Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velik napredek našega planinstva

Slovenec: Iz Celovca, dne 7. avg. Poslanec dr. Artur Lomiš se je zadnjič v koroškem deželnem zboru močno hudoval nad delovanjem slovenskega planinskega društva, oziroma njega vrle češke podružnice, ki nam je postavila lepo »češko kočo« pod Grintovcem.

Proklamiral je takrat naše Slovenske Karavanke za Nemce! Mož pač ni slutil, da češki koči kmalu sledi druga slovenska na Koroškem!
V nedeljo dne 27. julija je imela ziljska podružnica slov. plan. društva na sv. Višarjih svoj letni občni zbor. Tam se je sklenilo, da se kupi v »Zajzeri« pod sv. Višarjami potrebni svet za planinsko kočo. Vrli odborniki so ta sklep kar drugi dan uprav izborno izvršili in kupili od gospe Kat. Vedam p. d. Krivec v Ovčji vasi za 2250 kron lepo senožet, obsegajočo blizu 4 hektare. V nedeljo dne 3. avg. se je pred g. notarjem A. Svetina v Žabnicah napravila in pravomočno podpisala kupna pogodba.
Senožet jo kakor ustvarjena za lepo letovišče ali planinski dom. Oddaljena je le četrt ure od Ovčje vasi, torej blizu železnice. Pelješ se lahko do nje. Tam je več vrelcev, ki tvorijo potoček, ki ne usahne. Razgled na planino je očarljiv, odhod na nje lahko mogoč. Lepšega kraja sploh tam ni najti. Trbiški Nemci so imeli shod in pridno so se vozili sem ter tja, da kupijo senožet — zastonj! — Vse prijatelje naših slovenskih planin bo ta lepi uspeh ziljske podružnice slov. plan. društva gotovo srčno razveselil. Dal Bog in požrtvovalnost slovenskih rodoljubov naj omogoči, da se Zajezerom dvigne čim preje nova planinska koča! Planinski pozdrav«

—rn—
Slovenec, 9. avgust 1902
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti