Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ljubljančanka zgrešila pot in zdrsnila v smrt

04.09.1993


Vir: arhiv planID

sobota, 4. september 1993, ob 19:46, Boris Štupar, ogledov: 1029

Delo: V četrtek zvečer so izpod Grintovcev s helikopterjem prepeljali mrtvo 24-letno Suzano Vokač, ki se je ponesrečila že v nedeljo, 22. avgusta

KAMNIK, 3. septembra - Pilota helikopterja letalske policijske enote sta sinoči v Preddvoru izpod helikopterja odpela mrežo z mrtvo, še ne 24-letno Suzano Vokač, ki je živela v Ljubljani. Popoldne so jo na kranjski strani Grintovcev našli kamniški gorski reševalci. Že v nedeljo 22. avgusta je s prijatelji odšla iz Kamniške Bistrice po poti do Cojzove koče na Kokrškem sedlu. Od tam se je skupina šestih kmalu prepolovila. Prvi so hiteli proti Grintovcu (2558 m) in Kočni (2540 m), drugi trije so zaostajali, med njimi je bila tudi gora nevajena Suzana.

»Prijateljici je popoldne okrog 15. ure dejala, da je utrujena pa tudi poti na goro se boji, ter da bo zato odšla nazaj do koče in v Kamniško Bistrico. Tam se bodo dobili, če pa je ne bo, pomeni, da se je na štop že odpeljala v Ljubljano. Toda pri sestopu, po pripovedovanju se je obrnila na Zgornjih Dolcih, je zgrešila pot do Kokrskega sedla. Znašla se je na izredno zahtevni spodnji poti. Tam je prišlo do tragedije. Zdrsnila je po skalovju na melišče, kjer smo jo našli mrtvo,« pravi načelnik postaje GRS Kamnik Cene Griljc.
Včeraj dopoldne so se namreč na policijski postaji Kamnik oglasili Suzanini starši in njena prijateljica, ki je vse do minule srede mislila, da je prijateljica sama prišla z gora in v ponedeljek, 23. avgusta, odšla na načrtovan dopust. Zato je do srede sploh ni pogrešila. Ker je ni našla niti v stanovanju niti pri starših v Novem mestu, so vsi skupaj včeraj prišli v Kamnik. Deset gorskih reševalcev je že nekaj po deseti uri odšlo do Cojzove koče in naprej po isti poti, ki jo je ubirala skupina s Suzano 22. avgusta. Popoldne sta dva reševalca (B. in G. Štupar op. o.), ki sta šla do bivaka v Kočni, v melišču nad Taško, na območju stare Frischaufove koče pod Grintovci, opazila iskano dekle. Žal ji niso mogli več pomagati. Po radijski postaji so to sporočili ostalim. Sporočilo, ki je žal staršem odvzelo še zadnjo trohico upanja.
Kamniški gorski reševalci pa ob tem primeru ne morejo razumeti velike napake, ki so jo nehote naredili Suzanini prijatelji. Ne bi je smeli same pustiti na poti v dolino. Sicer pa mnogi na te zakonitosti varne hoje v gore vse prevečkrat pozabijo.

MIRKO KUNŠIČ
 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker