Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinca sta imela en sam cepin

Delo: POKLJUKA. 12. marca - Pilota letalske policijske enote sta včeraj popoldne pripeljala s helikopterjem v dolino mrtvega, 53-letnega Petra Prezlja iz Ljubljane.

Dopoldne se je pri vzponu s prijateljem, leto dni starejšim Antonom Paderčičem iz Kranja, na Veliki Draški vrh (2243 m), spotaknil z derezo ob vrv in omahnil z grebena.
Naveza se je šele po 300 metrskem drsenju, po zaledenelem in zasneženem pobočju, zaustavila. Paderčič je bil ranjen, Prezelj pa se ni več zbudil iz nezavesti. Rane, ki jih je dobil pri drsenju in skokih čez skale so bile usodne. Kranjčan je ob 13. uri o nesreči obvestil policiste, ti pa so poklicali gorske reševalce postaje GRS Radovljica. Pridružil se jim je zdravnik gorski reševalec - letalec Miran Rems. Skupino sta pilota s helikopterjem pripeljala do kraja nesreče, kjer pa zdravnik ljubljanskemu planincu žal ni mogel več pomagati, ranjenega Kranjčana pa so odpeljali v jeseniško bolnišnico. Načelnik postaje GRS Radovljica, Toni Smolej, nam je povedal, da sta planinca nameravala najprej na Veliki in nato še na Mali Draški vrh. Za tak vzpon in grebensko prečenje pa nista bila povsem dobro opremljena. Reševalci pravijo, da sta imela le en sam cepin in krajšo vrv. Pri vzponu pa se, navezana, nista varovala, kot bi sicer morala, če sta se že odločila za navezo. Gore so še vedno okovane v led, ta pa je skrit s tanko snežno odejo. Zato je pri zimskih vzponih potrebna še dodatna previdnost. Gorski reševalci na to še posebej opozarjajo, zlasti planince, ki bodo ta vikend odšli v gore.

MIRKO KUNŠIČ
 

13.03.1993


Vir: arhiv planID

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti