Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lukata preplezala novo smer

Friko - Urban Golob: ... v Bellunskih Dolomitih - Forest Gump (VIII+) v skupini Bosconero

Skupina Bosconero v Bellunskih Dolomitih sicer ne sodi med najbolj znane predele italijanskih gora, a tamkajšnje stene imajo pravzaprav vse, kar imajo velike in razvpite dolomitske lepotice. Tako ni naključje, da so bili prvi raziskovalci tamkašnjih gora Angleži v drugi polovici 19. stoletja (čeprav so jih seveda že davno pred njimi imeli v malem prstu domači divji lovci), ki so o tistih koncih celo izdali dve knjigi “The Dolomite Mountains” (1864) and “Untrodded peaks and unfrequented valleys” (1873), toda do prvih pravih plezalnih smeri je bilo menda potrebno počakati vse do šestdesetih let prejšnjega stoletja. Veliko večino tamkašnjih smeri so seveda kot prvi preplezali domači, italijanski plezalci, nekaj malega tudi Poljaki. No, in zdaj smo po zaslugi dveh celjskih Lukatov, dodali svoj prispevek k novim smerem v Bosconeru tudi Slovenci.

Luka Lindič in Luka Krajnc sta prvič plezala v steni Rocchette Alte na akciji SMAR, na začetku letošnjega poletja. »Takrat sva preplezala smer Martini-Leoni-Tranquillini (IX-, 650 m), med plezanjem pa sva ves čas gledala desno na previsni raz in takoj sva vedela, da bi ga bilo super splezati. Naslednji dan sva že vstopila v novo smer,« je napisal Lindičev Luka. Potem sta sicer odšla domov, a sta se pred nekaj dnevi vrnila, da bi dokončala začeto delo.

»Odločila sva se, da bova smer, če bo le možno, splezala brez svedrov. Zaradi tega je smer na nekaterih mestih psihično kar zahtevna. Vse skupaj sva v štirih ločenih dneh preplezala 13 raztežajev. V smeri sva pustila vse kline, ki sva jih sama uporabila pri plezanju.« Sledil je dan počitka na koči Bosconero in nato prosti vzpon v enem dnevu. »Najtežji raztežaj sva ocenila z VIII+. Bolj kot visoke številke pa smer odlikuje resno plezanje po izredno zračnem razu,« je zapisal Luka Lindič in dodal informacijo o potrebni opremi za morebitne ponavljalce. Ti bodo potrebovali dva seta metuljev do velikosti 2 (BD), enega velikosti 3 (BD), set mikro friendov in zatičev.

»Med plezanjem smeri sva preživela veliko zabavnih trenutkov na koči Bosconero,« je napisal Lindič, o imenu pa je povedal tole: »Smer sva poimenovala Forest Gump po kozi, eni izmed zabavnih živali na koči. Sicer pa se lahko na koncu zahvaliva še oskrbnici Moniki in ostalemu osebju na koči za gostoljubje!«

Fotografije: Luka Lindič in Luka Krajnc

31.08.12, 05:46

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti