Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.10.1993

Delo, Šport: ... V stenah Mande in Bagiratija

BAGIRATI IV - Prvi dan v zahodni steni. (Foto: Matjaž Jamnik)

Dejavni člani AK Vertikala - V Bagiratiju najvišje prišla Jamnik in Kajzelj - do višine Knezovega poskusa
Člani odprave so bili Miha Kajzelj, Matjaž Jamnik, Miha Vreča, Mare Vrevc in zdravnika Milan Kotnik ter Sašo Aničin. Cilj KajzeIja in Jamnika je bila zahodna stena Bagiratija IV (6193 m). V njej sta pred leti že poskušala Franček in Andreja Knez, lani Janez Kešnar in Marjan Kovač ter Japonci. Stena je visoka okoli 1000 m z velikimi tehničnimi težavami v skali. Vreča in Vrevc pa sta si izbrala severovzhodno steno Mande II (6568 m); stena je visoka 1300 m, v njej pa sta pričakovala predvsem kombinirano plezanje.

Odprava je v New Delhi prišla 17. 8. in zelo hitro uredila vse formalnosti, tako da so 20. 8. Delhi že zapustili. V dveh dneh so prek Rišikišija in Uterkašija prišli v Gangotri, 23. 8. pa so bili po dveh dneh pristopnega pohoda v baznem taboru. Kajzelj in Jamnik sta šla med 26. in 28. po normalni poti na Bagirati IV do višine 6000 m, kjer sta tudi prespala. Po treh dneh počitka sta 2. septembra ob štirih zjutraj vstopila v steno in do 12. ure preplezala lažjih, toda zaradi padajočega kamenja nevarnih štiristo metrov stene (do V-). Kljub rahlemu dežju in sneženju sta ob 13. uri vstopila v pravo steno in do 18. ure po požlejeni skali zlezla dva raztežaja, okoli | sto metrov, s težavami do VII, A1-A2. Do tu sta najdevala kline, domnevno Francka in Andreje Knez, ki sta v svojem poskusu verjetno prišla še kakšen raztežaj višje. Ponoči je zapadlo šestdeset centimetrov snega, zato sta po neudobnem bivaku zjutraj sestopila. Nato sta v bazi štirinajst dni čakala na boljše vreme. 15. 9. se je za kratek čas izboljšalo, zato sta 18. ponovno vstopila. Ker pa se je ponoči spet poslabšalo, sta iz stene pobrala opremo in zaključila odpravo.
Miha Vreča in Mare Vrevc sta se aklimatizirala okoli Mande II. V njej sta pričakovala kombinirano plezanje, ker pa je bila njena SV stena povsem kopna in izpostavljena padajočemu Kamenju, sta spremenila cilj in se 1. 9. vrnila v skupni bazni tabor pod Bagiratijem. 11. in 12. 9. sta po normalni smeri poskušala na Bagirati IV, vendar je na višini 6000 m zapadlo čez meter snega. 20. 9. so vsi zapustili bazni tabor.
Razlog za neuspeh so bile slabe vremenske razmere; od osemindvajsetih dni v hribih je sedemnajst dni deževalo oz. snežilo. Tedaj so bile tu še štiri odprave, tudi neuspešno. Obenem pa je bilo pred in ob njihovem prihodu več tednov odlično vreme: plezati je bilo mogoče v plezalkah in sami srajci: takrat je bila tu ena češka naveza, ki je preplezala Škotsko v Bagiratiju III in prvenstveno smer desno od nje, ki sta jo lani že začela Čeha brata Kobal. Ta dva sta ob odhodu naših tudi prišla pod Bagiratije in sta nameravala počakati dobro vreme.
AK Vertikala se zahvaljuje vsem, ki so odpravo podprli, predvsem KA in KOTG pri PZS, Ministrstvu za šolstvo in šport - Enoti za šport, DEM Tržič, Energiji, Comprintu, Pirotehniki, Ratitovcu, Unimatu, Gaby Sportu, Petrolu, Adriaticu, Zavodu za socialno in zdravstveno zavarovanje, Ljubljanski banki, Econocomu, IS Skupšči-ne mesta Ljubljane, Vektorju,. Mizarstvu Trebušek, Mihelič Matiju ter Krki, Leku, KE-FO, Kovinostroju, Kolinski, Medexu, Alpini in AO Pečjak.

