Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.05.1991

Delo, Šport: ... Marija Frantar in Jože Rozman sta zdrsnila pod vrhom Kangčendzenge

Med sestopom sta se smrtno ponesrečila - Nesrečna člana slovenske alpinistične odprave Kanč 91 sta začela zadnji del vzpona na vrh 3. maja - 150 m pod vrhom sta bila izčrpana
LJUBLJANA - Pred nekaj dnevi so bile novice (čeprav nekoliko netočne) o naši alpinistični odpravi v Himalaji, ki jo vodi Tone Škarja, zelo razveseljive. Toda po zadnji, ki sta jo včeraj iz Kathmanduja sporočila Viki Grošelj in Stipe Božič, o tem ni nihče več razmišljal. Tragična novica o nesreči Marije Frantar in Jožeta Rozmana je bila šokantna.
Marija Frantar in Jože Rozman sta 3. maja začela z zadnjim delom vzpona proti vrhu Kangčendzenge (8586 m). Po novicah, ki smo jih dobili iz Nepala, sta vzela le eno kisikovo bombo. Praktično ves dan se nista javljala po radijski zvezi. Zadnji stik z baznim taborom sta imela približno 150 metrov pod vrhom. Bila sta zelo izčrpana, Frantarjeva je dobila prve znake snežne slepote. Odločila sta se za povratek in to je bil tudi zadnji pogovor med bazo in njima. Nekje med sestopom sta zdrsnila na snežni plato kakšnih 1000 metrov nižje. Tam so jih tudi našli, kakšnih 50 metrov vsaksebi in po sledovih so sklepali, da nista bila navezana.
Vsi podatki o vzponih, ki so bili opravljeni pred to nesrečo, so bili zaradi različnih poročil nekaterih agencij nekoliko netočni. Tako nam je točne podatke včeraj posredoval Viki Grošelj.
Marko Prezelj in Andrej Štremfelj sta v šestih dneh splezala zelo zahtevno prvenstveno smer na južni vrh Kangčendzenge (8476 m). Plezala sta brez kisika in v alpskem stilu in dosegla vrh 30. aprila ob 16. uri.
Naslednji dan sta bila osvojena še dva vrhova. Uroš Rupar (to je bil njegov prvi osemtisočak) je sam in brez kisika splezal po Poljski smeri iz leta 1978 na centralni vrh Kangčendzenge (8482 m), istega dne pa sta Viki Grošelj in Stipe Božič s kisikom po Angleški smeri prvopristopnikov iz leta 1955 splezala na glavni vrh 8586 metrov visoke Kangčendzenge, tretje najvišje gore sveta. Za Grošlja je bil to deveti osemtisočak.
Vzhodna stena vzhodnega vrha Jannuja (7468 m), ki sta jo imela v načrtu Bojan Počakar in Vanja Furlan, pa je ostala nepreplezana. Omenjena naveza je dosegla v njej višino 7500 metrov.
Po nesrečnem 3. maju je odprava zaključila z vzponi, Grošelj in Božič sta bazo zapustila 5. maja in prišla v Katmandu šest dni kasneje. Druge člane pričakujejo v glavnem mestu Nepala okoli 19. maja, domov pa naj bi se vsi skupaj vrnili okoli 25. maja.

T. Č.

35-letna Ljubljančanka Marija Frantar (članica AO Rašica) in 36-letni Jože Rozman (član AO Tržič) sta bila oba zelo izkušena alpinista. Oba sta med drugim lanskega julija osvojila 8125 metrov visoki Nanga Parbat, Rozman pa je bil že pred tem leta 1988 na vrhu 8201 meter visokega Čo Oja.

Srečanje pod Jalovcem
Člani Akademskega AO, ki so nekoč vsako zadnjo nedeljo v maju pripravili VTK memorial, spominsko smučarsko tekmovanje alpinistov na plazu pod Jalovcem, vabijo tudi letos na prijateljsko srečanje v Tamarju. Brez posebnih ceremonij in predvsem z medsebojnim obveščanjem se bodo zbrali pod Jalovcem v petek 31. maja zvečer. V soboto pa s smučmi na Kotovo sedlo ali pa tudi kam drugam. Letos bo snega, kakor kaže dovolj.

V spomin na ustanovitelja
Barbara in Bogdan Brakus sta se znova oglasila iz Nemčije, kjer že dolga leta živita, tokrat po povratku iz gora v Čilu. Še z nekaterimi vodniki nemške firme Hauser sta bila skoraj mesec dni v tamkajšnjih gorah na komemorativnem popotovanju. Pred desetimi leti se je namreč ustanovitelj sedaj ene najbolj znanih nemških organizacij za treking Gunter Hauser s še enim vodnikom, smrtno ponesrečil na Osornu v južnem Čilu; padla sta v ledeniško razpoko in zmrznila.
Ob vzponu na Osorn, so ugotovili, da tehnično sploh ni posebno zahteven (le vršni del ima strmino do 50°), največji problem so megla in nenadne spremembe vremena. Samo tisti dan, ko so bili na vrhu in malo pod njim postavili ploščo, je bilo lepo, naslednji dan pa je deževalo.
V južnem Čilu so se povzpeli še na nekaj manjših vrhov, med drugim tudi na še aktivni vulkan Villarrica. Potem so šli na sever, v puščavo Atacama, z načrtom, da se povzpno še na drugi najvišji vrh Amerike, Ojos del Salado (6880 m). Bogdanu je po aklimatizaciji s še nekaterimi 2. marca to tudi uspelo, Barbaro pa je bolezen zavrnila nekako na višini 6000 m. Še preje pa ju je nepričakovano razveselil »pozdrav«, v zavetišču na 5250 m sta našla nalepko PD Radovljica.

FRANCI SAVENC

Mladi plezalci končali jesenski del tekmovanja
Zadnja spomladanska preizkušnja je bila v Mostu na Soči - Odločil je superfinale

MOST NA SOČI - V soboto je bila zadnja tekma pokala Slovenije za mlade plezalce v pomladanskem delu. Že petič se je zbrala množica osnovnošolcev, tokrat pod sorazmerno kratko, a lepo razgibano umetno steno v Mostu na Soči. Člani Soškega alpinističnega odseka so tekmovanje pripravili v popolnoma samostojni organizaciji, triinosemdeset tekmovalcev iz trinajstih slovenskih krajev pa je pokazalo odlično pripravljenost.
Najtežja naloga pri pripravi tekme je prav gotovo postavitev smeri in tudi tokrat se je pokazalo, kako se lahko odrasli plezalci uštejejo pri postavljanju smeri za otroke. Od štirinajstih cicibanov jih je deset priplezalo do vrha in šele superfinale v smeri za mlajše pionirke je dal končni vrstni red. Gledalce je spet najbolj navdušil najmlajši - Blaž Rant, ki je najhitreje in z največjo lahkoto osvojil četrto mesto. Do superfinala med tremi najboljšimi je prišlo tudi pri mlajših pionirjih, Gašper Eniko pa je edini tudi drugič dosegel vrh. A zvoncu na koncu smeri se ni dotaknil z roko, temveč z nogo in s tem požel bučen aplavz.
Najboljši v Mostu na Soči so bili: cicibanke - 1. Blažka Klemenčič, 2. Sandra Kirbus (obe Škofja Loka), 3. Špela Markelj (Žiri), cicibani - 1. Domen Perat (Radovljica), 2. Aleš Sedovšek (Škofja Loka) in Franci Likovič (Žiri), mlajše pionirke - 1. Jerneja Tratnik (Idrija), 2. Lenča Gradišar (Tržič), 3. Rebeka Poček (Radovljica), mlajši pionirji - 1. Gašper Eniko, 2. Gašper Poljanšek, 3. Jure Burjak (vsi Žiri), starejše pionirke - 1. Jasna Koler (Idrija), 2. Martina Čufar (Mojstrana), 3. Nina Orehar (Kranj) in Jolanda Frelih (Žiri), starejši pionirji - 1. Davor Velikonja (Idrija), 2. Sergej Manfreda (Most na Soči), 3. Uroš Perko (Kamnik), Primož Jankovac, Janez Šubic (oba Žiri) in Oskar Šolar (Radovljica).
V skupnem seštevku pri cicibankah s petimi zmagami vodi Blažka Klemenčič, Domen Perat je s tremi zmagami najboljši ciciban, pri mlajših pionirkah pa je vodstvo prevzela Jerneja Tratnik.
Pokrovitelji tekme so bili: Trgovina- pletiljstvo Petra, ČIB Bovec, K2 ŠPORT, Fructal, Mlinotest, Kraš - Planika-Kobarid, MIP-Nova Gorica, in slaščičarna Jezero.

NUŠA ROMIH

Iz domačih in tujih plezališč
Med zadnjimi vzponi naših plezalcev je na prvem mestu potrebno omeniti Kranjčana Dorjana Šuca, ki je v italijanskem Ertu opravil nov vzpon, ocenjen s čisto deseto stopnjo. Uspešen je bil namreč v smeri Mocho (8b).
Drugi vzponi so bili v glavnem opravljeni v domačih plezališčih. V Mišji peči je Igor Kalan (AO Kranj) ponovil Ptičjo perspektivo (8a), Vili Guček (AO Trbovlje) pa je v Kotečniku pri Libojah najprej opravil tretji vzpon v smeri Nebo nad Berlinom (7c+/8a), potem pa je splezal še nekoliko težjo novo smer. Imenuje se CSN, ocenil pa jo je z 8a.
Več uspešnih ponovitev je bilo tudi v Ospu. Metod Škarja (AO Mengeš) je tako splezal Poročno noč, Jonagold (obe IX) in Paris-Dakar (IX-), v Mišji peči pa smer Runo (7b) in Preobrazbo (7c/7c+) ter Mandarino na Črnem kalu. Janez Kešner (prav tako AO Mengeš) pa je v Ospu splezal Poročno noč, v Mišji peči pa Runota. In še vzponi, ki jih je opravil Urban Golob: na Črnem kalu je ponovil Barbaro (IX-), (izstop naravnost čez plošče), na Močilniku pri Vrhniki je splezal Drugo godbo (VIII+/IX-),v Arcu v Italiji pa je na pogled splezal smer z oceno VIII+.

T. Č.

Ponovila Rajno v Anič kuku
Kot poročajo, je bilo tudi med letošnjimi prazniki v kanjonu Paklenice kar dosti obiska. Med drugim sta Matajaž Jamnik in Miha Kajzelj (oba AO Šmarna gora) 1. t. m. ponovila smer Rajna v steni Anič Kuka. Oba sta jo ponovila prosto (VIII—, VIII/ VII, 6 ur), Kajzelj je prosto ponovitev opravil na pogled.

Osem naših na Dunaju
Tekmovanja na Dunaju se je udeležilo osem (ne sedem) naših športnih plezalcev, med njimi tudi Matej Mejovšek, katerega ime je v poročilu pomotoma izpadlo. Mejovšek se je udeležil odprtega prvenstva, uvrstitev v četrtfinale pa mu ni uspela.

Razstava Naše gore
V knjižnici Jožeta Mazovca, enota Zalog, bo do konca maja razstavljal član fotosekcije KUD Vide Pregarc in alpinist Mire Steinbuch. Fotografije, vse so v črnobeli tehniki in pokrajinske, dajo čutiti avtorjev osebni odnos do narave, še posebej gora in nenehne potrebe (želje) vračati se k njim. In kar je še posebno zanimivo, večina jih je nastala na poti na Kamniško sedlo čez Pastirce; ta svet je avtorju še posebej drag.
Mire Steinbuch (40) je po poklicu učitelj angleščine, s fotografijo pa se amatersko ukvarja že zelo dolgo. Od 1979 tudi razstavlja in se je doslej udeležil že desetih skupinskih razstav po skoraj vsej Sloveniji.
Na otvoritvi je predstavnik knjižnice na kratko orisal zgodovino slovenske planinske fotografije in predstavil avtorja, ki je pripravil še projekcijo izbranih diapozitivov s svojih poti po domačih in tujih gorah.

D. S.

Gorniška pot P-P
Ekonomat Planinske založbe PZS je znova dobil v prodajo vodniček Gorniška pot Planica-Pokljuka Uroša Župančiča in Dušana Vodeba, ki ga je 1988 v sodelovanju s PD Maribor-Matica tudi izdal. To je prvi ponatis v prodaji pa je po 40 din.

Alpinistični razgledi
Na 33. strani AR 36 so zapisali Murphyjev zakon: Vsaka stvar vzame več časa, kakor si mislil. Kako je to res, se je najbolje pokazalo prav pri tej številki, skoraj poldrugi mesec kasni za (prvimi) napovedmi.
Toda sedaj so AR 36 že nekaj dni vendarle na razpolago. Dobiti jih bo mogoče danes med 16.30 in 18. uro v prostorih PZS na Dvoržakovi 9. druge dni pa med uradnimi urami. V ekonomatu jih je mogoče tudi kupiti.
Tudi naročnike (s plačano naročnino za letošnje leto) prosijo, da jih - če je le mogoče - prevzamejo osebno, s pošiljanjem po pošti bo namreč še precej dela.

Domžale Open
Drugo letošnje tekmovanje v športnem plezanju za republiški in obenem tudi YU pokal bo v nedeljo, 26. t. m., v dvorani Komunalnega centra v Domžalah. Prijave za tekmo (skupaj s podatki o najboljših vzponih) je potrebno poslati do 20. t. m. na PD AO Domžale, p. p. 66, 61230 Domžale. Štartnina je 200 din in jo je treba plačati na žiro račun PD Domžale št. 50120-678-55312. Vse dodatne informacije dobite pri Janezu Jegliču (tel. 061-714-140).
Predtekmovanje se bo 26. t. m. začelo ob 9. uri (izolacijska cona bo zaprta uro pred začetkom), finalni obračun pa bo ob 16. uri (izolacijska cona se bo zaprla pol ure pred začetkom).

T. Č.

Četrti spomladanski pohod na Žumberak
PD Monter iz Zagreba bo 18. t.m. priredilo 4. spomladanski pohod na Žumberak z izhodiščnima točkama Sošice in Suhorja pri Metliki. Pohod se bo začel ob 8. uri.

  13.05.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti