Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski reševalci se bodo srečali

Delo: KRANJSKA GORA, 9. septembra - Slovenski gorski reševalci gostijo konec septembra v Kranjski Gori člane Mednarodne organizacije za reševanje v gorah ( IKAR ). Pričakujejo predstavnike večine 29 nacionalnih organizacij Evrope in Severne Amerike. Ti bodo zasedali od četrtka, 30. septembra, do sobote, 2. oktobra.

Načelnik Komisije GRS pri Planinski zvezi Danilo Škerbinek nam je povedal, da so slovensko gorsko reševalno službo s 494 aktivnimi reševalci v 17 postajah GRS že lani, na zasedanju IKAR v Avstriji, sprejeli med redne člane. Med ustanovnimi člani te organizacije s sedežem v Švici je bil leta 1955 tudi pred dvema letoma umrli zdravnik dr. Andrej Robič. Tudi vsakoletni stiki so pripomogli, da je tehnika reševanja in znanje moštva enakovredno vsem ostalim gorskim reševalcev v IKAR.
Svoj prihod v Slovenijo je že najavil predsednik, Švicar Martin Schori, ki si prizadeva, da bi ponesrečenim v gorah nudili optimalno zdravniško pomoč in varen transport do bolnišnic. Tudi zato je v posameznih državah vse več profesionalnih ekip, ki skupaj s piloti helikopterjev lahko posredujejo, ko dobijo sporočilo o nesreči. V tem so najdlje prišli Francozi in Švicarji. Zdravniki gorski reševalci, združeni v komisiji za urgentno medicino, so že lani sprejeli doktrino, da pri hudih poškodbah glave in možganov vstavljajo dihalno cevko v sapnik (intubacija) in med prevozi poskrbijo še za umetno dihanje v pospešenem tempu.
Komisija za tehniko reševanja se ob čisto tehničnih zadevah ne bo mogla izogniti ugotovitvam, da je med ponesrečenci največ planincev. Tudi zato si IKAR prizadeva, da bi s preventivnimi prijemi preprečeval nesreče v gorah. Člani komisije za reševanje iz plazov bodo ob vsakoletnih statističnih ugotovitvah povedali še svoje ugotovitve o načinih reševanja iz plazovin. Najuspešnejša je še vedno tovariška pomoč. Po ugotovitvah zdravnika dr. Bruggerja iz Brixna ima po 15 minutah zasutja v plazu od sto še 93 posameznikov možnost preživetja. Po 45 minutah je takih le še 26. Komisija za letalsko reševanje, ki je lani zatrjevala, da je za reševanja v gorah najboljši italijanski helikopter A -109 K, se bo lahko v soboto, 2. oktobra, prepričala o veščinah slovenskih gorskih reševalcev - letalcev in zdravnikov, ki skupaj s piloti Letalske enote policije MNZ že nekaj let sodelujejo skoraj v vseh večjih reševanjih.

MIRKO KUNŠIČ
 

10.09.1993


Vir: arhiv planID

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti