Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strojev objekt na prepovedani zemlji

Gorenjski glas - Simon Šubic: Podjetnik Franci Stroj vztraja, da je na skalnatem območju pod Dobrčo najprimernejša lokacija za testiranje novih tehnologij, v zavodu za gozdove pa ugotavljajo, da njegov (vnovič) nelegalen objekt stoji na območju varovalnega gozda.

Dobrča - Osem let po rušitvi nelegalnega objekta (laboratorija) podjetnika Francija Stroja na pobočju Dobrče, ki se ga je zaradi lege na težko dostopnem skalnatem terenu oprijelo ime Orlov grad, Zavod za gozdove in gradbena inšpekcija ugotavljata, da je podjetnik iz Dvorske vasi na istem mestu že pred leti znova postavil objekt brez vsakršnih dovoljenj. »Gradbeni inšpektor je za novo zgrajene objekte pod Dobrčo izdal investitorju Franciju Stroja dve inšpekcijski odločbi za nelegalno gradnjo, na kateri se je investitor pritožil. Pritožbi sta bili na ministrstvu za okolje in prostor zavrnjeni,« so potrdili na Inšpektoratu RS za promet, energetiko in prostor.

»Zgodba je dolga že od 1999 in predstavlja višek sprenevedanja, izigravanja in kršenja pravil ter dokazovanja, da kdor ima denar, lahko v naši državi počne, kar hoče,« je ogorčen Andrej Avsenek, vodja blejske enote Zavoda za gozdove, kjer ugotavljajo, da Strojev objekt stoji na območju varovalnih gozdov, kjer takšna gradnja ni dovoljena, ker bi negativno vplivala na gozdni prostor in njegovo funkcijo. Objekt stoji na strmem skalnatem območju, kjer po ugotovitvah zavoda za gozdove obstaja erozijska ogroženost in predstavlja nevarnost vznemirjanja gozdnih živali ob dejstvu, da je območje mirna cona za gamsa.

Prav zaradi negativnega mnenja zavoda za gozdove je občina Radovljica med pripravo novega občinskega podrobnega prostorskega načrta, sprejetega letos, odstopila od namere, da bi Stroju na Dobrči omogočila gradnjo. Stroja pa tudi to ne ustavi in trmasto vztraja, da želi imeti svoj laboratorij na 'prepovedani' zemlji. Leta je na primer poskušal legalizacijo doseči s postavitvijo premičnega čebelnjaka, vendar mu ni uspelo. Na telefonske klice Gorenjskega glasa se Stroj v zadnjih dneh ni odzval, za časnik Dnevnik pa je pred dobrim tednom povedal, da laboratorija na Dobrči kljub odločbam gradbenega inšpektorja ne misli porušiti, hkrati pa opozoril na druge črne gradnje na tem območju. Po njegovem mnenju je laboratorij lepo vgrajen v naravno okolje in ni moteč za nikogar. Že dlje časa ga brezuspešno skuša legalizirati, saj takšen laboratorij potrebuje za testiranje tehnologij za učinkovito rabo energije.

Simon Šubic

16.08.2012

Podjetnik Franci Stroj je na skalnem pobočju Dobrče znova postavil nelegalen objekt.
Foto: Zavod za gozdove Bled

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti