Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova ekspedicija v Himalajsko gorovje

Gorenjec (1934): Po toliko ponesrečenih poizkusih — doseči najvišji vrh himalajskega gorovja Mont Everest, so se že ponesrečile štiri angleške in tri nemške ekspedicije, so se Nemci znova opogumili, da naskočijo te gorske velikane, na katere še ni stopila človeška noga.

Letos maja meseca bodo nastopili težavno pot na vrh Nanga Parbat (8120m). Prvo ekspedicijo, ki je skušala priti na ta vrh, je vodil Anglež Mummery l. 1892., ki pa se je vrnila brez uspeha. Druga ekspedicija na ta vrh je odšla l. 1932. pod vodstvom Monakovčana Willy Merkla. Pa tudi ta ekspedicija se je po mnogih bridkih izkušnjah in nečloveškem trpljenju vrnila nazaj — brez uspeha, ker so nosači-domačini ob silnih naporih popolnoma odpovedali.
Merklu pa vkljub temu ni upadel pogum. Za l. 1934. pripravlja novo ekspedicijo, katere se bodo udeležili najboljši vremenoslovci, topografi in geografi Nemčije. Država je z velikimi podporami podprla to negotovo podjetje, tudi tibetanska vlada zelo prijazno gleda smele tujce. Ker so vremenske razmere najugodnejše v mesecih juniju in juliju, mora biti ekspedicija vsaj začetkom maja že ob vznožju do sedaj neprehodnega gorovja.
Prvi člani te ekspedicije bodo zapustili Evropo sredi marca, drugi pa začetkom aprila. Ekspedicija je pripravljena silno skrbno in naravnost z vojaško disciplino, vendar pa si ji nihče ne upa prerokovati kaj večjega uspeha kakor vsem dosedanjim.

Gorenjec, 2. februar 1934
 

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti