Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Javornik živi

Gorenjski glas - Suzana P. Kovačič: Na planini Javornik je srednje velika pašna skupnost, ki je za kmete, ki pasejo živino, izrednega pomena. Za planšarski objekt skupne rabe še čakajo na gradbeno dovoljenje.

Planina Javornik - Naj spomnimo: pred približno letom dni so z odločbo pristojne gradbene inšpektorice zaradi nedovoljene gradnje na kmetijsko nezazidljivem zemljišču na planini Javornik porušili še zadnji dve koči v zasebni lasti, od skupaj šestih. Za osrednji planšarski objekt Agrarne skupnosti Javornik je inšpektorica začetek izvršbe prekinila, agrarni skupnosti pa naložila, naj pridobi gradbeno dovoljenje za masivno zidano pritličje nad obstoječo kletjo, mansardni del in dva nadstreška. Planšarski objekt so začeli popravljati deset let po požaru iz leta 1993, okoliščine požara pa do danes niso pojasnjene. »Za gradbeno dovoljenje smo že pridobili vsa potrebna soglasja različnih zavodov, čakamo še, da se rešijo trije dedni postopki lastnikov; skupaj je na planini enaindvajset lastnikov zemljišč v različnih deležih. Urediti moramo tudi še služnost za elektriko,« je povedal Gregor Roblek, novi predsednik Agrarne skupnosti Javornik.

Planine, kakršna je danes, brez objekta skupne rabe ne bi bilo, je poudaril Gregor Roblek. Na pašo so sredi junija prignali 68 goveje živine, 65 ovc in 8 konj. Gre za srednje veliko planšarijo z okoli 65 hektari pašne površine. Letos so postavili novo ograjo pri planšarskem objektu, uredili okolico, namestili nova korita za vodo za živino. »Vse to smo postorili s prostovoljnimi delovnimi akcijami, katerih so se v velikem številu udeležili tudi mlajši člani agrarne skupnosti,« je poudaril predsednik. V objekt skupne rabe ravno zaradi tega, ker še ni gradbenega dovoljenja, ne vlagajo.

Že deset let sta v času paše, nekje od sredine junija do sredine septembra, na planini majerja, Minka in Jernej Sušnik. »Vsak dan je pohodnikom na voljo kislo mleko, skuta, tudi masovnek. Žgance skuham sproti, se pa dobi tudi kakšno obaro in tržiške bržole,« sta povedala. Za prijetno hojo do planine Javornik, denimo od Doma v Lomu pod Storžičem, boste na 1540 metrih ob lepih dneh nagrajeni tudi s čudovitimi razgledi na Triglav, Storžič, Košuto …

Za Agrarno skupnost Javornik s triindvajsetimi člani je letošnje leto volilno leto. Za predsednika so pred pol leta izvolili Gregorja Robleka, podpredsednik je postal Janko Meglič, tajnica Silvestra Ahačič, blagajnik pa Jože Meglič. Član gospodarskega odbora je Franc Zupan, v Nadzornem odboru so Jože Perne, Jože Meglič in Brane Kavčič.

Suzana P. Kovačič
Foto: Tina Dokl

20.08.2012


Od leve: Gregor Roblek ter majerja Minka in Jernej Sušnik s sedemnajstletnim vnukom Klemenom, ki že pomaga na planšariji med počitnicami.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti