanževec« in je muzikant prodal svoje vino prvemu starešini. Godba je zagodla staro polko, ženin in nevesta sta se zavrtela in njunemu vzgledu so sledili ostali vriskajoči svatje. Le škoda, da je lepo planinsko slavje motil dež. Do kože mokri so bili planinci, ko so se vračali domov. Vendar pa to ni kalilo razpoloženja in so vsi odnesli s slavja najlepše spomine.

Jutro, 7. september 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti