Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.11.1993

Delo, Šport: ... Plezalni pokal dobil lastnika

ŠKOFJA LOKA - V škofjeloški Športni dvorani Poden je bila letošnja zadnja tekma za Pokal Slovenije in hkrati državno prvenstvo v športnem plezanju. Osem plezalk in 37 plezalcev iz 16 slovenskih in enega italijanskega AO, PK oziroma SPO, se je pomerilo v odlično postavljenih plezalnih smereh, ki jih je pripravil Tomo Česen.
Rezultati - državno prvenstvo, moški: 1. Grom (AO Vrhnika, Veritas), 2. Guček (AO Trbovlje), 3. Mejovšek (Šaleški AO), 4. L. Zaplotnik (AO Kranj), Jenstrle (PK Škofja Loka), Zidan (AO Lj. Matica), 7. Kavzar (AO Trbovlje), 8. Vezonik (AO Ravne), 9. Sanca (ŠPO Radovljica); ženske: 1. Lukančič (AO Trbovlje), 2. Osredkar (AO Kranj), 3. Ortar (SPO Tolmin), 4. Čufar (AO Mojstrana), 5. Miklavčič (PK Škofja Loka); mladinci: 1. Zidan (AO Lj. Matica), 2. Šanca (ŠPO Radovljica), 3. Novak (AO Žiri); mladinke: 1. Čufar (AO Mojstrana), 2. Poček (ŠPO Radovljica), 3. Gradišar (AO Tržič); Pokal Slovenije, moški: 1. Guček
(AO Trbovlje) 61 točk, 2. Zaplotnik (AO Kranj) 56,3, 3. Grom (AO Vrhnika, Veritas) 49,5, 4. Mejovšek (Šaleški AO) 34, 5. Bračič (Šaleški AO) 32,9, 6. Jenstrle (PK Škofja Loka), 7. Jamnikar 24,5, 8. Čehovin 21,4, 9. Zidan (vsi Lj. Matica) 20,3, 10. Šeliga (Šaleški AO) 15,8 točke; ženske: 1. Lukančič (AO Trbovlje) 90 točk, 2. Osredkar (AO Kranj) 55, 3. Ortar (ŠPO Tolmin) 41, 4. Čufar (AO Mojstrana) 39, 5. Hudolin (PK Škofja Loka) 20, 6. Poček (ŠPO Radovljica) 17, 7. Miklavčič 8, 8. Strojan (oba PK Škofja Loka) 6; mladinci: 1. Zidan (AO Lj. Matica) 70 točk, 2. Šanca (ŠPO Radovljica) 50 3. Bračič (Šaleški AO) 44, 4. Čehovin (AO Lj. Matica) 38,5 5. Šeliga (Šaleški AO) 37,6. Golob (AO Trbovlje) 28, 7. Lorencin (AO TAM) 27,5, 8. Novak (AO Žiri) 26,5, 9. Perko (AO Kamnik) 26, 10. Jevšnik (Šaleški AO) 25,5; mladinke: 1. Čufar (AO Mojstrana) 90 točk, 2. Poček (ŠPO Radovljica) 40, 3. Strojan (PK Skofja Loka) 20 točk. (N. R.) ( 24/11-93)

Rešila problem stene Rombona - Črno luknjo
Peter in Marko Mežnar sta preplezala o na levi strani velike votline v severni steni, ki je plezalce že dolgo zanimala
Velika votlina v sredini severne stene je vidna že iz doline, dobro pa jo vidijo tudi vsi plezalci, ki imajo kaj opraviti v južni steni Jerebice, saj je Rombon ravno nasproti. Spodnji del stene je položnejši, vanj je ugreznjena Centralna grapa, nad njo pa je strma stena, visoka približno 350 metrov. Na meji med grapo in vršno steno je velika črna luknja, po njeni levi strani pa gre dobro vidna poč do roba stene. Smer je zanimala že različne plezalce, med zadnjimi jo je verjetno poskušal preplezati Zoran Skrt.
Mežnarja (Soški AO) sta do stene prišla po Centralni grapi in vstopila v levo od dveh vzporednih poči levo od votline. Po njej sta plezala dva raztežaja (VI, V-), nad počjo pa sta se manjšim previsom umaknila levo in sledila najbolj logičnim prehodom med travami in krušljivo skalo (mesta V). Proti vrhu težave padajo. Peter in Marko sta se zgornjemu previsnemu, na videz lepemu delu poči, zaradi poškodbe (zaradi odkrušenega kamenja) umaknila levo okoli previsa, potem pa po travah nadaljevala še dva raztežaja do roba stene (II-III). Smer sta imenovala Črna luknja, plezala sta jo 13. avgusta in ocenila VI/V, 350 m (8 R); rabila sta sedem ur.
Avtorja smeri ne komentirata, opazovalcu od daleč pa se zdi, da utegne biti smer nekoliko vlažna ali krušljiva in da gre verjetno za precej kočljivo in zahtevno plezanje, čeprav iz ocen raztežajev tega ni razbrati. Zato je tudi bila ta razčlemba dolgo nepreplezana.
Poleg tega je Peter Mežnar z Blažem Stresom (oba Soški AO) 21. 9. plezal Ogledalo v južni steni Planje. Smer je splezal prosto (VII+). O ocenah pravi tako: da se mu zdi prvo težko mesto okoli VII+, druga pa bi bila v okviru VII. stopnje, nihajka n. pr. okoli VII-, enako izstopna plošča, previs pri vrhu pa okoli VII do VII+.
Blaž in Špela Stres (Soški AO) sta bila konec julija in v začetku avgusta v Turčiji, kjer sta opravila tele vzpone in pristope: 26. 7. v Kačkar Dagloriju Peak II (3770 m, III, 45°, 4 ure), v Peak I (3550 m) sta v eni uri splezala snežni slap (IV, 30-55°, 250 m), naslednji dan ozebnik v Peak I (55-65°, 250 m), 3. 8. v Nemrut Dagi prvenstveno Sivo miš (IV, 120 m, uro in pol), 4. 8. pa sta šla še na Erxcis Dagi (3850 m 45-55°, 8 ur). Poleg tega sta Blaž Stres in Simona Čopi plezala Mansardo v Planji, Stres in Marko Mežnar pa Centralno v Vršacu (V+. AO. 500 m, 5 ur) ...

ALES BJELČEVIČ

Sto let SPD na Dunaju
DUNAJ - Avstrijski Alpenverein sekcija Austria na Dunaju, je v svojih prostorih v centru mesta priredila razstavo 100 let Slovenskega planinskega društva. Slovesna otvoritev je bila 9. novembra.
V imenu domačinov je razstavo pozdravil predsednik sekcije Hubert Sabelko, v imenu gostujočih pa veleposlanica Katja Boh in predsednik PZS Andrej Brvar.
Razstavo je pripravila prof. Tovšak od Pokrajinskega arhiva Maribor, tako da sta bila med govorniki tudi podpredsednik skupščine mesta Maribor in direktor Pokrajinskega arhiva.
Za prijetno planinsko vzdušje so poskrbeli mariborski kvartet Spev in dunajska folklorna skupina Austria, ob koncu pa še čaša piva in zaska na črnem kruhu. Tiste, ki smo zvečer prihajali na prireditev, so prijetno presenetili zvoki slovenske glasbe z balkona v 1. nadstropju častitljivega Doma sekcija).
Sekcija Austria je bila ustanovna sekcija avstrijskega Alpenvereina in je letos slavila svojo 131-letnico. Očitno je Alpenverein danes samo še »planinsko« društvo, saj o slovenskem alpinizmu ta večer ne od gostiteljev ne od gostov ni bilo slišati nobene besede.

(S. Č.)


ALPINISTIČNE NOVICE

V Vežici in Šitah
Janez Jeglič (Aesse Italija) je 13. 8. z Alešem Janžekovičem (oba AO Domžale) v precej hladnem in vetrovnem vremenu preplezal smer Žaumak-Nervo v Vežici. Enkrat si je pomagal tehnično in vzpon ocenil VI-II+/IX—, AO. Vse težje raztežaje je Jeglič plezal prvi. 16. 8. sta Jeglič (AO Domžale) in Dragan Todorovič (AO Ljubljana-Matica) preplezala Das ist nicht kar tako v Šitah. Jeglič je plezal prosto, ključni raztezaj prvi, Todorovič pa si je enkrat pomagal tehnično. Isto popoldne sta bila še v Bohinjski Beli, kjer je Jeglič preplezal še Žensko za nagrado.
Jeglič je plezal tudi po kratkih stenah in zlezel Čaj ob petih v Vipavski Beli; ocena prvih dveh ponovitev je 8a+. 14. 8. pa sta z Draganom Todorovičem opravila tretjo in četrto ponovitev. Na pogled je Jeglič preplezal Mani (VIII+) v Vipavski Beli ter Platfus (7a+l in Kindergarten (7a+) v Mišji peči. (AB)

Vodnik Everest tudi pri nas
O vodni(č)kih Jana Kielkowskega, prvi tovrstni seriji za Himalajo, smo v AN že večkrat poročali. Tudi o zadnji, lahko bi rekli posebni, bolj »knjižni« izdaji Everesta. Avtor je na našo prošnjo nekaj teh izdaj sedaj poslal tudi v Ljubljano in naprodaj so v ekonomatu Planinske zveze Slovenije (5000 SIT); ob samem vodniku, ki je velikosti formata A5, je še zvezek kart velikosti A4.

(F. S.)

Zgodnji smuk
Za vzpodbudo pred bližajočo se zimsko sezono, lahko poročamo že o prvem »alpinističnem« smuku. Marko Petemu je 31. oktobra smučal po levem ozebniku severovzhodne stene Schareka (3122 m) in v avstrijskih Visokih Turah. Razmere so bile dokaj slabe: naphane klože so se menjavale z ledenimi ploščami, pihal pa je tudi močan veter.
Ozebnik v SV steni Schareka je našim alpinistom-smučarjem že znan. Maja letos ga je n. pr. presmučal Andrej Zorčič in malo za njim še Katarini, Černetova in Trontljeva ter Tomaž Pezdir. Je nekako »ranga« Jugove grape, le nekoliko daljši in začenja višje.

(F. S.)

Vzponi Kranjčanov
V zadnjih dneh oktobra so člani ASO Kranj opravili tele vzpone: Tomaž Strupi in Andrej Prinčič sta v Novem vrhu 30. 10. preplezala Darilo (VI+, 120 m, 3 ure), naslednji dan pa Gobo v Ospu. Tone Štern in Miha Marenče sta bila istega dne v zahodni steni Storžiča in preplezala Direktno (VI-, AO, 110 m, 1 ura) in Sapco (V, 100 m, 1 ura). Viktor Relja in Suzana Gorjup pa sta bila v Arcu in v steni Plache Zebrate med 29. in 31. 10. prelezala Via 2 Agosto (VIII, V+, 300 m, 2 uri), I giochi di Silva (VII+, 350 m, 2 uri), Via de'11 Amicizia (VI+, AO, 400 m, 2 uri), Super Claudia (V, 500 m 1.5 ure), Via Maniglia (V, 230 m, ura in četrt) ter Via delle mimose (V+, 140 m).

(AB)
 

  22.11.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti