Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.02.1997

Delo, Šport: ... Slovenska smer na Mt. Vinson

Na najvišji vrh Antarktike so splezali Viki Grošelj, Stane Klemenc, Rafko Vodišek in Hrvat S. Božič
V nedeljo 5. januarja 1997 so trije Slovenci stopili na najvišji vrh Antarktike Mt. Vinson (5140 m) in tako za Slovenijo zaključili osvajanje najvišjih vrhov posameznih kontinentov. Vzpon na Mt. Vinson ne predstavlja kakšnega posebnega tehničnega problema, vendar pa je polet na Antarktiko izredno drag. Verjetno je to tudi razlog, da niso naši alpinisti že prej plezali po gorah Antarktike, kjer je še ogromno neosvojenih vrhov in nedotaknjenih sten.


MT. VINSON (5140 m) - S polno črto je označena Slovenska smer (55/45°, 2500 m, 19 h), s črtkano pa je nakazana smer sestopa. (Foto: Dia studio - Stane Klemenc)

Tako rekoč vsi, ki priletijo v bazni tabor, se lotijo gore po normalni smeri in za vzpon porabijo pet do sedem dni. Viki Grošelj, Stane Klemenc, Rafko Vodišek in Hrvat Stipe Božič pa so vzpon na Mt. Vinson opravili v dosti boljšem stilu. Ko so prileteli v bazni tabor, je bilo vreme idealno, zato so se takoj začeli pripravljati za vzpon in iz baze odšli 4. januarja. Odločili so se za še ne preplezan zahodni greben. Ker je ta čas na Mt. Vinsonu večni dan, s seboj niso vzeli niti šotorov niti spalnih vreč.
Prvih 2000 višinskih metrov so preplezali po širokem koluarju, v katerem se je naklonina gibala okrog 45°, v izstopnem delu pa je dosegla 55°. Ko so stopili na širok in tehnično nezahteven greben, so daleč pred seboj zagledali vrh, do katerega so hodili še šest ur. Ob 10. dopoldne so ga končno dosegli in na njem ostali kar nekaj časa, saj ni pihalo, termometer pa je kazal za Antarktiko in to nadmorsko višino ugodnih -30°C.Sestopili so po smeri normalnega pristopa, Grošelj pa je spust opravil na smučeh. Po dobrih tridesetih urah neprestane hoje in plezanja so se pošteno dehidrirani vrnili v bazo.
Po dnevu počitka so opravili še celo vrsto plezalnih in smučarskih tur. Povzpeli so se na šest vrhov, ki so bili verjetno še deviški. Zanje so izbrali tudi imena, vendar čakajo na potrditev kronistov agencije, ki organizira odprave na Antarktiko, da pred njimi res ni bilo nikogar na vrhu.
Vsi trije so se vrnili zelo zadovoljni, saj so več kot uresničili zastavljene cilje. Ko so odhajali, so bili pripravljeni na dosti trše vremenske razmere, kot so bile med njihovim bivanjem v bazi. Le na koncu so doživeli vihar, v katerem bi bilo skoraj nemogoče plezati po vrhovih.
Ko so pripravljali opremo za ekspedicijo, so se skušali čim bolj opreti na domače proizvajalce. Vsi slovenski izdelki - od termo perila Beti Metlika do hrane - so se dobro obnesli.

MIHA PETERNEL

Martina Čufar 12. v Parizu
PARIZ - V Parizu se je končalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Obe zlati kolajni sta ostali po zaslugi Liv Sansoz in Francoisa Petita doma. Izmed naših reprezentantov je po pričakovanju največ pokazala Martina Čufar, ki je osvojila 12. mesto. Prvo smer je plezala preveč zadržano, v drugi pa je bila bistveno boljša, saj je bila šesta. Toda seštevek obeh višin je prinesel 12. mesto. Kako je bila blizu vrha govori tudi podatek, da ji je denimo do 7. mesta zmanjkalo 62 cm, oziroma en sam gib.
Pri fantih je bil od naših najboljši Aljoša Grom, ki pa ni uspel višje kot do 26. mesta. Sicer pa je bil finale (v smereh, ki so se pokazale kot pretežke) zelo razburljiv in kazalo je, da po dolgem času Francozi ne bodo odnesli zmage. To velja zlasti za ženske, kjer je imela Liv Sansoz ogromne težave in se je na koncu vendarle izvlekla in ob bučnem navijanju 5000 gledalcev uspela zmagati. Pri moških je presenetil z drugim mestom 16-letni Američan Sharma.
Rezultati, ženske: 1. Sansoz (Fra), 2. Sarkany (Bel), 3. Uhden (Nem),... 12. Čufar, 17. Štremfelj, 15. Lukančič (vse Slo); moški: 1. F. Petit (Fra), 2. Sharma (ZDA), 3. Legrand (Fra),... 26. Grom, 31. Golob, 487. Guček (vsi Slo). T. Č.

Jeseni rekordno število odprav v Nepal -112
Iz poročila, ki ga tradicionalno prva razpošlje Elizabeth Hawley, je razvidno, da je v letošnji jesenski sezoni v Nepalu delovalo rekordno število odprav, kar 112; prvič je njih število za eno sezono trištevilično. Tudi ciljev je veliko - 30. Pretežno so tradicionalni.
Na Ama Dablam (6812 m) se je odpravilo 19 odprav, prav toliko na Čo Oju (8201 m), na Everest pa 'le' 9. Čeprav podrobnejše analize še niso mogoče, saj so podatki več ali manj le okvirni, pa je vseeno videti, da prav veliko dosežkov, ki bi zaslužili posebno pozornost spet ni. Pri Anapurni (8091 m) velja izmed štirih odprav izvzeti mednarodno (Poljaki, Ukrajinci, Američani), katere člana Poljak Andrzej Marciniak in Ukrajinec Vladislav Terzyul sta prva preplezala severozahodni raz; bil je cilj naše odprave izpred dveh let, toda splet okoliščin je bil kriv, da v njem niso mogli niti poskusiti. Ukrajinsko-ruska odprava pa je ponovila Angleško prek južne stene. Izstopa tudi naša odprava, s tremi cilji (Api, Bobaje in Nampa), vsemi doseženimi po novih smereh in - enim prvim pristopom; toliko takih vzponov nima pokazati nobena druga odprava. Upoštevati velja tudi novo smer po severnem grebenu Čo Ojuja (8201 m), ki sta jo na vrhu zaključila Oscar Cadiach (Španija) in Sebastian Ruckensteiner (Avstrija). Nizozemec Bart Vos je sam opravil lepo povezavo: na Daulagiri (8167 m) se je povzpel po vzhodni steni in SV grebenu, sestopil pa po SV grebenu.
Na vrh Jasamba (Pasang Lhamu Chuči, 7351 m) sta se po Z grebenu, višje pa po severnem, povzpela Toshiyuki Kitamura in Mamoru Taniguchi (oba Japonska) - šele prvi pristop. Vzpon je dan za njima ponovila skupina dveh Japoncev in treh šerp, članov druge, Francosko-italijanske odprave. Japonci pa so v mešani odpravi z Nepalci opravili tri (prve) pristope na Ratnachuli (7035 m); po zahodnem grebenu čez zahodni vrh.

FRANCI SAVENC

Zahteven slap v Tamarju
Tamar je priljubljen cilj lednih plezalcev, vendar pa že dolga leta v tej dolini ni bil splezan noben nov slap. 18. januarja pa sta Andrej Markovič in Matej Meglič preplezala že tretji prvenstveni slap v tej sezoni. 50 metrov desno od Zadnjega slapu so se čez previse naredile dovolj velike ledene sveče, da jih je bilo z nekaj previdnosti mogoče preplezati. Markovič in Meglič sta 90 metrov visok slap, katerega najtežje mesto je 20 metrski sistem prosto visečih sveč, plezala 6 ur. Markovič je lani opravil 7. ponovitev Čaše in meni, da je Kristusova zadnja večerja, kot sta poimenovala nov slap, dosti težja od Čaše.
Nekaj dni kasneje sta prvo ponovitev opravila Janez Jeglič in Jasna Pečjak. Ker sta prva plezalca očistila najslabši led, sta imela nekoliko lažje delo. Po vzponu je Jeglič povedal, da je eno mesto morda malo težje od Čaše in potrdil oceno 6+, ki sta jo postavila prva plezalca.
Najnovejši slap prav gotovo sodi med težje slovenske slapove. V vsakem primeru je ocenjevanje težavnosti slapov precej nehvaležno opravilo, saj lahko dobre razmere vzpon neverjetno olajšajo, slabe pa močno otežijo.

M. P.

Turni smuk
Tone Golnar v sodelovanju s trgovino T.E.R.R.A. šport iz Maribora organizira turni smuk od Bohinja do Vrat. Kondicijsko naporno tridnevno turo, ki zahteva znanje smučanja na neurejenih smučiščih, bo vodil vodnik z ustrezno kvalifikacijo. Na voljo sta dva termina: 15. 2. -17.2.1997 in 22.2. - 24.2.1997. Inf. po tel. (063) 741 197.

M. P.

Predavanje o Peruju
V sredo 5. t.m. ob 19. uri bosta Špela Hleb in Silvo Babič predstavila uspešno alpinistično odpravo v Peru, na kateri sta sodelovala lani poleti. Predavanje Bela veriga - Peru '96 bo v prostorih Tehniških fakultet v Mariboru, Smetanova 17, predavalnica A 105.

M. P.

Tekma v Bohinju
Tradicionalno tekmovanje v lednem plezanju, ki ga vsako leto organizirajo bohinjski alpinisti, bo v nedeljo 16. t.m. Pod Skalco v Bohinju. Kvalifikacije se bodo začele ob 10. uri, finale pa ob 16. uri. V njem se bo osem najboljših pomerilo v paralelnem hitrostnem plezanju. Letos bodo organizatorji podelili tudi pokal za Memoriala Slavca Svetičiča, ki ga bo dobil skupni zmagovalec vseh petih tekem.

M. P.

Otvoritev umetne stene v Ajdovščini
V petek 17. januarja je bila v Ajdovščini slovesna otvoritev nove plezalne stene v Športnem centru Police. Pred številnim občinstvom sta vrvico prerezala ajdovski župan Kazimir Bavec in častni gost Tomo Česen. Stena je nizka,tako da je mogoče plezati brez varovanja, nudi pa 50 kvadratnih metrov plezalne površine. Športno plezanje je v Ajdovščini v velikem razmahu. Plezalni krožek za osnovnošolce, ki poteka že tretje leto, obiskuje že 40 učencev.
Finančno in materialno so izgradnjo stene omogočili Občina Ajdovščina, KS, PD in OŠ Ajdovščina, Castrum, Trgovsko podj. Baje, FAB, Snimex, Repič, Bonus, Barklem, Šepič, ŠRC Police in Fructal. Ajdovski športni plezalci se jim najlepše zahvaljujejo.

Slapovi v Tamarju
Prvo žensko ponovitev Rastlince sta opravili Ana Svetlin (AO Rašica) in Vesna Turk (Akademski AO), ki sta isti dan splezali še Slap nad votlino. Rastlinco so plezali še Peter Štefančič, Simon Markočič, Zlatko Koren, Samo Milanič in Izidor Ličen (vsi AO Nova Gorica). Štefančič je sam preplezal Desni slap. Silvo Babič je soliral Centralni slap in sestopil po Slapu nad votlino. Ta slap je v ponedeljek 27.1. plezal tudi Matevž Kramer in v drugem raztežaju našel avtomobilske ključe. Lastnik naj ga pokliče na telefon (061) 126 33 79.

M. P.

Šola alpinističnega smučanja
Večina alpinističnih odsekov se ne ukvarja z vzgojo in izobraževanjem alpinističnih smučarjev, zato je Podkomisija za alpinistično smučanje pri PZS pripravila tečaj alpinističnega smučanja. Namenjen je vsem, ki bi se radi lotili te zvrsti alpinizma. Prvi del tečaja bo od 19. do 23. marca na Kaninu, drugi del pa od 11. do 13. aprila na Zelenici. Prijave zbirajo na PZS (Dvoržakova 9. Ljubljana, ga. Meta Vukič, tel. (061) 312 553) do 14. februarja.

M.P.


Testiranje alpinistov
Na Fakulteti za šport že nekaj let pod vodstvom as. Bojana Leskoška opravljajo testiranja športnih plezalcev. Letos pa je začel sodelovati z doc. Stojanom Burnikom v načrtna testiranja sta vključila tudi vrhunske slovenske alpiniste, ki se ukvarjajo s plezanjem v Himalaji. Udeležili so se ga člani lanske odprave v skupino Api - Nampa in alpinisti, ki se bodo letos udeležili odprav na Everest in Nuptse. Na Everest bosta odšla tudi Burnik in Leskošek in nekaj meritev opravila med odpravo in seveda takoj po vrnitvi z nje. Z načrtnim testiranjem naj bi v nekaj letih zbrali dovolj podatkov, da bi lahko himalajcem pomagali pri načrtovanju treninga za doseganje vrhunskih ciljev.

M. P.

Slapovi v Italiji
Erik Švab (AO SPD Trst) je decembra preplezal nekaj slapov v Italiji. Z Danielo Consolaro je ponovil Cascato di Forzo (II/3,55 m) v dolini Forzo, z Maurom Floritom pa lepo smer Slap za bunkerjem (III/3, 350 m. 3 h) ob Rajbeljskem jezeru in Tre Grazie (II/3, 150 m, 0.30 h, nenavezana) v Sappadi.
Sredi januarja je Erik Švab odpotoval v dolino Val di Cogne nad Aosto, kjer je v treh majhnih dolinah kar 140 ledenih slapov na nadmorski višini 1500 do 2300 metrov. Z Danielo Consolaro sta preplezala več slapov, med njimi tudi slapova Patri (III/4, 300 m) in Pattinaggio Artistico (IV/3, 200 m). Med dolgo potjo od Trsta do Aoste se je Švab ustavil v dolini Val Daone pri Arcu, ki je prav tako eden od centrov lednega plezanja v Italiji. S prijateljem je v slabih razmerah ponovil desni krak (II/5,170 m) slapu Regina del Lago.

M. P.

Na Jezerskem in v Krnici
Aljaž Anderle in Klemen Premrl sta 26. januarja ponovila Desni krak Čedce (6/6+) in nekoliko desno od njega še Solzo za Pubija (6/6+).
Dva dni kasneje je Anderle s Klemenom Belharjem preplezal direktno varianto Zimske smeri (5, 250 m) v Prednji glavi nad Krnico.

M. P.

Lucifer
Slap Lucifer pri Martuljku, ki se lepo vidi s ceste Jesenice - Kranjska gora, so 18. 1. ponovili Silvo Babič - Špela Hleb in Sandi Kelnerič -Polona Rajher. Led je bil dober, a moker.

M. P.

Galaktika
Uroš Perko, ki je lani splezal kar dvajset smeri desete stopnje, je letošnje leto začel s prvim vzponom v smeri Galaktika v Mišji peči, ki jo je desno od Rock 'n rolla opremil Dragan Todorovič. Ključno mesto predstavljajo trije zelo težki gibi na začetku, potem pa mora biti plezalec dovolj vzdržljiv, da doseže vrh dobrih 20 metrov dolge smeri. Perko predlaga oceno 8a+/b in prosi ponavljalce, da presodijo, če je ustrezna.
Novoletne praznike je Perko preživel v toplih španskih plezališčih. Najtežji vzpon na pogled (7c+) je opravil v plezališču Sella.

M. P.

Balvani
Primož Grilc se je v zadnjem času posvetil predvsem balvanom. Tako plezalci imenujejo smeri, dolge le nekaj metrov. V Mišji peči je preplezal Truplojedko (8a/a+, 7 m) in v drugem poskusu Sistolični vrt (7b+, 4 m).

M. P.

Smučala Gdinov graben
Robert Anžič in Boris Zupanc sta 12. 1. opravila prva smučarska spusta po Levem (S5-, 75/40-60°, 150 m) in Srednjem Gdinovem grabnu (S4-, 60/40°, 150 m).

M. P.

Slapovi v Franciji
Alenka Jerala (AO Kranj) in Jože Makuc (AO Cerkno) sta v prvi polovici januarja obiskala zaledenele slapove v Franciji. Preplezala sta Les formes du chaos (III/4,300 m) v Celliacu, Hiroshimo (III/5,150 m) v Fournelu. Fine et delicatesse (III/5+, 220 m) v Freissinieressu in Le grand Bleu (VI/5,150 m) na ledeniku Argentiere.
V okviru srečanja lednih plezalcev v Fournelu sta Zlatko Koren in Peter Štefančič (oba AO Nova Gorica) ponovila Sombre heros (II/5, 100 m) in Les formes du Chaos v Celliacu ter Are de cercle (II/5, 200 m) in direktno varianto tega slapu (II/5, 200 m) v Freissinieressu.

M. P.
 

03.02.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti