Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.01.1997

Delo, Šport: ... Jeglič prvi na tekmi v lednem plezanju

Na tekmovanju v Courchevelu je zmagal tako v težavnostni kot v hitrostni preizkušnji - Uspešni tudi naši dekleti
Na tekmovanju v lednem plezanju v Courchevelu, ki ga Francozi organizirajo že od leta 1988, je bil letos najboljši Janez Jeglič. Med šestnajstimi lednimi plezalci, ki so jih organizatorji povabili iz vse Evrope, je zmagal tako v težavnostnem kot tudi v hitrostnem plezanju. Tekmovanja sta se udeležili tudi dve slovenski alpinistki, Alenka Jerala in Jasna Pečjak, in v ne preveč močni konkurenci zasedli 3. in 5. mesto.
Tekmovanje je bilo 18. in 19. januarja na 35 metrov visokem umetnem stolpu, s katerega spuščajo vodo, tako da je pozimi uklenjen v debelo plast ledu. V težavnostni preizkušnji plezajo tekmovalci od spodaj in za varovanje sproti vpenjajo ledne vijake. Plezalec mora smer dvakrat preplezati brez padca in dobiti čim manj negativnih točk, ki jih sodniki prisodijo za vsako napako: zdrs noge, odvečen udarec s cepinom, prestop ...

ZAČETEK - Janez Jeglič na vstopu v tekmovalno smer.

Jeglič je bil v prvem teku finala najboljši. Ker led ni bil najbolj zanesljiv, je v drugem teku predvsem pazil, da ni naredil kakšne hude napake in na koncu zmagal s tremi točkami prednosti. Na hitrostnem tekmovanju, ki poteka podobno kot pri nas v Bohinju, so nastopili samo moški. Tekmovalci so varovani z vrha, pomemben pa je čas, ki ga porabijo za smer. Jeglič je zmagal z veliko prednostjo, vendar pa je kar nekaj hitrih tekmovalcev padlo na težkem mestu tik pod vrhom. Podobno napako je naš alpinist naredil na lanski tekmi v Bohinju, tokrat pa je na težkem mestu nekoliko zmanjšal tempo in zanesljivo dosegel vrh.
Janez Jeglič si je v tem letu zastavil visoke cilje. Najprej bo poskusil preplezati kakšno od težjih smeri v Mišji peči, spomladi se bo lotil zahtevnih ledno - skalnih sten na Aljaski, glavni cilj sezone pa je prvenstvena smer na Nuptse v Himalaji, kamor odhaja jeseni s Tomažem Humarjem in Marjanom Kovačem. Za sodelovanje se zahvaljuje sponzorjem CA SKB Leasingu, Metal profilu - Fitnesu Panter Juhant, Charlet Moser TERRA, Pro Montani in City Wallu.
Rezultati tekmovanja v Courchevelu- težavnost: 1. Janez Jeglič (Slo) 58, 2. Jacques Perrier (Fra) 61, 3. Sebastien Montaž - Rosset (Fra) 79; hitrost: 1. Janez Jeglič (Slo) 0.48, 2. Petko Totev (Bol) 1.08,3. Sebastien Montaž - Rosset (Fra) 1.11; ženske: 1. Lydia Frolova (Rus) 74, 2. Tamara Zoueva (Rus) 166, 3. Alenka Jerala (Slo) 177,5. Jasna Pečjak (Slo) 214.

MIHA PETERNEL

Srednješolci za naslove v plezanju
V Škofijski klasični gimnaziji Šentvid je bilo v četrtek srednješolsko prvenstvo Slovenije v športnem plezanju. Prireditelj je enodnevno tekmovanje z mednarodno udeležbo zgledno pripravil in zanimivi boji, predvsem v konkurenci deklet v smereh, ki jih je postavil Stanko Židan, so dodobra pritegnili občinstvo.
Srednješolke in srednješolci so tekmovali v po dveh kategorijah, in sicer v konkurenci mladincev oziroma mladink letnik 1978-79 in letnik 1980-81. Posebej zanimive in izenačeno plezanje so pokazala dekleta, saj so v superfinalu okoli vrha končale svoj nastop tri tekmovalke iz obeh starostnih skupin. Pri fantih je bil superfinale nekoliko bolj selektiven, saj je smer že v srednjem delu povzročala težave tudi nekaterim favoritom.
Rezultati - mladinke, letnik 1978-79:1. Lenča Gradišar, 2. Katja Šturm, 3. Maja Šuštar; mladinke, letnik 1980-81:1. Saša Truden, 2. Katarina Štremfelj, 3. Blaža Klemenčič; mladinci, letnik 1978-79: 1. Matej Sova, 2. Urban Bitenc, 3. Gorazd Hren; mladinci, letnik 1980-81: 1. Primož Žitnik, 2. Aleš Pelko, 3. Uroš Grilc.
V ekipnem tekmovanju srednjih šol je pri dekletih zmagala Gimnazija Kranj pred Srednjo gradbeno in ekonomsko iz Ljubljane, sledila pa je Gimnazija Škofja Loka. Pri fantih pa je prvo mesto osvojil CSŠ Velenje, druga je bila Gimnazija Škofja Loka, tretje mesto pa je zasedla Škofijska gimnazija Šentvid.

URBAN GOLOB

Slabo vreme pod Cerro Torrejem
V začetku decembra sta Grega Lačen in Dani Vezovnik odpotovala v Patagonijo, kjer sta nameravala preplezati vzhodno steno Cerro Torreja, ki predstavlja enega izmed še nerešenih alpinističnih problemov v tem delu sveta. Ves december je bilo vreme zelo slabo, tako da nista mogla plezati, potem pa se je Vezovnik zaradi manjše poškodbe noge vrnil domov. Lačen je ostal v Patagoniji, kjer je našel novega soplezalca iz Španije, s katerim bo poskusil uresničiti svoj načrt. Ko je Vezovnik odhajal, sta pod steno znosila že vso opremo, plezati pa zaradi slabega vremena še nista začela.

M. P.

Predstavitev himalajske agencije
Na Fakulteti za šport (predavalnica 2) bo v petek 31. t. m. ob 12. uri g.Tashi ob diapozitivih predstavil ponudbo svoje agencije, ki se ukvarja z organizacijo himalajskih odprav in trekingov. Na voljo bodo tudi brošure in prospekti. Vabljeni!

M. P.

Turno smučarski rally
Drugi turno smučarski rally Jezersko 97 bo v soboto 1. februarja. Prijave sprejemajo do srede 29. t. m. na naslovu AO Jezersko, 4206 Zg. Jezersko, Zg. Jezersko 47. tel. 064 441 059, faks 064 441 016.

M. P.

Skupina Fitz Roya
V gorsko skupino Fitz Roy na jugu Južne Amerike je odpotovala še ena majhna odprava. Damjan Kočar (AO Kamnik), Peter Šubic ter Ines in Janez Skok (vsi trije PK Škofja Loka) bodo v gorah preživeli dober mesec dni. V tem času nameravajo v alpskem stilu ponavljati smeri na Fitz Roy, Cerro Torre in Cerro Stanhardt. Domov se bodo vrnili konec februarja.

M. P.

Vzponi Gregorja Ranta
Škofjeloški plezalec Gregor Rant (Špica d.o.o., Pepita) je z Janezom Skokom plezal v Paklenici na Hrvaškem. Na pogled je preplezal Sonjo Meu (6c+ oz. VIII-), ponovila pa sta še Thueringer Weg (VII-, 100 m). Brid za mali čekič (VII-, A0) in Funkcijo (VI+, A0, 300 m). S Cenetom Polajnarjem je preplezal Velebitaško (VII-).
Sedaj se Rant pripravlja na plezalni obisk Teksasa, kjer namerava plezati v težkih balvanih in smereh Hueco Tanksa.

M. P.

Led pri Trstu
V dolini Glinščice poleg Trsta je priljubljeno plezališče, kjer se da - če ne piha burja - tudi pozimi plezati v kratkih rokavih. Mraz, ki je okrog Božiča zajel naše kraje, pa je bil tako hud, da je celo v tej dolini zamrznil 30 metrov visok slap. V dveh dneh ga je preplezalo pet Tržačanov, potem pa je led že izginil. Ker je bil led v spodnjem delu zelo tanek, so vsi plezali varovani od zgoraj.

M. P.

Solo vzponi v Tamarju
V Tamarju je še vedno dovolj mrzlo, da stojijo vsi ledeni slapovi. Tomaž Jakofčič (Akademski AO) je v dveh obiskih soliral Rastilnco, Centralnega in Desni slap, vmes pa enkrat sestopil po Slapu nad votlino.

M. P.
 

27.01.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti