Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.02.1997

Delo, Šport: ... Vrhunec plezalne sezone v zaledenelih slapovih

Kresal in Gradišek preplezala težko ledno smer v Planici - Nirvana je najtežji slap v Logarski dolini

LEDENE SVEČE - Nova ledna smer v pobočjih Ciprnika poteka prek visečih ledenih sveč, med njimi pa so tudi skalni odstavki. Foto: Grega Kresal.

Deževna jesen in mrzel začetek zime sta povzročila, da so razmere v zaledenelih slapovih precej dobre. V Planici in Logarski dolini so alpinisti opravili prve vzpone v slapovih, ki sodijo med težje v Sloveniji.
Matevž Gradišek in Grega Kresal (oba AO Matica) sta 22. januarja v pobočjih Ciprnika, tako rekoč nasproti planiških skakalnic, preplezala novo smer Super slap Kosobrin (6, 7, M, X, 100 m, 10 ur). Črka M v oceni pomeni, da smer ne poteka samo po ledu, ampak zahteva tudi plezanje v skali, ki je bila požlejena. Celo smer sta preplezala z derezami na nogah, na nekaterih skalnih mestih pa sta si pri napredovanju pomagala tudi s klini. Smer poteka po treh svečah in med plezanjem se jima je odlomila ena tretjina prve in druge sveče, kar v oceni označuje črka X (nevarnost porušitve). Vzpon jima je uspel v drugem poskusu, saj sta morala prvič zaradi pomanjkanja časa obrniti. Slap sodi med najvišje ocenjene slapove in ledne smeri v Sloveniji.
Tudi v Logarski dolini, v kateri je zelo veliko lednih smeri, se najdejo še nepreplezani slapovi. Andrej in Jernej Grudnik (oba AK Planika) sta 1. februarja opravila prvi vzpon prek slapu levo od Rinke, ki stoji v vpadnici plaznice izpod Turske gore in Kotličev. Sestavljajo ga trije raztežaji, najtežji pa je drugi, v katerem je potrebno preplezati 30 metrov visoko svečo. Prva plezalca sta naletela na suh in steklen led, v sveči pa so vzpon otežile še ledene gobe, tako da sta morala preplezati tudi previsna mesta. Slap sta imenovala Nirvana (6, 110 m) in ga posvetila Ireni Turnšek, ki se je lani ponesrečila v gorah nad Chamonixom. Čeprav je to najtežji slap v Logarski, ima že tri ponovitve: prvo sta opravila Dušan Debelak in Viki Mlinar, drugo Aljaž Anderle in Klemen Premrl, tretjo pa Janko Oprešnik, ki je tako slap tudi prvi soliral.
Aljaž Anderle in Klemen Premrl (oba AO Tržič) v zadnjih sezonah obdelujeta ostenje Prednje glave, kjer sta levo od Fulove ride 12. februarja preplezala nov slap z imenom Pean me up, Scotty (6). Smer ponuja dva raztežaja težkega plezanja. Prvi poteka prek dobrih 15 metrov visoke navpične zavese, ki sta jo med vzponom deloma podrla, vendar pa se ji je mogoče ogniti po obvozu. V drugem raztežaju sta preplezala 30-metrsko svečo. Na ključnem mestu ju je čakala 2 metra visoka svečka, katere premer je meril le 30 centimetrov. Ker bi jo z udarci lednih orodij gotovo podrla, sta jo prijemala kar z rokami. V smer sije sonce, kar zagotavlja dober led in neprostovoljno prhanje plezalcev.
Zagrebčana Bojan Ungar in Jadranko Pušec sta 19. januarja nasproti klasičnih slapov v Tamarju preplezala prvenstveno Milanovo smer, ki sta jo posvetila Milanu Dolovskemu. ki se je lani ponesrečil na najvišjem vrhu Severne Amerike Denaliju. Težave v ledu sta ocenila 5-6, v kombinaciji pa M4. Smer je visoka 110 metrov.

MIHA PETERNEL

Prva ponovitev Belih sanj
V grebenu med Rombonom in Črnelskimi Vršiči je več neizrazitih vrhov, ki padajo v dolino Možnice s strmimi in visokimi stenami, ki so plezalsko zanimive predvsem pozimi. Pozimi 1986 so v tem ostenju Bojan Počkar, Bojan Pograjc in Nejc Škof preplezali težavno smer Bele sanje, ki je vse do letos čakala na prvo ponovitev. 1. februarja letos sta jo opravila Janez Krišelj in Tomaž Strupi (oba AO Kranj). Zahtevnost smeri je ocenjena IV-V kar je za naše gore visoka ocena, tehnične težave v ledu 4+, v skali pa VI. Kranjčana sta imela v spodnjem delu stene odlične snežne razmere, ki pa so se v zgornjem delu poslabšale, saj je sneg postal kložast. V spodnjem delu sta varovala tri raztežaje, zgoraj pa še dva in po devetih urah in pol plezanja izstopila iz stene.
Tomaž Strupi je z Mihom Marenčem 8. februarja preplezal še kombinacijo Teranove in Trojke v Dolgem hrbtu. V Trojki sta potegnila 2 raztežaja dolgo prvenstveno varianto. Tudi tu so se snežne razmere v zgornjem delu Trojke močno poslabšale. Zahtevnost cele povezave sta ocenila IV-V, težave v ledu 4 in v skali V+/IV, plezala pa sta 10 ur.

M. P.

Alpinistična šola
Alpinistična šola Akademskega AO se bo začela 27. februarja. Zbor novincev bo ob 19. uri v avli Filozofske fakultete.

M. P.

Gorniški trenutki
Na osnovni šoli Ludvika Pliberška bo do konca meseca odprta razstava fotografij Gorniški trenutki avtorja Borisa Strmška. Razstavljene fotografije predstavljajo trenutke, ki jih je avtor doživel med svojim gorniškim udejstvovanjem. Sponzorji razstave so Dravska tiskarna, Iglu šport ter repro studia MCA in Hutter.

M. P.

Štirje slapovi v enem dnevu
Damjan Karničnik in Dušan Vaupotič (oba AAO Kozjak) sta v enem dnevu preplezala Spodnji in Zgornji Ledinski slap, Vikijevo svečo, na koncu pa sta še sestopila po Sinjem slapu. Tako sta v enem dnevu ponovila vse štiri klasične slapove na Jezerskem, kar je do sedaj uspelo le Jožefu Povšnarju leta 1985. Mariborčana sta vzpon opravila v okviru priprav na jesensko odpravo na osemtisočak Šišo Pangmo v Tibetu.

M. P.

Skušnjava
Slap Skušnjava (5-6) v Logarski dolini le redko zamrzne. Prvi ga je leta 1991 prvi preplezal Franček Knez s Frenkom Horvatom, prvič pa je bil ponovljen šele lani, vmes pa sploh ni zmrznil. Letos slap spet stoji, razmere v njem pa so dosti boljše kot so bile minulo sezono. Preplezala sta ga Aljaž Anderle in Klemen Premrl (isti dan sta ponovila tudi Nirvano), nekaj dni za njima pa ga je soliral še Viki Mlinar.

M. P.

Severna grapa v Skuti
Tone Škarja je sam preplezal Severno grapo v Skuti. Za vzpon je porabil 3 ure in pol. Razmere v grapi so bile dobre, skale pa je prekrival sipek in nepredelan sneg.

M. P.

Tomazinova v Stenarju
Grega in Miha Dolinar, Igor Požek ter Tina Šavs so 31.1.1997 preplezali tisoč metrov visoko Tomazinovo smer (III+/4, 2) v vzhodni steni Stenarja.

M. P.

Ledinska slapova
Spodnji (6-, 140 m) in Zgornji (5/5+, 50 m) Ledinski slap sta ponovili navezi Silvo Babič (AO TAM) - Špela Hleb (AAO Kozjak) in Vlado Fras - Blaž Navršnik (oba AO TAM).
V začetku meseca je več alpinistov preplezalo tudi Teranovo smer v Dolgem hrbtu, ki sodi med priljubljene zimske cilje.

M. P.

Alpinistično smučanje
Boris Zupanc (AO Kranj) je konec januarja smučal ob vzhodnem grebenu Prestreljenika (IV, S5,250 m) in po JZ steni Stadorja (V, S5+, 200 m). Matej Brajnik (AO Kranj) in Matija Ponikvar (AO Radovljica) sta presmučala Zapiralko (V,S5,1000 m) v stenah nad Krmo.

M. P.

Gore in varnost
GRS Slovenije bo ob 85-letnici pripravila preventivno posvetovanje Gore in varnost. Posvetovanje, ki bo v soboto, 12. aprila v Poljčah, bo imelo dve osnovni temi: vpliv vremena na nastanek nesreč v gorah in kako (še) skrajšati odzivni čas GRS. Vsi referati (rok za prijavo le-teh je bil do 1. februarja, od-dati pa jih bo treba do 15. marca), ki bodo predstavljeni, bodo tudi natisnjeni v posebnem zborniku.

Časopis mladih alpinista
Časopis mladih alpinistov (ČMA) je revija za alpinizem in športno plezanje, ki jo izdaja skupina zanesenjakov, večinoma alpinistov, ob podpori KA in KSP Hrvatske planinske zveze, izhaja pa dvakrat na leto. Je A5 formata, bolj skromne grafične opreme, toda tisk je pregleden, skice jasne, fotografije pa črnobele, kakršna je tudi naslovnica. Letna naročnina je 20 kun.
V zadnji, šesti številki, ki je posvečena Milanu Dolovskemu (ponesrečil se je lani na Denaliju), uredila pa sta jo Davor Čikovič in Robert Verem, je ob poročilu odprave Denali in na Grenlandijo ter jamarske v Južno Ameriko, še poročilo srečanja v Meteori. ki ga je lani pripravila grška planinska zveza, vrsta novic, opisov novih smeri, pregled smeri v S steni Velikega Kozjaka, ne manjka pa tudi predstavitev opreme.

F. S.

Zeleni slapovi
Marko Čar je 4. februarja soliral Mali Zapotoški slap (4+) in Levi krak Zapotoškega slapu (5+), 5. februarja pa Lukežev led (4-5,250 m) in Zelene slapove z levim izstopom (5-6,350 m). Čez tri dni se je vrnil z Darkom Podgornikom in skupaj sta preplezala nov slap Zelenci (5, 200 m), ki se konča šele en raztezaj nad polico, po kateri vodi sestop z Zelenih slapov. To je že tretja smer v tej steni. Skrajno leva je Zelenček (Čar - Mežnar 1996), v sredini so Zelenci in skrajno desno Zeleni slapovi (Pavel in Peter Podgornik 1981).

M. P.
 

17.02.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti