Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.09.1993

Delo, Šport: ... Imenitni vzponi mladih

Desetletni Anže in trinajstletna Katarina Štremfelj ter 15-letni Marko Perač so preplezali do okoli 16 smeri z oceno od 6 c do 7 c.
Nekoliko manj, pet, jih je zlezel trinajstletni Rok Perčič: Najtežje smeri Anžeta Štremflja so bile te: v Bohinjski Beli Madona (7b+/7c, v petem poskusu), Strelicija (7b+/7c), Solza (7b+). Španski jezdeci (7b+) in Nathalie (7b), v Kotečniku je splezal Vabečo globino (VIII-) in na pogled Banano njam (6c) ter Povodnega moža (6b+), na Verdu Grifona (VIII), v plezališču Dalle de Thomas v Quinsonu v Franciji smer Thoms More in L'Euphorbe (obe 6c), v plezališči Piere a Laya smeri Prima luna in na pogled Fissure expresse (obe 6c), v La Payertu pa Jour de plue (6c).
Katarina Štremfelj je splezala Rodeo in Krvavico (7a) v Mišji peči, v Bohinjski Beli Nathalie, Španske jezdece, Solzo, Strelicijo in Horoskop (6c+), v Dolžanovi Soteski Tri srca (VIII+) in Mozartove kroglice (VIII-), v Kotečniku na pogled Vabečo globino (VIII-), Korak do sanj pa na fleš (VIII-VIII), na Verdu Grifona na pogled, v Dalle de Thomas smer Thomas More in L'euphorbe na pogled, v Piere a Laya Prima luna, v La Payetu pa na pogled Jour de plue.
Marko Perčič je v Bohinjski Beli v četrtem poskusu preplezal Stephanie (7c), poleg nje pa še Solo, Španske jezdece, Nathalie, Lady (7a+/7b), Poezijo (7a) in na pogled Manga (6c+).
V Mišji peči je na pogled ponovil Krvavico, v Kotečniku Bogomoljko (6c+) in na pogled Super sir (6c+), v Dovžanovi soteski pa Tri srca. Rok Perčič je v Bohinjski Beli preplezal Lady, Poezijo in Španske jezdece, v Kotečniku na pogled 770 (6c) in v Dovžanovi soteski Tri srca.
Andrej in Marija Štremfelj pa sta v hribih preplezala Varianto v Travniku, Kunaver-Drašlerjevo v Sfingi in Comici-Dimaijevo v Veliki Cini, vse tri prosto, Marija tudi na pogled, Andrej pa jih je splezal že prej. V plezalnih vrtcih pa je Andrej ponovil Španske jezdece, Solzo in Stephanie v Bohinjski Beli, v Le Vuardes pri kraju Cluses blizu Chamonixa pa z Markom Prezljem Exalation. Zadnja je dolga 250 m, raztežaji so ocenjeni od 6a do 7a. Na pogled sta plezala do 6c/7a, v raztežaju z oceno 7a pa sta se enkrat prijela za klin. Marija Štremfelj je v Bohinjski Beli preplezala Španske jezdece, Solzo in Nathalie, v Piere a Laya na pogled Prima luna in Fissure esxpresse, v Dalle de Thomas pa na pogled Thomas More in še eno z oceno 7a.
V sredo sta Andrej in Marija Štremfelj odšla v Ameriko. Najprej mislita v plezališču Needles preplezati nekoliko športnih smeri za ogrevanje, potem pa v El Capitanu Nos. Za tem pa bosta plezala v krajših smereh predvsem v plezališču Smith Rocks, potem pa bosta šla še v City of Rocks, Indian Creek in red Rocks. Na tem potovanju so jih podrli Izvršni svet občine Kranj, Unihem Ljubljana, AO Kranj, KA PZS, Elektro inštitut Milan Vidmar in Športna zveza Kranj.

ALEŠ BJELĆEVIĆ

Alpinistična šola AO Domžale
Se bo začela v četrtek 30. t. m. ob 20. uri v prostorih PD Domžale na Kopališki 4 (ob bazenu).

Treking v Himalajo
Planinska zveza Slovenije organizira med 24. 10. in 25.11. 1993 treking pod Mt. Everest, Čo Oju in okoli Anapurn. Predviden je tudi obisk Tajske. Med trekingom je dovoljen tudi obisk enega od vrhov do okoli 6000 m. Cena prevoza in organizacije je 1.400 dolarjev. Prijave pošljite na naslov Planinska zveza Slovenije, Dvoržakova 9, Ljubljana ali telefonirajte na 061/312-553.

AB

Razpis za odprave v tuja gorstva
V skladu s poslovnikom, KOTG razpisuje kandidature za akcije vrhunskega alpinizma z njenega področja za leto 1994 in naprej. Alpinistični odseki, naveze in posamezniki naj do 15. oktobra 1993 pošljejo na PZS-KOTG svoje načrte z naslednjo vsebino:
— opis cilja,
— udeleženci,
— čas,
— okvirni finančni načrt z navedbo stroškov in virov,
— pričakovana pomoč od PZS (organizacija, finance).
Prispele vloge bo KOTG analitično obdelala in s pomočjo posebne skupine alpinistov ovrednotila cilje glede na nacionalni pomen.
Obenem KOTG sporoča, da bo za prihodnja leta pripravila okvirne načrte za posamezne cilje, ki organizacijsko in finančno zahtevajo državno raven reševanja: zahodna stena Makaluja, vzhodna stena Kangčendzenge, zahodna stena K2 itd. Sestavni del priprav bodo javni razpisi za udeležence in sponzorje.
Prav tako bo KOTG pomagala pri organizaciji trekingov in manjših odprav, za katere prav tako pošljite okvirne prijave do 15. oktobra 1993.

TONE ŠKARJA, KOTG

Alpinistična šola AO Litostroj
Začetek alpinistične šole je bil v četrtek 16. t. m, vsi ki jih zanima, pa so v njo še vedno vabljeni. Ti naj pridejo v sredo, 22. t. m. ob 16.30 na Turne pod Šmarno goro. Zbor bo na parkirišču pod Turncem.
Člani AO Litostroj pa so preplezali te smeri: 25. 7. Staš Goli in Matjaž Ferjančič Direktno v Štajerski Rinki, 31.7. Marko Jurič (AO Matica) in M. Ferjančič Zajedo v Travniku, 8. 8. Jurič in Ferjančič Helbo, 15. 8. Mladen Soklič in M. Ferjančič Dolgoletno v Brani (VI-), 21. 8. Soklič in Ferjanič Centralno (V) in Resnikovo v Kalški gori (VI) in 22. 8. Ferjančič in Goli Zajedo v Šitah.

AR

Prejeli smo
Še o obnovljeni Taški
LJUBLJANA - V sredo, 8. septembra letos, ste v glasilu Delo v rubriki Planine in ljudje objavili prispevek z naslovom Obnovljena Taška. Avtor prispevka je Franci Ekar, predsednik PD Kranj. V članku je precej netočnosti, zato Vas prosimo, da v interesu pravilnega obveščanja slovenskih bralcev objavite naslednji popravek.
Komisija za planinska pota pri Planinski zvezi Slovenije (KZP pri PZS) je letos organizirala 9 delovnih akcij, v okviru katerih je bilo opravljenih 4284 prostovoljnih delovnih ur, napetih 1036 m žičnih vrvi in zabitih 865 klinov. Na delovnih akcijah so sodelovali markacisti iz vse Slovenije. Ena izmed omenjenih akcij je bila tudi popravilo poti Čez Taško, o kateri je bil objavljen prispevek v rubriki Planine in ljudje septembra letos.
V članku je precej netočnosti, naj omenimo le naslednje:
— pot sta skupaj obnovili ekipi markacistov Tehnične ekipe Komisije za planinska pota pri PZS pod vodstvom Francija Vesela in markacistov PD Kranj pod vodstvom Rudija Lanza in ne kot piše v članku le markacisti PD Kranj;
— Taška je visoka 110 metrov in ne 200 metrov, kot piše v članku;
— vgrajenih je bilo 36 m in ne 200 m žične vrvi;
— zabitih je bilo 37 in ne 80 klinov;
— pot na Kokrsko Kočno je v slabem stanju, sistem varoval malo pod vrhom Kočne pa je močno poškodovan (izpuljeni klini, poškodovana žična vrv). Dokler ne bodo varovalne naprave na tej poti obnovljene, planincem odsvetujemo hojo po njej, še posebno v sestopu. Trditev v članku, da je bila pot obnovljena pred mesecem dni, ne drži.

JOŽE ROVAN, vodja tehnične ekipe KZP pri PZS

  20.09.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti