Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z našimi čevlji v Daulagiri

Delo-življenje (1981): Alpinizem je športna in raziskovalna dejavnost, katere rezultati so trajni (prva osvojitev vrha, prvi vzpon čez steno, ipd.), zato pa dosegljivi le enkrat — to je prvič.

Ko so bili od leta 1953 naprej doseženi vsi glavni vrhovi — 14 osemtisočakov — so naši alpinisti plezali šele v Alpah. Zatem so prišle na vrsto stene in grebeni, kjer pa imamo te nekaj odličnih dosežkov (Makalu, Gašebrum, Everest, Lotse), ki nas uvrščajo v sam vrh svetovnega alpinizma. V nekaj letih je »problemov« te vrste zmanjkalo in vse, kar bomo zamudili, bo za nas izgubljeno. Po velikih klasičnih odpravah prehajamo na manjše »žepne«.
V primerjavi z dosedanjimi so cenejše, tudi uspeh je težje doseči, zato pa je športna vrednost podviga toliko večja. Prva te vrste bo republiška odprava v južno steno Daulagirija v Himalaji.

Eden izmed šestih članov te odprave, ki je odšla na pot 3. septembra, je obiskal Alpino, saj alpinisti spet nosijo naše že močno uveljavljene višinske čevlje.
Cene Berčič, 22-letni alpinist iz Kamnika, se s plezanjem po stenah ukvarja že od svojega štirinajstega leta. Bil je tudi v jugoslovansko-poljski odpravi na Hindukuš, kjer je dosegel 7892 m visoki vrh Tirič Mir, letos pa je preplezal tudi Sfingo v triglavski steni.

Stanetu Belaku, vodji odprave, Cenetu Berčiču, Jožetu Zupanu, Janezu Saboleku, Roku Kolarju in Emilu Tratniku, ki sestavljajo to odpravo, želimo čimveč uspehov v prihodnjih dveh mesecih, čimmanj vremenskih neprilik, nesreč in ozeblin. Upam, da se bodo naši čevlji spet izkazali ...

N. P.
Delo–življenje
Glasilo delovne organizacije Alpina Žiri, september 1981


G-L: Odisejada Daulagiri
 

alpina.si


Delo življenje, 1981


Jutro, 1932

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti