Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kralj Matjaž ustoličen

Slovenec (1932): V nedeljo, 21. t. m. se je vršila pod vrhom Pece, pod Uletovo kočo, lepa planinska in narodna slovesnost: odkrili so kip kralja Matjaža.

Na predvečer so zagoreli kresovi, zapokali so topiči in čuli so se daleč naokrog odmevi guštajnske godbe, ki je prihitela že v soboto zvečer na vrh pod Peco obenem z mnogimi planinci.
V nedeljo se je pričela slovesnost s sv. Mašo na prostem pred duplino, v kateri je postavljena soha kralja Matjaža. Sv. mašo je daroval dr. J. Aleksič, prof. bogoslovja iz Maribora, med sv. Mašo pa je krasno pel pevski zbor koroških Slovencev »Dobrač«; vmes je izmenjaje igrala guštajnska godba. Po slavnostnem govoru in nekaterih pozdravih je odkril ing. Pirkmaier Matjažev spomenik.
Sledila je blagoslovitev, nato ostali govori, med katerimi je najbolj u žgal a radi svoje posrečene dovtipnosti rimana improvizacija zastopnika mariborskega SPD Lude Zorzuta.
Udeležba je bila dosti velika, blizu 500 ljudi. Prireditev je zahtevala dosti truda in priprav. Priznanje krajevnim podružnicam SPD v Mežici in črni z neutrudnim načelnikom Uletom na čelu!
Zlasti je treba pohvaliti red in mir ob času sv. maše, za kar so poskrbeli prireditelji sami.

Slovenec, 23. avgust 1932



 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti