Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraljeva družina v Kamniški Bistrici

Slovenec (1932): Kamnik, 1. sept. 1932

V nedeljo popoldne se je kralj že petič v letošnjem letu pripeljal na lov v Kamniško Bistrico, kjer je ostal do torka popoldne. V njegovem spremstvu sta bila angleški poslanik Sir Henderson in nemški poslanik Von Hassel ter ravnatelj dvornih lovišč inž. Ciril Dimnik.
Prvi lov se je vršil v ponedeljek zjutraj pod Brano in je krasno uspel. Kralj, kateremu je letos v Kamniški Bistrici lovska sreča izredno mila, je pogodil štiri lepe gamse.

V ponedeljek se je na potu v Kamniško Bistrico peljala skozi Kamnik tudi kraljica, predpoldne pa kneginja Olga in dvorna dama baronica Keller. Ob pričetku korporacijskega posestva pri Konjskem potoku pa odlični dami nista mogli naprej, ker je bila cesta zaprta. Lovskega čuvaja Valentina Uršiča in žene ni bilo doma. Varstvo cestne zapore sta izročila 13 letnemu Tinčku z naročilom, da ne sme spustiti naprej nobenega avtomobila. Fant se je naročila zvesto držal in ni hotel odpreti zapore. Tudi ko sta mu dami v šali ponudili kovača, če odpre cesto, se ni dal pregovoriti. »Jaz odprem samo kralju in nikomur drugemu,« je rekel Tinček. Dami sta mu ponudili še večjo podkupnino, toda Tinček je vse odklonil, češ da za noben denar ne odpre ceste, šele ko sta mu dami dopovedati, da se peljete h kralju in kraljici, ju je spustil naprej.

V Bistrici je dogodek s Tinčkom zbudil splošno veselost in kralj je naročil, naj pripeljejo Tinčka k njemu. Fantek je bil seveda v strahu, kaj se bo sedaj zgodilo, toda kralj in kraljica sta ga pohvalila, da je vrl dečko, ker je tako zvesto čuval kraljevo lovišče. Kralj mu je za njegovo vnemo in odločnost podaril tisočdinarski bankovec. Ves srečen je nato Tinček hitel domov, da naznani očetu veliko srečo, ki ga je doletela in pove kako se je s kraljem in kraljico »pogovarjal«.

V torek zjutraj se je vršil zopet velik lov pod Zelenico v dolini Bele. Na kraljevo povabilo se ga je udeležil tudi predsednik Lovskega društva dr. Lavrenčič. V krasnem poletnem dopoldnevu je lov sijajno uspel. Lovska sreča je bila posebno mila kraljici, ki je ustrelila tri gamse, kralj pa enega.
Med lovom so prispeli z Bleda v Kamniško Bistrico tudi vsi trije kraljeviči, prestolonaslednik Peter in princa Tomislav in Andrej, ki so ves dan v veselem razpoloženju skakali po zeleni trati okrog lovskega dvorca. Ob pol 3. se je kralj poslovil od družine in gostov v Bistrici in se odpeljal na Bled. Pred odhodom so ga pozdravili zastopniki Kamniške meščanske korporacije. Kraljica in kraljeviči so ostali v Bistrici še skoro 2 uri. Odjezdili so tudi v dolino Bele, kjer se je vršil dopoldne lov. Princi so pogumno sedeli na konjih, katere so varno vodili za uzdo lovski čuvaji. Krenili so po jahalni poti po desnem bregu potoka Bele na pozorišče dopoldanskega lova. Po levem bregu so se nato vrnili na vozno pot, kjer so se vsedli v avtomobile in se odpeljali proti Kamniku in naprej na Bled.

Slovenec, 2. september 1932
 


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti