Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sepp Mayerl (1937 − 2012)

Avstrijski alpinist Sepp Mayerl, poznan tudi kot Blasl-Sepp, je v soboto, 28. julija 2012, umrl po padcu v Lienških Dolomitih.
Tirol-ORF.at: Sepp Mayerl se je smrtno ponesrečil + Franci Ekar: V spomin na srečanje


Umrl je legendarni avstrijski alpinist Sepp Mayerl

PlanetMountain - Ivo Rabanser: V soboto, 28. julija 2012, je Joseph Mayerl, legendarni alpinist iz avstrijske Tirolske, umrl v starosti 75 let, med plezanjem v Lienških Dolomitih.

     
  R. Messner, S. Mayerl in H. Messner po zimskem vzponu v severni steni Monte Agnèrja leta1968.  

Reinhold Messner ga šteje za svojega mentorja in meni, da po vsej verjetnosti, ne bi preživel v izrednih razmerah, če ne bi bilo Mayerlovega vpliva. Sepp Mayerl je bil eden redkih alpinistov, ki je obvladal vse vrste plezanja na različnih terenih. Ni bil specialist, plezal je enako dobro na ledu kot na skali, to sposobnost pa je pridobil korak za korakom z leti izkušenj. V italijanskih Dolomitih se v Sass della Crusc vrsta smeri imenuje po njem. V SZ steni Civette poteka njegova Smer prijateljev. Direktna linija se vzpenja več kot tisoč metrov naravnost navzgor v severni steni Sassolungo. Opravil je prve zimske vzpone v severni steni Monte Agnerja in Arete. Potem so prišle odprave v najvišje gore. Leta 1970 vzpon na Lotse Šar, leta 1975 Jalung Kang in leta 1980 na Varahar Šikarju (Fang, 7649 m).
Mayerl je bil znan predvsem kot »Blasl-Sepp«, ime, ki je bilo vzdevek njegove družine. Rojen je bil leta 1937 v Goriach na vzhodnem Tirolskem. Tragična nesreča se je zgodila med plezanjem v njegovih domačih gorah, Lienških Dolomitih, v soboto, 28. julija 2012. Zaradi še neznanega vzroka je Mayerl padel pri plezanju v Orlovski steni (Adlerwand), na meji med Vzhodno Tirolsko in Koroško.
Ko sem ga srečal pred nekaj leti, mi je dejal: »Dokler bom lahko, bom še naprej plezal ...«

Ivo Rabanser


Sepp Mayerl se je smrtno ponesrečil

Tirol-ORF.at, 28. 7. 2012: Vzhodnotirolska alpinistična legenda Sepp Mayerl je v soboto dopoldne strmoglavil v Lienških Dolomitih. 75-letnik je padel v severni steni Orlovske stene (Adlerwand) pri Lavantu; vzrok nesreče še ni znan. Hudih poškodb ni preživel.
Mayerl je v soboto zjutraj z znancem začel plezalno turo v Lienških Dolomitih. »Plezalca sta se hotela povzpeti do križa na vrhu,« je opisal nek gorski policist. 75-letni plezalec je plezal naprej. Deset metrov nad mestom, kjer je namestil vmesno varovanje, je iz neznanega razloga padel. Ali je šlo za odlom skale, ni bilo mogoče ugotoviti, je razložil policijski uradnik.

Njegov spremljevalec je takoj alarmiral pomoč za reševanje. Ko je bil ponesrečenec zavarovan, so začeli z reanimacijo, vendar brezuspešno. Nesreča se je zgodila pred deveto uro. Mrtvega alpinista so s helikopterjem prepeljali v dolino.

Trden Tirolec - korenina
Blasl-Sepp, kot so Mayerla poimenovali, je veljal za trdnega Tirolca, pravo korenino, tudi ko je plezal po visokih gorah. Bil je družinski mož, ki mu je bil alpinizem kot velika strast, poleg svojega poklica.

Mayerl je bil krovec in tudi njegova zasluga je, da so strehe in fasade stotih cerkvenih zvonikov v vsej Avstriji in Južni Tirolski obnovljene. Posebnega varovalnega ogrodja ni potreboval; plezal je po zvonikih in po visokih vrhovih tega sveta. Leta 1970 mu je v Himalaji uspelo kot prvemu alpinistu v ekstremnih razmerah preplezati 8.400 metrov visok Lotse Šar, in tudi nekaj let pozneje kot prvopristopniku na takrat najvišji še nepristopen vrh v skupini Anapurne.

Peter Habeler je v radijskem pogovoru »Tirolska danes« označil Mayerla kot svojega prijatelja. Tudi Reinhold Messner ga je označil kot svojega učitelja. Od vsake pustolovske odprave je vedno znova zavil v svoj domači kraj, Vzhodno Tirolsko. Orlovska stena v Lienških Dolomitih je bila v soboto njegova zadnja odprava.

(Iz nemščine prevedel: B. Fras)


Srečanje

Franci Ekar: S Seppom Mayerlom sem se srečal na Dunaju, 14. aprila 2012, na letošnji generalni skupščini OeTK, katerega član je tudi bil. Takrat so mu podelili častno članstvo OeTK. V kar dolgem razgovoru je posebej omenil prijateljevanja in skupna plezanja z Alešem Kunaverjem. Izjemno so mu bili všeč Julijci in ostenja Triglavske severne stene, Šit in Travnika. Vse težje plezalne smeri v njih je tudi preplezal. Bil pa je prvi učiteljev plezanja R. Messnerju in njegovemu bratu. Za naslednje leto sva se menila, da me bo obiskal in da se bova podala v »Jezerske« Alpe. Žal življenje ni predvidljivo in nam je vsak dan vse bolj poklonjen.

Franci Ekar, 31. julij 2012



Sepp Mayerl
14. april 1937 − 28. julij 2012

 

     
  Sepp Mayerl
Matthias Kostner - skulptura iz lesa
 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Sepp Mayerl (1937 − 2012) "

Mijo Kovačevič,

Dopolnilo prevoda (zaključek prvega odstavka): "Deset metrov nad mestom kjer je namestil vmesno varovanje je iz neznanega razloga padel. Ali je šlo za odlom skale, ni moč ugotoviti .."

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti