Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Krnskega spomenika ni razdejala strela

sreda, 30. avgust 1922, ob 11:19, Boris Štupar, ogledov: 914

Slovenec (1922): ... pravi — kot odgovor na Fürstovo zvedeniško izjavo — odbor turinske sekcije »Narodne zveze alpinov«.

Odbor javlja, da ni nikdar bilo na vrhu spomenika zvezde iz kovine, ampak da so samo na dan odkritja položili na vrh spomenika leseno zvezdo s papirnimi cvetlicami. Da je bila bronasta plošča (ena in ne več, kakor da trdi Fürst) odlomljena od spomenika z železnimi vzdigi, dokazujejo luknje in odrgnjenja na robovih. Ker je bilo zidovje spomenika pokvarjeno od zgoraj in ne od zdolaj, je to dokaz, da je bilo razdejanje sistematično začeto (močen dokaz!, op. ur.), pa je moralo biti prekinjeno, ker so prišli na vrh Krna vojaki 72. kompanije. (Zakaj pa niso ti vojaki zločince v zagrabili? Pa ne, da bi se jih bili zbali?! Po tem bi vse te polemike ne bilo treba! Pa tudi požigov, ki so jih počeli fašisti proti Slovencem! Samozavestno pravi odbor nestrokovnjakov, da nobena strela, pa naj bo še tako fantastična, ni mogla povzročiti, da bi se znašel album, ki ga je na Krnu pustila goriška podružnica, v Drežnici, kjer so ga karabinjerji sekvestrirali pri pastirjih in jih zato zaprli. Znano je, da so v svoji otroški naivnosti najdeno knjigo prinesli domov, ne pomislivši, kakšne posledice lahko ima to zanje! Dokaz, ki nič ne dokazuje!
Odbor pravi dalje, da so po 19. juniju 1922 sicer še razsajali viharji na Krnu, ali odkar so alpinci junaško pokazali, da ne puste sramotiti svojega spomenika, ga ni še nobena strela več zadela. Tudi »dober« dokaz!
Odboru nestrokovnjakov pa radi verjamemo, ko zaključuje: S tem naj bo končana za vedno ta zadeva, že sklenjena, ki pa jo je hotel inženir Fürst po dveh mesecih zopet načeti, — ker s tem dokazujejo, da jih je vendarle strah, da bi znala Fürstova strokovnjaška sodba biti prava in bi tako stali Slovenci pred svetom čisti in po nedolžnem preganjani in ponižani, nekdo drugi pa —
umazan in blamiran! Za nas Slovence pa zadeva še ni končana in resnica mora prej ali slej na dan.

Slovenec, 30. avgust 1922
 

eXTReMe Tracker