ALEŠ BJELČEVIČ

ALPINISTIČNE NOVICE

Alpinistična šola AO Kamnik
Trajala bo od septembra do maja. Na programu bodo teoretična predavanja, vaje in izleti v gore. Prva bo verjetno že 10. t. m. na Korošico, kjer bi lahko naredili že kakšen vzpon. Vodja šole bo Stane Kranjec oz. Matej Humar, pomoč pa so obljubili Marko Prezelj, Darja Jenko, Frane Kemperle, Rado Nadvešnik, Bojan Pollak in Tone Škarja. Vpisati se je treba čim prej, saj šola že teče, vpisi pa so ob četrtkih ob 19. uri

(A. B.)

Alpinistična šola AO Kranj
Začela se bo v četrtek, 7. t. m. ob 18. uri v prostorih Planinskega društva Kranj. Vodil jo bo Andrej Prinčič. Poleg rednih predavanj bodo imeli tečajniki plezalne vaje v plezališču v Preddvoru in skupne gorniške ture.

(A. B.)

Alpinistična in plezalna šola AO Mengeš
Se bo začela v sredo, 13. t. m., ob 20. uri. Sestanki bodo na Kolodvorski 2c v kletnih prostorih. Če bo prijav dovolj, bodo izvedli alpinistično in športno plezalno šolo. Obenem pa gradijo tudi manjšo plezalno steno, kjer bodo tečajniki lahko trenirali.

(A. B.)

Iz Julijcev in Ospa
Armand Polegek in Bojan Kurinčič 17. 7. ponovila Ljubljansko v Triglavu, 24. 7. Viktorijo v Draškem vrhu, 13. 8. pa Polegek in Gorazd Pozvek Cozolina v Malem Koritniškem Mangartu. Vse smeri so preplezali prosto. Romana Tomšič (AO Novo Mesto) in Sandra Voglar (AO Bohor, Senovo) sta 5. 6. brez lestvic preplezali Gobo, 27. 6. pa sta Tomšičeva in Bojan Kurinčič (ÀO Bohor) ponovila Poročno potovanje (V+, Al) v Ospu, kar je bila druga ponovitev.

(A. B.)

Vzponi AO Bohor-Senovo
Bojan Kurinčič in Borut Požun (ŠAO) sta 19. 6. ponovila Rumeno zajedo, Gorazd Pozvek in Sandi Vegelj pa Zupanovo. 3. 7. sta Kurinčič in Armand Polegek (AO Kojzak) ponovila Šimenc-Škarjevo v Doglem hrbtu. Arno Koštomaj in Darko Omerzu Direktno v Rjavčkem vrhu, naslednji dan pa Pozvek in Vegelj Jubilejno v Dolgem hrbtu. 17. 7. sta Andrej Sotelšek in Sandra Voglar preplezala Skalaško z Gorenjsko v Triglavu, teden pozneje pa Sotelšek in Matej Zorko Wisiakovo. 30. 7. sta Gorazd Pozvek in Danica Pozvek-Vidmar zlezla Platke in Zagorčevo v Raduhi, drugi dan Ogrin-Omerzovo v Ojstrici, Sandra Voglar in Olga Zorko pa Akademsko. 2. 8. sta Sotelšek in Omerzu zlezla Herletovo v Ojstrici, 8. 8. sta Pozvek in Marjan Zver (AO Matica) preplezal Skalaško z Gorenjsko, 21.8. pa v osmih urah prosto Helbo s Čopom, Bojan Kurinčič in Borut Požun, pa prosto Akademsko v Vežici. Naslednji dan sta Miloš Kolšek in Arno Koštomaj prosto ponovila Viktorijo.

(A. B.)

Vodnik po slovenskih plezališčih
Založba Sidarta zaključuje delo na prvem vodniku po prostih plezališčih Slovenije. V eni knjigi bo predstavljeno več kot trideset plezališč iz vse Slovenije, t. j. vse, kar je s plezalskega vidika vrednega in ustrezno opremlje-nega v Sloveniji. Forrhat vodnika bo 12x20 cm z barvnimi platnicami in fotografijami, tiskan bo na kvalitetnem papirju in preveden v tri jezike. Odlika vodnika bo točnost in likovna kvaliteta risb in skic, ki jih bo naredil znan gorniški slikar in ilustrator Danilo Cedilnik-Den. Podatke o smereh in ocenah je zbral Tomo Česen v sodelovanju s krajevnimi poznavalci posameznih plezališč. Vodnik bo prvi v zbirki vodnikov, katere ima založba v programu, izšel pa bo predvidoma konec oktobra.

AB

Urejevanje okolja v Ospu
Stvari se premikajo! K urejenosti plezališč sodi tudi nadelava in vzdrževanje poti ter stranišči. Zlasti je to nujno v plezališču z vse večjim in vse bolj mednarodnim obiskom. Najbolje je, če pri takih delih sodelujejo domačini in uporabniki. Vaška skupnost Osp bo v ta namen organizirala dve celodnevni delovni akciji. K sodelovanju vabi plezalce, alpiniste in planince, oziroma vse ljubitelje narave, ki jim je Osp pri srcu.
Delali bomo na nedelji 10. in 17. t. m. Obakrat bo zbor prostovoljcev ob 9. uri v vaškem kulturnem domu.
Zaradi lažje priprave dela, prosi vaški župan Danilo Vodopivec za predhodne prijave udeležbe vsaj dva dni pred akcijo (telefon 066 59116). Seveda se ne bodo odrekli tudi nenapovedane pomoči. Poskrbljeno bo za malico, udeležence pa prosijo, da s seboj prinesejo dodatno orodje za sečnjo in kopanje.
V zelo slabem vremenu akcij ne bo.

(J. Ž.)

Naš plezalni naraščaj je zelo obetaven
RADOVLJICA - Umetna stena v radovljiški osnovni šoli je bila preteklo soboto prizorišče državnega prvenstva športnih plezalcev. Med seboj so se pomerili najboljši srednjekategorniki, stari od 14 do 17 let.
Osem starejših deklic, pet kadetinj, sedemnajst starejših dečkov in devet kadetov je v lepih smereh od zgornje sedme do devete stopnje in dolgih do 13 m pokazalo očiten napredek. V Sloveniji že nekaj let raste odlična generacija športnih plezalcev, katerih sposobnosti merijo v bodoči članski svetovni vrh. Svojo premoč so naši fantje in dekleta dokazali že na letošnjem mednarodnem prvenstvu v Bolzanu. Tam so si priborili večino odličij in osvojili ekipno zmago. Prva resnejša mednarodna preizkušnja, svetovno prvenstvo pa jih čaka februarja prihodnje leto.
REZULTATI - starejše deklice: 1. Poček (ŠPO Radovljica), 2. Gradišar (ŠPO Tržič), 3. Šuštar (AO) Kamnik) in Černigoj (ŠPO Tržič); starejši dečki: 1 Bračič (ŠAO Velenje). 2. Filipič (AO Rašica), 3. Strojan (PK Škofja Loka); kadetinje: 1. Čutar (AO Mojstrana), 2. Hrovat (AO Rašica), 3. Strojan (PK Škofja Loka); kadeti: 1. Šanca (ŠPO Radovljica), 2. Čehovin (AO-Lj. matica), 3. Šeliga (ŠAO Velenje).

NUŠA ROMIH

Nujen zbor načelnikov
Komisija za alpinizem sklicuje zbor načelnikov AO, AS, PK, AK, in ŠPO, ki bo 19. t. m. ob 18. uri. Zbor bo v Ljubljani, prostor pa bo javljen pozneje. V zadnjih letih in posebej v zadnjih mesecih se je nabralo toliko problemov, da jih sedanja organizacija ni mogla več zadovoljivo reševati, zato je prihajalo do sporov med alpinisti in vodstvom pa tudi med samimi alpinisti in plezalci. Posledica je, da so se zaprli mnogi viri financiranja alpinizma in plezanja. Tak zbor je verjetno edini način, da bi se alpinisti med sabo neobremenjeno pogovorili o večini problemov (spomladanska afera, kategorizacija, finančna pomoč odpravam itd.) in poskusili kakšnega rešiti. Na zboru bodo KA in njene podkomisije povedale, kaj so lani delale. Zbor je nujen tudi zaradi volitve nove KA, novega načelnika KA in novih podkomisij (npr. podkomisije za vrhunski alpinizem, ki je nastala kot reakcija na afero) ter zaradi oblikovanja novega programa dela za drugo leto, saj se je dosedanjega obilno zmerjalo.

(A. B.)

Nogomet na najvišji ravni
Tudi letos bo kamniški AO priredil nogometno tekmo na Korošici. Ta bo v nedeljo, 10. t. m., točno opoldne. Včasih je bila to tekma med alpinisti Štajerske in Kranjske, zdaj pa je za vse hribovce. Udeleži se je torej lahko vsak, ki bo do takrat prišel na Korošico in bo imel copate s seboj. Za žogo in piščalko bodo poskrbeli Kamničani. Tega dne bo organiziran tudi izlet po lovskih poteh na Korošico, ki ga bo vodil Primož Brišnik. Odhod bo ob 7.00 z mosta čez Kamniško Belo, potem pa se bo šlo proti Presedljaju in po lovski poti mimo »najnar štanta« na Šraj peske in čez Petkove njive na Korošico.
Ker pot ni markirana in nadelana, je zanjo potrebna primerna visoka obutev in obleka, saj bo verjetno kar mraz. za nogomet pa še copati. Koča bo takrat verjetno že zaprta. Prijave sprejema pisarna AO Kamnik (tel. 831-345) in Primož Brišnik (tel. 811-854) do četrtka, 7. 10., najpozneje pa tega dne med 19. in 21. v prostorih PD Kamnik.

(A. B.)


LETNO ZASEDANJE IKAR

Priznanje slovenski GRS
V Kranjski Gori je končala zasedanje mednarodna organizacija gorsko-reševalnih služb - Novi načini reševanja ponesrečencev iz sten in plazov
KRANJSKA GORA, 3. oktobra - Predsednik mednarodne organizacije gorskoreševalnih služb Evrope in seveme Amerike (IKAR), Švicar Martin Scori v soboto zvečer ni skoparil s hvalo in zahvalo slovenskim gorskim reševalcem, ki so pripravili 45. letno zasedanje v Kranjski Gori v hotelu Kompas.

Izkušnje in napotke vseh štirih strokovnih komisij bodo še najbolj občutili vsi, ki so potrebni pomoči v gorah. Švicarski reševalci iz Zermatta po novem rešujejo iz previsnih sten s helikopterji tako, da pripno reševalca na konec 200-metrske statične vrvi, posadka helikopterja pa med tem lebdi nad steno.
Silvio Refundini. ki vodi letalsko komisijo, je zavezal Norvežane, da bodo tak način reševanja še bolj razvili. Udeležencem iz 14 držav, ki so sodelovali v tej komisiji (na zasedanje IKAR so prišli zastopniki 20. držav), so pokazali, kako rešujejo na višini 4500 metrov na Mont Blancu. Presenetili so Tadžikistanci, ki so pokazali posnetke reševanja v Pamirju na 7500 metrih. Na Brniku pa so jim pokazali, kako rešujejo s helikopterji slovenski gorski reševalci.
Lani pozimi je v 16 državah članicah IKAR umrlo v plazovih 144 ljudi, v zadnjih osemnajstih letih pa skupaj kar 2798. Največ, 42 odstotkov ponesrečenih, je med turnimi smučarji. Možnost preživetja v plazovini je največja prvih 15 minut, nato krivulja strmo pade. O vsem tem so se pogovarjali na komisiji za plazove, ki jo vodi Francoz Francois Valla. Javno je pohvalil Škofjeločana Pavla Šegulo, ki je prinesel prvih 15 izvodov za tisk pripravljenega šestjezičnega slovarja »Sneg in plazovi« . Z nekaterimi sodelavci iz tujine ga snuje že od leta 1979. Uporabil je 1291 glavnih gesel in 900 sinonimov zanje. Predstavniki Slovenije so povedali, da žal še vedno nimamo odzivnika, na katerega bi klicali gorniki, ki pozimi odhajajo v gore. Tudi Hidrometeorološki zavod zamuja z izdajo dnevnih biltenov o nevarnosti plazov, kot je navada v drugih alpskih državah.
Komisija za klasično reševanje, ki jo vodi Švicar Gotzfried Karl-Peter, je podprla snovanje novega evropskega radiotelefonskega sistema za klic v sili. Pri vrednotenju nesreč bodo poskusno upoštevali 15 elementov. Kanadčani so poročali o preskusih orodij za reševanje. Seznanili so se z novo napravo za reševanje iz zaustavljenih žičnic in novim francoskim vitlom za dvigovanje ponesrečenih iz sten.
V zdravniški komisiji, ki jo vodi dr. Urs Wiget trdijo, da bodo vsi zdravniki, ki rešujejo v gorah, kmalu lahko dobili tudi evropske diplome za specializacijo v tej veji urgentne medicine. V Kompasovem hotelu v Kranjski Gori so se dogovorili tudi o zdravilih, ki nujno sodijo v koče in o drugih, ki jih morajo imeti vodniki, gorski reševalci in zdravniki v nahrbtniku.
Domačini, gorski reševalci postaje GRS Kranjska Gora, so imeli veliko dela kot neposredni organizatorji letnega zasedanja IKAR. Gostje so si lahko ogledali tudi razstavo v Liznjekovi hiši na temo »Od rešilne ekspedicije do sedanje GRS«.

MIRKO KUNŠIČ

 

 

  04.10.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti