Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.02.1991

Delo, Šport: ... Pokal Slovenije za mlade plezalce

S športnim plezanjem se ukvarja vedno več osnovnošolcev - Za izvedbo je poskrbljeno
ŠKOFJA LOKA - Še pred letom dni je za športno plezanje vedela le peščica osnovnošolcev, na možnost preizkusiti se v vertikali, pa jih je pomislilo še manj. A v letu dni se je marsikaj spremenilo. V telovadnicah slovenskih osnovnih šol stoji že okrog petnajst umetnih sten, ki omogočajo varno plezanje pod strokovnim vodstvom izkušenih plezalcev. Marsikje so se vzgoje mladih že resno lotili in lansko ekipno prvenstvo gorenjskih osnovnošolcev je vzpodbudilo komisijo za športno plezanje pri PZS, da letos organizira pokal Slovenije za mlade plezalce.
Prav gotovo bodo te tekme močno spodbudile razvoj športnega plezanja pri nas, z izoblikovanjem pionirskih in mladinskih vrst pa si bomo ustvarili močno zaledje. Komisija za športno plezanje v letošnjem letu načrtuje štiri spomladanske in štiri jesenske tekme. Organizacija bo veliko bolj preprosta kot izvedbe članskih tekem, kar pa prav gotovo ne bo vplivalo na atraktivnost. Pravila bodo enaka kot za člane, le da bodo vsi tekmovalci varovani od zgoraj, priznano višino pa bodo šteli le oprimki.
Otroci bodo tekmovali v treh kategorijah: starejši pionirji (letnika 76 in 77), mlajši pionirji (letnika 78 in 79) ter cicibani (letnik 80 in mlajši), vsako društvo, alpinistični odsek ali klub pa lahko prijavi do deset tekmovalcev poljubnih kategorij in spola. Dekleta in fantje bodo tekmovali skupaj, le vrstni red bodo vodili ločeno. Še informacija za vse, ki bi radi priredili tekmo za pokal Slovenije: Celotno organizacijo vseh tekmovanj (priprava smeri, sojenje, napovedovanje ...) je prevzel Srečo Rehberger s svojo ekipo. Prireditelji so dolžni zagotoviti le dvorano z umetno steno, ozvočenje in nekaj ljudi za pomoč.
Vsa društva, ki bi želela imeti tekmo v okviru slovenskega pokala, naj se čim prej prijavijo. Informacije o vsem dobite vsako popoldne pri vodji tekmovanj, Sreču Rehbergerju na telefonsko številko (064) 622-432 ali v trgovini Montana, Podlubnik 72, Škofja Loka.
Prva tekma pokala Slovenije - za mlade plezalce bo 24. februarja na Jesenicah. Prijave (ime, priimek, starost, spol) pošljite do 15. februarja na naslov: Srečo Rehbergcr, Podlubnik 72, Škofja Loka. Priložite tudi potrdilo oziroma kopijo o plačilu štartnine, ki za posameznika znaša 150 din. Znesek nakažite na naslov PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, št. žiro računa: 50101-678-47046, s pripisom: »Pokal Slovenije za mlade«.

NUŠA ROMIH

 
Turisti v Manangu
LJUBLJANA — V šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu vsako leto pripravimo tečaj, ki ga vodijo naši gorski vodniki. Sredstva za njihovo udeležbo moramo zbrati sami. To pomeni vsako leto 15.000 dolarjev. Problem je tudi dograditev in vzdrževanje stavbe, ki je po desetih letih že precej dotrajana. Pravzaprav sploh nikoli ni bila dokončana, saj manjkajo vodovod, elektrika in sobe za inštruktorje in zdravnika. Odločili smo se, da vsako leto med tečajem opravimo vsaj del potrebnih dograditev in vzdrževanj.
Lani smo zamenjali streho na glavni stavbi. To pa spet pomeni dodatna sredstva, saj Nepalci prispevajo le polovico stroškov. Šola je izpadla iz našega proračuna, podjetja pa so sama v vse hujših težavah, zato vse težje zberemo potrebna sredstva.
Prihodnost šole vidimo v njeni celoletni izkoriščenosti, saj je sedaj zasedena le dva meseca. Milo monsunsko podnebje dovoljuje vsaj osemmesečno delo v šoli. Zato smo se odločili, da z Nepalci, ki so sedaj lastniki zgradbe, sklenemo pogodbo o najemu za pet mesecev letno za dobo desetih let. V šoli bomo pripravili tečaje za vse, ki jih zanima varna hoja po visokogorju. Po tečaju se bodo lahko povzpeli na enega od bližnjih šesttisočakov. Tečaje bodo vodili naši gorski vodniki. Osemdnevno hojo od Katmanduja do šole bomo popestrili z gorskimi kolesi, na tečaju bo možno tudi smučati ali skakati s padalom, za kar so v okolici šole lepe možnosti. Del denarja, ki ga bomo zbrali na ta način, bomo namenili za izvedbo tečajev za nepalske gorske vodnike, ostalo pa za vzdrževanje stavbe.
Program tečajev bo pripravljen v kratkem. Ponudili ga bomo našim turističnim agencijam, ki bodo potem v šolo vodile naše in tuje planince. Domačim in tujim, ki jih ta oblika gotovo zanima, saj se jih vsako leto več odloči za različne oblike popotovanj po Nepalu, bomo ponudili nekaj, kar druge agencije nimajo - šolo na višini 3300 metrov. To bo gotovo privlačno za turistične agencije. V šoli so še druge možnosti - proučevanja vpliva višine itd. Prvi tečaji bodo že jeseni.
Vse to pa terja drugačno upravljanje šole, ki ga sedaj vodi poseben odbor, v katerem so: dr. Žare Guzej, Ljubo Hansel, Darja Jenko, Zvone Korenčan, Peter Markič, Dado Mesarić, Bojan Pollak in dr. Miran Rems. Vsak ima svoje področje dela, vsi pa skrbijo za čim večjo izkoriščenost šole. Poleg brošure o šoli, ki smo jo izdali lani, je odlična predstavitev življenja in dela v njej tudi film Matjaža Fistravca, z naslovom Poslanstvo.
Prepričani smo, da bomo tako lahko obdržali šolo pri življenju. Kljub težkim časom si ne moremo privoščiti, da izginemo še z enega svetovnega prizorišča.

PETER MARKIČ

Predavanja Toma Česna
Tomo Česen bo ta teden s svojo multivizijo SAM in s filmom Katedrala Lotse gostoval v naslednjih mestih:Danes, 11. t.m., bo ob 19. uri predaval v kinu Sora v Škofji Loki v sredo, 13. t.m., bo ob 19. uri v Cankarjevem domu na Vrhniki, v četrtek. 14. t.m., bo v Jaršah, tedensko turnejo bo zaključil v petek, 15. t.m., ob 19. uri v zdravilišču v Laškem. Tudi prihodnji teden bo na turneji po Sloveniji: V ponedeljek, 18. t.m., bo predavanje ob 19. uri v Rimskih toplicah, v torek. 19. t.m., ob 19. uri bo v Železnikih, v sredo, 20. t.m., bo gostoval v Ajdovščini ob 19.30, v četrtek, 21. t.m., bo ob 19.30 v Logatcu, v petek, 22. t.m., pa si bodo njegovo predavanje lahko ogledali in se z njim pogovorili v Bovcu.

Izpovedni previsi v PV
Planinski vestnik največ pozornosti namenja dejavnostim naših alpinistov v tujini - Črnemu jezeru grozi ekološka katastrofa

LJUBLJANA - Znana in priznana domžalska alpinistična naveza, Janez Jeglič - Silvo Karo je lani septembra v zahodni steni Bagiratija III v Garvalski Himalaji ponovno izvedla veliko dejanje. Splezala sta prvenstveno smer v tej 1300 metrov visoki steni, in to na alpski način. V zadnji številki PV je Silvo Karo na kratko predstavil njun vzpon, ki zaradi svoje kakovosti ne more in ne sme ostati v senci.
Medtem, ko Karo vzpon v Bagiratiju predstavi v dokaj skopem, poročevalskem slogu, pa avtor naslednjega zapisa, Iztok Tomazin, hkrati s samim alpinističnim vzponom oriše tudi vse svoje razkošje čutnih zaznav, ki se mu porajajo med samotnim in izredno tveganim vzponom na goro Robson v kanadskem Skalnem gorovju. »Med vzponom sem užival, trpel in preživel brez posledic, a nič od tega se ni zdelo bistveno. Na vrh sem moral priti predvsem zaradi vrednosti trenutkov tu zgoraj, zaradi doživetja, ki ga bom lahko prelil v prihodnost kjerkoli«, je zapisal Tomazin v jedru svojih razmišljanj, ko je preplezal steno in dosegel vrh.
O lanski slovensko-italijanski odpravi na Everest (Marija Štremfelj je takrat kot prva Slovenka stopila na »streho sveta«) in o uspešnem tečaju za gorske vodnike v Manangu ter popravilu stehe na (naši) šoli v tem kraju, so na straneh PV ali pa v dnevnem časopisju že poročali, Kranjčana Andrej Štremfelj in Peter Markič pa sta dodatno, vsak s svojega zornega kota, opisala naši dejanji v Himalaji. Svoj strokovni delež pa sta obema člankoma primaknila še Marko Jarc, član zdravniške ekipe pri odpravi na Everest in doktor Matija Horvat, ki je skrbel za zdravje v šoli za gorske vodnike v Manangu.
Zadnji Planinski vestnik je tudi tokrat rubriko Namesto komentarja posvetil ekološki temi. V njej Lojze Budkovič opozarja na problem onesnaženosti Črnega jezera nad Komarčo. Takole pravi: »Lanskega avgusta smo pretreseni opazovali, kako se gorski biser Črno jezero spreminja v navadno mlako. Dno in gladina jezera sta bila bogato okrašena z algami. To je očiten dokaz, da je z jezerom nekaj narobe. Paleta možnih vzrokov je zelo široka, od trajnih pozdravov oporečnih padavin do stranskih produktov planinskega hotela pri Dvojnem jezeru. Vse to kliče po spremenjenem odnosu - po nacionalnem programu globalne zaščite občutljivega visokogorskega sveta. Pri reševanju tega problema mora tudi PZS potrkati na svojo vest in spremeniti zablode preteklosti.« Dodaten komentar ob tem zares ni potreben!
Januarski PV nam v nadaljevanju ponuja v branje tudi nekaj potopisov; potepanje Jordana Komaca po eksotiki fužinarskih planin, okrog Ogradov in Stogov, sledijo pa romantična planinska doživetja, izpod peresa štirih zasanjanih in v višave zazrtih planink.

MATEJ ŠURC

Štiri leta športnega plezanja
Novo vodstvo UIAA - Podpredsednik je Ivica Piljič - Vrsta novosti
TRŽIČ - Sestanek CEC UIAA v Bruslju ni samo zaokrožil štiriletnega razvoja svetovnega športnega plezanja, temveč tudi razvoj plezanja pri nas. Jugoslavija je z organizacijo četrtega športno-plezalnega tekmovanja (Split, 1986) med prvimi zaorala ledino v tej športni zvrsti. Naš razvoj je torej od prvih korakov naprej krenil dinamično in leta 1989 je bil JUSPEK (Športno -plezalna komisija PZJ) takoj za Francijo najbolje organizirana komisija na svetu. Zato je na tem sestanku naše delo dobila veliko priznanje: Ivica Piljič - predsednik JUSPEK je namreč novi podpredsednik CEC UIAA.
Kar štirinajst delegatov z vsega sveta se je udeležilo sestanka CEC UIAA, ki je bil od 1. do 3. t. m. v Bruslju. Med njimi tudi Ivica Piljič, ki je v svojem poročilu ugotavlja da je dokončno osvojen novi model dela CEC in CICE, kot tudi razvoja športnega plezanja v naslednjih treh letih. Za novega predsednika CEC UIAA je bil izvoljen Ivor Delafield iz Velike Britanije.
Nova zasedba se je takoj lotila dela. Še vedno ni jasno, katera plezalka je zmagovalka lanskega svetovnega pokala. Lynn Hill in Isabelle Patissier imata namreč enako število točk in identične uvrstitve. Delegati so poskrbeli za dodatno tolmačenje paragrafa 6. pravil svetovnega pokala UIAA, ki veljajo za leto 1991. Če bo prišlo do takega primera kot lani, bodo odločali medsebojni rezultati. Hillova je trikrat premagala Patissierjevo, le-ta pa svojo tekmico le enkrat, zato naj bi bila zmagovalka Lynn Hill. Ker pa tega pravila lani še ni bilo, bo odločitev o vrstnem redu padla aprila na sestanku izvršnega sveta UIAA.
Da se tekme ne bi zavlekle so delegati izglasovali novo pravilo o ogledu smeri. Po novem bodo pet minut pred zapiranjem izolacijske cone vsi tekmovalci odšli pod steno, da si ogledajo smer. Pred nastopom se bo moral tekmovalec navezati za steno, čas plezanja pa bodo merili od trenutka, ko plezalec stopi izza nje.
Tudi o pravilu D5 se je razvila dolgotrajna razprava. Merjenje najvišje dosežene točke je še vedno problematično. Predlagali so, da bi v primeru padca merili najvišjo točko, ki se jo je plezalec dotaknil, v primeru skoka pa zadnjo, ki jo je plezalec držal. Vendar pa glasovanja ni bilo in pravilo je ostalo nespremenjeno.

NUŠA ROMIH

Se visokogorskim postojankam slabo piše?
Predstavniki planinskih društev Gorenjske opozorili na težave
KRANJ - Planinska društva v Sloveniji bodo z novo davčno zakonodajo in novim zakonom o društvih prizadeta, še posebno pri poslovanju visokogorskih planinskih postojank. Na to so opozorili na seji predstavnikov planinskih društev Gorenjske.
V gorenjskih planinskih društvih, ki upravljajo z večino naših planinskih postojank v visokogorju, opozarjajo na to, da bodo po novih predpisih te v enakem položaju kot na primer bifeji ob igriščih v dolini, na kegljiščih in podobni lokali. Po novem bodo morali v njih odvajati davek na alkoholne pijače, medtem ko ga prej po sprejetem dogovoru ni bilo treba. Problem bo nastal tudi zato, ker z oskrbniki, nosači in drugimi, ki so potrebni za normalno obratovanje planinskih koč, ne bo več mogoče skleniti delovnega razmerja, pri katerem so velike olajšave pri plačilu dajatev.
Kot pravijo, bo vse to močno prizadelo dejavnost planinskih društev zlasti po finančni plati. Že sedaj ugotavljajo, da veliko visokogorskih planinskih postojank posluje z izgubo ali na meji rentabilnosti. Ljudje prinašajo s seboj v gore skoraj vse, kar potrebujejo, samo s čajem pa v koči težko pokrivajo stroške. Z napovedanim padcem življenjske ravni se bodo razmere za planinske postojanke le še poslabšale.
Če se hočemo kot alpska država vključiti v Evropo, se bomo morali tudi na tem področju prilagoditi razmeram v drugih alpskih državah, pravijo v gorenjskih planinskih društvih. To pa pomeni črtanje davkov in druge olajšave za visokogorske planinske postojanke. Tu seveda niso mišljene prav vse koče in domovi v visokogorju, marveč le tisti, ki so odmaknjeni od gorskih cest in osebnih žičnic, in je zato oskrba zanje težavnejša in dražja.

LADO STRUŽNIK

Odprava Kanč 91
Zaradi finančnih težav je bilo treba odložiti tudi nakup ključne opreme za odpravo, kar bo v dneh pred odhodom povzročilo skrajno naporno delo. Priprave in zdravniški pregledi tečejo po urniku, določen je tudi vozni red. Tovor 1500 kg bo poslan 28. februarja, Rozman in Frantarjeva bosta odšla 1. marca, glavnina (Furlan, Počkar, Držan, Rupar, Grošelj, Juhant, dr. Meško in Škarja) 15. marca, Prezelj in Štremfelj pa 29. marca. Kot je znano, nameravajo člani odprave osvojiti glavni vrh Kangčendzenge (8586 m), kar bi bil obenem prvi ženski vzpon sploh, dvanajsti osemtisočak za Slovenijo in Jugoslavijo ter deveti za Grošlja (8000 +), v alpskem stilu preplezati novo smer na južni vrh (8481 m) ter narediti prvi vzpon na Vzhodno Kumbakarno (7468 m), kar bi bil obenem tudi prvi vzpon v vzhodni steni celotne Kumbakarne (Januja). Delo odprave bo posneto na barvni film 16 mm, VHS trak in barvne diapozitive. Možnost reklamnega sodelovanja je odprta. Ker so stroški za ekonomsko propagando in podporo slovenskemu športu pri davkih odbitna postavka, je stvar zanimiva tudi za obrtnike in manjša podjetja, ne le za velike pokrovitelje.
Naslov: PZS - KANČ 91. Dvoržakova 9,61 000 Ljubljana, tel, 061/315-493, 312-553, FAX 301-458., KOTG pri PZS

Šola športnega plezanja
PD Ljubljana Matica bo priredilo šolo športnega plezanja za osnovnošolce. Pričetek bo 13. t. m. v prostorih PD Ljubljana Matica na Trdinovi 8 ob 20. uri. Šola plezanja bo obsegala šest predavanj in praktične vaje na umetni steni.

Iz AO Radovljica
Sedem članov AO Radovljica je konec prejšnjega meseca opravilo skupno turo na Mojstrovko po Pripravniški in Bentinovi smeri. Nazaj so Pripravniško smer tudi presmučali. 6. t. m. pa je Blaž Jereb v dobrih dveh urah sam preplezal štiri slapove v Tamarju. Najprej je preplezal Levi slap in sestopil po Slapu mimo votline, potem pa soliral še Centralni slap in sestopil po Desnem.

Treking v Nepal
V področje Everesta bo treking vodil Silvo Karo. Nekaj mest je še prostih. Odhod bo 3. ali 9. aprila, čisti čas bivanja v Nepalu 21 do 25 dni.

Sodniški seminar in razpis za pokal in prvenstvo RS
Podkomisija za športno plezanje pri KA PZS sporoča, da je rok prijav za sodniški seminar, ki bo v Ljubljani (tako teoretični kot tudi praktični del) 16., in 17. t. m., podaljšala do 14. t. m. Priporočajo, da se seminarja udeležijo po trije predstavniki tistih, ki nameravajo letos prirediti tekmovanja v športnem plezanju. Pravočasno prijavljenim bodo pravila poslali, vsi drugi pa si jih lahko ogledajo v 31. številki Alpinističnih razgledov.
Poleg tega pa bo podkomisija za športno plezanje letošnje leto organizirala tekmovanje za pokal in prvenstvo RS v športnem plezanju, ki bo izpeljano po novih pravilih. Za točkovanje pokala bo 7 tekem, za prvenstvo pa seveda eno. Vsi kandidati za organizacijo tekmovanj v športnem plezanju naj svojo kandidaturo za pokal in prvenstvo RS v športnem plezanju pošljejo na PZS do 25. t. m. V prijavi naj navedejo ali kandidirajo za pokal ali za prvenstvo, poleg tega pa tudi ali bodo tekmo priredili v spomladanskem (24. 3. -16. 6.) ali jesenskem času (15. 9. - 24. 11.). Na temelju prijav bo podkomisija do 1. marca pripravila koledar tekmovanj za letošnje leto.
V primeru, da bo dosežen dogovor z JUSPEK, bo točkovanje štelo tudi za YU pokal.

T. Č.

  11.02.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Uredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti